Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Οι χάρτες με το κοίτασμα - μαμούθ

Οι χάρτες με το κοίτασμα - μαμούθ


του Παναγιώτη Σουρέλη

Τα «χρυσά» μπλοκ της Κύπρου
Χάρτες που καταγράφουν το κοίτασμα των 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου στην Κύπρο, αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb. 


Οι χάρτες αυτοί αποδεικνύουν, ότι η Κύπρος «κάθεται» σε ένα θησαυρό υδρογονανθράκων, που θα συμβάλλει στη μακρόχρονη οικονομικής της ανάπτυξη, ενώ θα καταστεί μεγάλος «παίκτης» στον τομέα της ενέργειας.
xartis-kypros6
Στο τέλος της δεκαετίας του '90 και στις αρχές του 2000, η Αίγυπτος ξεκίνησε έρευνες, που έφεραν στο φως μία σειρά από σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά από το Δέλτα του Νείλου, που συνέχιζε προς την Κύπρο και την Κρήτη. 

Οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν περιθώρια περί ύπαρξης υδρογονανθράκων στην περιοχή. 

Παράλληλα το Ισραήλ από το 2000 πραγματοποιούσε μελέτες, που οδήγησαν στα κοιτάσματα Νταλίτ, Νταμάρ και Λεβιάθαν, όπου βρέθηκαν αποθέματα πάνω από 700 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. 

Όπως αποδείχθηκε, όμως, τα κοιτάσματα του Ισραήλ φτάνουν τουλάχιστον μέχρι την Κύπρο,
kypros-xartis1 ενώ είναι ικανά να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Μεγαλονήσου για 120 χρόνια!


xartis-kypros2
xartis-kypros4
Ο διαγωνισμός για το μπλοκ 12, που ονομάστηκε «Αφροδίτη», κατακυρώθηκε στην πλειοδοτούσα αμερικάνικη εταιρία «NOBLE ENERGY».

Ο δεύτερος γύρος των παραχωρήσεων προβλέπεται να ξεκινήσει τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Σε εκείνη τη φάση θα μπουν στο «παιχνίδι» και οι υπόλοιποι μεγάλοι «παίκτες», όπως οι ρωσικές και οι κινέζικες εταιρείες, που απασχολούνται σε μεγάλα βάθη.

Τα ποσοστά κέρδους θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των κοιτασμάτων και θα κινηθούν περίπου στο 60% – 40% ή 70% – 30% (Κύπρος – εταιρεία).
www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: