Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Νέα βήματα στις αμυντικές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ


Η κυπριακή εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» δημοσιεύει ρεπορτάζ του συντάκτη Νέαρχου Κυπριανού, στο οποίο υποστηρίζεται ότι η εμβάθυνση των σχέσεων του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζεται με επέκτασή της σε άλλους τομείς.


Οι νέες συμφωνίες που υπογράφηκαν χθες από τον πολιτικό προϊστάμενο του στρατιωτικού γραφείου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Τζέικομπ Λαόρ και τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Δημήτρη Ηλιάδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», οι συμφωνίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε δραστηριότητες και συναντήσεις που θα γίνουν στην Κύπρο, και σ’ αυτές που θα γίνουν στο Ισραήλ.

Για την Κύπρο συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των δύο υπουργείων Άμυνας.

Θα γίνει επίσης συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του ισραηλινού επιτελείου στρατού κατά τις οποίες θα συζητηθούν θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί επίσης σεμινάριο το οποίο θα διοργανωθεί από κοινού μεταξύ ΥΠΑΜ και SΙΒΑΤ (κρατική εταιρεία προώθησης στρατιωτικών συνεργασιών και εξοπλισμών), αναφορικά με πιθανούς τομείς συνεργασίας των δύο χωρών.

Στη γειτονική χώρα, συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθούν σειρά επισκέψεων κυρίως ενημερωτικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Διευθετήθηκε όπως γίνει επίσκεψη αντιπροσωπείας της Εθνικής Φρουράς «σε στρατιωτικές βιομηχανίες άμυνας για ενημέρωση πάνω σε σύγχρονους εξοπλισμούς και τεχνολογίες (επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διοίκηση και έλεγχος εξοπλισμένων μεταγωγικών αεροσκαφών, δίκτυα καμουφλάζ υψηλής τεχνολογίας, έξυπνοι πύραυλοι 105mm και παράκτια ραντάρ)».

Αξιωματικοί του ΓΕΕΦ θα μεταβούν επίσης στο Κέντρο Τακτικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ όπως επίσης και Κέντρο Τακτικών Επιχειρήσεων Σχεδιασμών Μάχης για να παρακολουθήσουν την οργάνωση, τα μέσα, τη λειτουργία του κέντρου, τη διοίκηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων.

Ανάμεσα σε άλλα, οι ένοπλες δυνάμεις Κύπρου και Ισραήλ θα ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις σε θέματα που αφορούν στην εφεδρεία (κατάταξη, εκπαίδευση, τεχνογνωσία, υποδομές).

Οι συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης γίνονται πράξη, καθώς προγραμματίστηκε η μετάβαση στο Ισραήλ των πληρωμάτων των ελικοπτέρων που διαθέτει η ΕΦ για το σκοπό αυτό για θέματα εκπαίδευσης.

Τέλος, διευθετήθηκε όπως σε χρόνο που καθοριστεί αργότερα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: