Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Διαλύουν τις επιχειρήσεις με αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Teteleste
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Στην αναζήτηση πόρων προκειμένου οι επερχόμενες μειώσεις να μην «χτυπήσουν» τις συντάξεις κάτω από τα 1000 ευρώ βρίσκεται το Υπουργείο Εργασίας.

 
Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος «ζήτησε» χθες από τον κ. Valdis Dombrovskis, με τον οποίο συναντήθηκε, «να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε» σε σχέση με το Συνταξιοδοτικό (σ.σ. εξοικονόμηση 1,9% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ το 2015-18) «να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

 
Λίγο αργότερα, σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ –ΜΠΕ αναφερόταν πως κύκλοι του Εργασίας ανέφεραν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών» (πχ με την επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς 3,9% στο ΙΚΑ).

 
Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Κομισιόν ανέφεραν στο Capital.gr πως μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται στις Βρυξέλλες είναι και η επιβολή φόρων στα ακριβά ακίνητα, στους ρύπους και στον ορυκτό πλούτο ή η μεταφορά των εισπράξεων από ήδη υπάρχοντες φόρους στο ασφαλιστικό.

 
Κατά τα άλλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Dombrovskis στο θέμα της αλλαγής του Συνταξιοδοτικού πως :

 
– Δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, στο θέμα των συντάξεων απλώς τέθηκαν ως ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μέχρι ως ότου κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις συντάξεις μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

 
– Ζητήθηκε από τον κ. Dombrovskis να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα.

 
– Έχει ζητηθεί τεχνική Βοήθεια από τους εταίρους, ούτως ώστε αυτές οι προτάσεις που υπάρχουν για τη μεταρρύθμιση να ποσοτικοποιηθούν, και να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Ελλάδα. ‘


Εχει παραδοθεί ήδη μια πρώτη αναφορά, εκτίμηση αυτής της ποσοτικοποίησης από τους θεσμούς. 


Χθες ήρθε ένα πρόσθετο κλιμάκιο Τεχνικής Βοήθειας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΙLO). 


Όταν θα έχει προχωρήσει η ποσοτικοποίηση των στοιχείων σε συνεννόηση με την άλλη πλευρά, υπάρξει δηλαδή συμφωνία στους αριθμούς, θα ανακοινωθεί ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί.

 
Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως:

 
– Το βασικό είναι να προκύψει ένα σύστημα συνταξιοδοτικό το οποίο είναι δίκαιο, το οποίο προστατεύει επαρκώς, αλλά το οποίο θα πρέπει και σε οικονομικό επίπεδο να είναι βιώσιμο και κυρίως μεσομακροπρόθεσμα, οπότε υπό συζήτηση είναι συστηματικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

 
– Αυτή τη στιγμή το συνταξιοδοτικό είναι κατακερματισμένο και δεν απηχεί επαρκώς τη συνεισφορά κάθε ασφαλισμένου, οπότε θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα έτσι ώστε να γίνει πιο δίκαιο.
 
Επιτροπή παρακολούθησης στο Εργασιακό από το Ευρω-κοινοβούλιο
 
Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου του ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν οι συντονιστές όλων των πολιτικών ομάδων, να συσταθεί μια Επιτροπή Παρακολούθησης της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα παρακολουθεί μαζί με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) τις διαπραγματεύσεις επί του θέματος αυτού.

 
Πρόβλημα χρηματοδότησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 
Τέλος στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέπτυξε τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο χρηματοδότησης.

 
Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν –σύμφωνα με τον ίδιο- ότι θα πρέπει να περιμένουν τη συνολική εκτίμηση της κατάστασης και από την Παγκόσμια Τράπεζα με την οποία έχουμε μια σχετική σύμβαση και ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε όλους -ειδικά στην Ελλάδα σε μια γενικευμένη κοινωνική κρίση που έχει πάρει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης- αποτελεσματική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: