Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Σχέδιο της JP Morgan η μεταφορά αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ στην Τουρκία !

turkey-11-JP-Morgan
Η αλήθεια της μεταφοράς  των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο αποκαλύπτεται από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr και αφορά σχέδιο  κατασκευής   ενός  τεράστιου  υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν και την κυπριακή ΑΟΖ,  προς την τουρκική επικράτεια, μετά από προτροπή της γνωστής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan .


Το σχέδιο αυτό «σκοντάφτει» πιθανόν και στην Συρία με την ρωσική και κινεζική παρουσία να αποτελούν τροχοπέδη στα σχέδια αυτά.

Τουρκικές εταιρείες πετρελαίου ευρίσκονται  σε μυστικές συνομιλίες με τον Έλληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa  Akıncı πριν μερικές ημέρες , σύμφωνα με τον *** τουρκικό τύπο.

Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση  μέσω του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη εξέδωσε ανακοίνωση με μια  μικρή διόρθωση στις παρατηρήσεις του  Akıncı , εξηγώντας ότι οι συνομιλίες δεν ήταν εμπιστευτικές καθόλου, και ότι  υπήρχε η παρουσία ενός εκπροσώπου  τουρκικής εταιρείας  ανάμεσά τους.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν σε συζητήσεις με τουρκικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για την αγορά φυσικού αερίου από θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της Κύπρου, αποκαλώντας την συνάντηση αυτή μια «σημαντική εξέλιξη». 


Πρόσθεσε δε ότι τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα ήταν πλήρως ενημερωμένα για το θέμα αυτό που αφορά ολόκληρη την μεγαλόνησο.


Ωστόσο, η θέση Αναστασιάδη σε σχέση με την ενεργή συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών είναι ότι η συνεργασία  της κυπριακής κυβέρνησης μαζί τους , για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από μια βιώσιμη πολιτική  λύση στα  προβλήματα της διχοτομημένης  νήσου.

Σχεδόν 10 τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Turcas και  της Zorlou , έχουν δείξει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία, η κατασκευή του  οποίου είναι πιθανό να διασχίσει κάθετα το νησί της Κύπρου.

Η υπεράκτια εξόρυξη υδρογονανθράκων παραμένει ένα εμπόδιο στις συνομιλίες μεταξύ των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων. 

Υπάρχουν ενδείξεις από τον  Μάρτιο  στην κυπριακή ΑΟΖ  ότι  θα  σταματήσουν οι έρευνες για τα αποθέματα  υδρογοναθράκων στα ανατολικά της Μεσογείου,  με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της διχοτομημένης νήσου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεκόπησαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέστειλε την συμμετοχή της μετά από μια σειρά ναυτικών επεισοδίων με την Τουρκία για την υπεράκτια εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η Κύπρος  ανακάλυψε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα τέλη του 2011 εντός της ΑΟΖ , αλλά η Τουρκία  αμφισβητεί έντονα τα δικαιώματά της με προκλητικές κινήσεις. Μάλιστα εάν τουρκικό σκάφος είχε αποσταλεί για  να πραγματοποιήσει  σεισμικές έρευνες εντός της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ .

Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr oι συνδικαιούχοι των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy και οι ισραηλινοί εταίροι της, Avner και Delek, υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2013 μνημόνιο συνεργασίας με την Κύπρο για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG ) στο Βασιλικό στις ακτές της νότιας Κύπρου.

Το κοίτασμα Αφροδίτη στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ εκμεταλλεύεται επίσης από τις εταιρείες Noble και Delek, το οποίο όμως έχει μικρή δυνατότητα για να προσελκύσει επαρκείς επενδύσεις για τη χρηματοδότηση ενός εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου για αυτό και η Κύπρος έχει ανάγκη τα ισραηλινά διαθέσιμα αποθέματα καθώς και το μεγάλο όγκο των ισραηλινών εξαγωγών φυσικού αερίου για καταστεί βιώσιμος ο τερματικός σταθμός στο Βασιλικό.

Η διάταξη αυτή εγείρει επίσης το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής διαδρομής για την διενέργεια εξαγωγών από την Ελλάδα, που θα παρακάμπτει όμως την Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτής της πιθανής συμφωνίας εξαγωγής αποτελεί το προϊόν της τριμερούς συνεργασίας για την ανάπτυξη της ενέργειας και της άμυνας μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας που προέκυψε στο πλαίσιο της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας 2008-2012.


Το 2010, έγγραφο της Τουρκικής Εθνικής Πολιτικής Ασφάλειας (Milli Guvenlik Siyaseti Belgesi), κοινώς γνωστό ως » The Red Book «, τοποθέτησε το Ισραήλ πολύ ψηλά στην λίστα περιφερειακών απειλών για την ασφάλεια της Τουρκίας, ενώ ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι στην «Ανατολική Μεσόγειο, θα δείτε συχνά Τουρκικά πολεμικά πλοία».

Μια πιο αποδοτική διαδρομή εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου θα ήταν μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την τουρκική επικράτεια.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο αγωγός θα προσέδιδε μεγαλύτερη και ταχύτερη απόδοση της επένδυσης από την κατασκευή του σχεδιαζόμενου σταθμού LNG στην Κύπρο.


Η τουρκική εταιρεία ενέργειας Zorlu και πρόσφατα η εταιρεία Turcas Petrol υπερθεματίζουν την επιλογή ενός αγωγού φυσικού αερίου με το Ισραήλ.

Επιπλέον, ο προτεινόμενος αγωγός Λεβιάθαν – Τουρκίας θα τέμνει εγκάρσια την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου γεγονός που θα απαιτήσει ειδική άδεια από τη Λευκωσία.


Η Άγκυρα έχει καθορίσει έναν στρατηγικό δείκτη ενισχυμένο από τις ναυτικές ικανότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Αν η Άγκυρα δεν ακολουθήσει την διπλωματική οδό , τότε θα ακολουθήσει την «οδό» που γνωρίζει καλύτερα του εκβιασμού μέσω πολεμικών «επεισοδίων».


Από την πλευρά της, η Τουρκία αναζητεί  να αποκαταστήσει πλήρως τις φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ με την Κύπρο θα την «πιέσουν» μέχρι τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: