Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Μόσχα και Αγκυρα σε τροχιά συμφιλίωσης - Ο Τσαβούσογλου βλέπει το Λαβρόφ

Lavrov_Cavusoglu650
025cfa9μΣτρατής Μαζίδης
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu θα συναντηθεί με το ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.


Τη σχετική είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Μόσχα είχε προσκαλέσει την Αγκυρα στη συγκεκριμένη διοργάνωση και ήταν η πρώτη κίνηση μιας τέτοιας μορφής από την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού τον περασμένο Νοέμβριο.


Ο Çavuşoğlu αποδέχθηκε χθες την πρόσκληση σε συνέχεια της επιστολής Ερντογάν προς τον πρόεδρο Πούτιν όπου εξέφραζε τη μετάνοια και τη θλίψη του για το συμβάν.


Η Maria Zakharova ανέφερε πως "η Τουρκία έκανε ένα σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" δείχνοντας πόσο εύκολα αλλάζουν όλα όταν η ίδια προ ολίγων εβδομάδων δήλωνε πως δεν είναι ψυχίατρος να εξετάσει τον Ερντογάν.


Ωστόσο το Κρεμλίνο, τηρώντας κατά την άποψή μας μια επικοινωνιακή πιο σκληρή στάση, δήλωσε ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερες από λίγες ημέρες για να εξομαλυνθούν οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Ο εκπρόσωπος τύπου, Dmitry Peskov δήλωσε πως:


«Δεν πρέπει να πιστεύει κανείς ότι είναι πιθανό να διορθωθούν τα πάντα μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά η δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστεί.


Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε παραπάνω από μία φορά τη βούλησή του να εξομαλυνθούν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό..
Τώρα ένα σοβαρό βήμα έχει γίνει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση».


Άλλωστε το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μόλις χθες στον απόηχο της επιστολής Ερντογάν πως Αγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν να προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση των σχέσεών τους.


Ας μη μας διαφεύγει πως τα οικονομικά μεγέθη των εμπορικών σχέσεων και λοιπών συμφωνιών των δύο χωρών (όπως πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου) ήταν πολύ μεγάλα για να αγνοηθούν.
Είναι πολλά τα λεφτά και ακόμη περισσότερα τα συμφέροντα.

Ιδίως τώρα που η Αγκυρα όπως έχουμε σημειώσει στη Freepen.gr επανεξετάζει την προσέγγισή της στο συριακό πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: