Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΤΩΡΑ ΚΑΙ… «TURK-EXIT»!

ab-anketinden-cikan-sonuc-yuzde-68-dzzo
cebdceafcebacebfcf8o1
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όπως φαίνεται η «μπάλα» των exit από μια Ευρωπαϊκή Ένωση που διαλύεται εξ αιτίας της γερμανικής αλαζονείας, παίρνει τώρα και την γειτονική Τουρκία πριν ακόμα ολοκληρώσει την ενταξιακή της πορεία για την οποία ο Κάμερον της Αγγλίας είχε διακηρύξει ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.


Σύμφωνα με μια μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε το διήμερο 23-24 Ιουνίου και που δημοσιεύεται σήμερα σον τουρκικό τύπο, ένα μεγάλο  ποσοστό του 68% των Τούρκων ζητά να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς δεν επιθυμεί πλέον την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη έτσι όπως την…κατάντησαν!


fptp

Ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 60% δήλωσε πως πιστεύει ότι επειδή η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα αυτό εμπόδισε την μετά από 40 περίπου χρόνια ενταξιακών διαπραγματεύσεων να καταλήξουν σε κάποιο πέρας.

 
Φυσικά κανένας δεν ομολόγησε πως εξ’ αιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας και της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μπει τροχοπέδη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παρά την έντονη επιθυμία του Βερολίνου να συνεχιστούν και να προωθηθούν.


Η δημοσκόπηση αυτή έρχεται «καπάκι» στην δήλωση του Ερντογάν ότι δεν αποκλείεται να προκηρύξει δημοψήφισμα για το αν θέλει λαός να ενταχτεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και το βρετανικό Brexit, όπου το θέμα Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο.


Σίγουρα αυτή η εξέλιξη αλλάζει όλα τα δεδομένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καθώς ένα μεγάλο ατού που χρησιμοποίησε, δηλαδή αυτό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μάλλον καταρρέει οριστικά.

 
Εμείς είχαμε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι δεν μπορεί η ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας να καθορίζεται με βάση την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, γιατί αυτό είναι μια αυταπάτη που προκαλεί συνεχώς μειοδοτικές υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, καθώς η άλλη πλευρά ποτέ δεν υπολόγισε αυτό το δεδομένο στις διμερείς σχέσεις.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: