Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ο Ρώσος Ναύαρχος που έγινε φαροφύλακας στα Αντικύθηρα! Η ιστορία του Φιλοσοφώφ

foilosofof
Τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ρώσο ναύαρχο Νικόλαο Φιλοσοφώφ, μια μεγάλη φυσιογνωμία μέσα στην ιστορική διαχρονία των ελληνορωσικών σχέσεων, θα πραγματοποιηθούν στα Κύθηρα στις 30 και 31 Ιουλίου στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας.


Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τον δήμο Κυθήρων σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.
Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος, Γεώργιος Γιακουμάκης.
5
Με ζωή σχεδόν μυθιστορηματική, ο Φιλοσοφώφ ανήκε σε μια οικογένεια που είχε ανέκαθεν στενές σχέσεις με την Τσαρική αυλή αλλά και την ελληνική βασιλική οικογένεια.

Η Επανάσταση του 1917 τον βρίσκει να πολεμά στο πλευρό του Τσάρου Νικολάου Β΄ με τον οποίο διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις, ενώ φέρεται να του είχε βαφτίσει κάποιο παιδί.
Όταν φτάνει στην Ελλάδα, η ελληνική βασιλική οικογένεια τον καλεί κοντά της και βρίσκει προσωρινό κατάλυμα στα ανάκτορα του Τατοΐου.
unφnamed
Έχοντας φτάσει στο βαθμό του ναυάρχου του Ρωσικού αυτοκρατορικού ναυτικού, χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού από όλους.

Παρουσιάζεται στην υπηρεσία φάρων και διορίζεται ημερομίσθιος επιστάτης φάρων, καθώς ακόμα δεν είχε λάβει την ελληνική υπηκοότητα.
Μετατίθεται στον φάρο των Αντικυθήρων, όπου γνωρίζει την τρίτη κατά σειρά γυναίκα του, με την οποία αποκτά ένα γιο, τον Νικήτα.

Μετά τη συνταξιοδότησή του παραμένει στα Κύθηρα, έως το τέλος της ζωής του, παραδίδοντας μαθήματα γαλλικών, επιστατώντας στο Γυμνάσιο και ασκώντας το επάγγελμα του ιατρού, καθώς είχε σχετικές γνώσεις.
Λόγω του σεβασμού που έδειχναν στο πρόσωπό του οι Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές, ο Φιλοσοφώφ κατάφερε να διασώσει μεγάλο μέρος των ιστορικών αρχείων των δύο νησιών τα οποία γλύτωσαν την πυρά, σε αντίθεση με πολλά μέρη της Ελλάδας, όπου οι κατακτητές κατά την αποχώρησή τους, έκαψαν τα τοπικά αρχεία.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ρώσο ναύαρχο στα Κύθηρα θα πλαισιωθούν με έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών αρχείων που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα, έως τις 10 Αυγούστου.
11


ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: