Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ανάκληση των Τούρκων αξιωματούχων από τα ελληνικά νησιά – «Μπουρλότο» στο προσφυγικό;

turkey_skitso_lathro
Εντολή να επιστρέψουν στην Τουρκία έλαβαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.


Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Άγκυρας προς τις ελληνικές αρχές οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και αναμένεται να γυρίσουν στην Ελλάδα αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από την Τουρκία πριν από μερικές ημέρες για την αντικατάσταση-ανανέωση Τούρκων αξιωματούχων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα η Άγκυρα πρόσθεσε πως όταν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη για την επανεισδοχή θα υπάρξει και η σχετική ανταπόκριση από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Αθήνα αναγνωρίζει πως υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου από την ελληνική πλευρά, γεγονός που εμποδίζει την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Αν και η Ελλάδα δεν κάνει λόγο επίσημα για υπαναχώρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, επικρατεί σκεπτικισμός για το κατά πόσο θα γίνει η αντικατάσταση των αξιωματούχων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ελληνική αστυνομία έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν τη συμφωνία, για τα οποία όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., επιβεβαίωσε την ανάκληση των αξιωματούχων, αναφέροντας ότι η απόφαση κοινοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές στις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εκδοχή του αρχηγείου, η Τουρκία ανακάλεσε μετά το πραξικόπημα όσους έχουν γκρι και πράσινο διαβατήριο, που σημαίνει ότι πρόκειται για άτομα που κατέχουν θέση σε κυβερνητικό μηχανισμό.

Από το αρχηγείο σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται η διαδικασία επανεισδοχής, άλλωστε, όπως επισημαίνουν, οι Έλληνες αστυνομικοί παραμένουν στο σημείο.

Η νεότερη εξέλιξη στο θέμα, αν φυσικά αυτό σχετίζεται με το προσφυγικό, είναι η έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν προς την Τουρκία για το προσφυγικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: