Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ «ΔΕΙΧΝΟΥΝ» ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΣΑΝ ΤΟΝ…ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ!!!

resized_8921b-17a7422dcampbelldekupe
cebdceafcebacebfcf8o1Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ο Αμερικανός στρατηγός John F Capbell, όπως αποκαλύπτει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, είναι ο πραγματικός αρχηγός του πραξικοπήματος και τις εντολές του εκτελούσαν οι Αμερικανοί και Τούρκοι πραξικοπηματίες αξιωματικοί στην νατοϊκή βάση του Ιντζιρλίκ για την επιτυχία του πραξικοπήματος.


Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η βαριά αυτή κατηγορία, η οποία μάλιστα διατυπώνεται από μια εφημερίδα που ανήκει στο στενό περιβάλλον του Ενρτογάν, σίγουρα πυροδοτεί νέα ανεξέλεγκτη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά και άλλο ένα «όπλο» πίεσης από τουρκικής πλευράς για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, αυτός που προετοίμασε και διεύθυνε το πραξικόπημα είναι ο Αμερικανός στρατηγός, John F Capbell, με την στήριξη κλιμακίου της CİA που δραστηριοποιείται στην Νιγηρία, ενώ είχε εγκαταστήσει το αρχηγείο του πραξικοπήματος στην βάση του Ιντζιρλίκ.
 
Ο John F Capbell ήταν από το 2014 διοικητής της Διεθνούς Στρατιωτικής Δύναμης, (ISAF) που δρα στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν και τον περασμένο Μάιο συνταξιοδοτήθηκε περατώνοντας την θητεία του στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ένα μήνα πριν από το πραξικόπημα είχε πάει στην Νιγηρία όπου είχε συνεργασία με το εκεί κλιμάκιο της CIA και διέθεσε μεγάλο χρηματικό πόσο μέσω της UBA Bank για την καλύτερη διοργάνωση του τουρκικού πραξικοπήματος.
Τα χρήματα αυτά από την UBA Bank μεταφέρθηκαν στην Τουρκία προς την χούντα του πραξικοπήματος.

Παράλληλα κλιμάκιο της CIA υπό την καθοδήγηση του Αμερικανού στρατηγού είχε έρθει στην Τουρκία και είχε δραστηριοποιηθεί στις νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες προετοιμάζοντας το Coup.

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα, από το 2015 στην βάση του Ιντζιρλίκ είχε σχηματιστεί «ειδική επιτροπή» που κατέστρωνε σχέδια για το πραξικόπημα ενώ είχαν καταρτίσει κατάλογο φακελωμένων αξιωματικών που σκόπευαν να τους εξουδετερώσουν από τις πρώτες στιγμές που θα ξεσπούσε το πραξικόπημα..
Στην λίστα περιλαμβάνονταν μεγάλος αριθμός στρατηγών, ανωτάτων αξιωματικών και κατωτέρων βαθμοφόρων.
 
Όλα αυτά βέβαια τα ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα, αλλά σίγουρα αποτελούν άλλη μια «βόμβα» στα θεμέλια των τουρκοαμερικανικών σχέσεων και είναι άγνωστο ποιες επιπτώσεις θα έχουν γενικότερα στις πολύ λεπτές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: