Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Στομάχι γεμάτο, καρδιά άδεια, Χριστός πουθενά

jesusΟ Μεσογαίας Νικόλαος για τα Χριστούγεννα
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος για τα Χριστούγεννα, το νόημα και την «απάτη» τους.


Μια πολύ όμορφη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου στις 16/11/2014 στην Κάλυμνο με θέμα την προετοιμασία των πιστών κατά την προεόρτιο περίοδο των Χριστουγέννων για την αυθεντική βίωση της Εορτής.

«Τα Χριστούγεννα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη γιορτή. Είναι η κατεξοχήν περίοδος που ξεχνούμε τον Θεό, που ζούμε χωρίς Θεό, ζούμε τα εμπορικά Χριστούγεννα: 
Στολισμοί στους δρόμους, φωτάκια που ξεγελούν, δεντράκια ψεύτικα, κεράσματα, δώρα, προσδοκία αργιών, διπλός μισθός, και τα Χριστούγεννα τελειώνουν».

 Είναι ένα απόσπασμα από ομιλία του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου στην Κάλυμνο το 2014, στην οποία αναφέρθηκε στην «απάτη» των εμπορικών και των κοινωνικών Χριστουγέννων και το πραγματικό νόημα της γιορτής αυτής, στην οποία, σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη, ο Θεός φανερώνεται και ο Παράδεισος ανοίγει για όλους.

Στην προετοιμασία των πιστών με κατάληξη την ημέρα των Χριστουγέννων η εκκλησία «βοηθά» με τις γιορτές πολλών αγίων ενώ ακόμα ένα «εργαλείο» είναι και η νηστεία. 

Όπως εξηγεί ο π. Νικόλαος, η νηστεία αφορά τις τροφές αλλά και τα πάθη. «Να πάρουμε σε αυτή την περίοδο μια τέτοια απόφαση, ένα δικό μας πάθος που εσωτερικά μας βασανίζει και είναι ριζωμένο, να το κόψουμε. 

Νηστεία είναι να κόψεις τον εγωισμό σου που τυραννά κι εσένα αλλά και τα μέλη της οικογενείας σου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τι ωραίο πράγμα να μπορεί κανείς να σκεφτεί τον διπλανό του. 
Τι ωραίο πράγμα η ανάγκη του άλλου να περάσει από το αλάφρωμα της δικής μας τσέπης.

 Τι ευλογία να βαστάξουμε λίγο και τα υλικά βάρη των άλλων, αν μπορούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα.
 Τι όμορφο αντί να σπαταλήσουμε σε κοσμικά και κούφια δώρα να δώσουμε λίγο μέσα από αυτά αισθήματα αγάπης σε ιερούς σκοπούς, σε αδελφούς μας που έχουν ανάγκη» προσθέτει αναφερόμενος στο πόσο η γιορτή των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένη με τα χρήματα.

«Τα Χριστούγεννα να βεβαιώνουν πως ο Θεός είναι μεθ’ ημών και εντός ημών. 

Να αντικρίσουμε τον Κύριο και στη φάτνη της Βηθλεέμ αλλά κυρίως στη φάτνη της ψυχής μας» καταλήγει.

Ευλόγησον

Δεν υπάρχουν σχόλια: