Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Η Μεραρχία Κρητών με βενιζελικό μήνυμα στο ΓΕΣ

Η έντονη  ”παρουσία” του Ελευθέριου Βενιζέλου (φωτο και βιβλία), στιγμιοτύπων της Μάχης της Κρήτης αλλά και των εγκλημάτων των Γερμανών αλεξιπτωτιστών κατά αμάχων Κρητών χαρακτηρίζουν  το ΄΄περίπτερο” της  5ης Ταξιαρχίας Πεζικού (V Μεραρχία «ΚΡΗΤΩΝ»), που παρουσιάζεται στον α΄όροφο του ***ΓΕΣ  με το έργο που επιτελεί το προσωπικό της, σε συνδυασμό με την αποστολή και την ιστορία της.


Στις εικόνες  και στα αντικείμενα που εκτίθενται βλέπουμε τις πάσης φύσης δραστηριότητες  της ιστορικής Μονάδας  και του προσωπικού της, τις συνέργειες ενώ ενημερωνόμαστε και για την περιοχή που εδρεύει ο Σχηματισμός  καθως και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΓΕΣ.
Παρουσιάζονται επίσης τουριστικά αξιοθέατα της Κρήτης και φυσικά τα τοπικά προϊόντα της .Έδρα της 5ης ΤΑΞΠΖ “V ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΡΗΤΩΝ” ειναι το Βλητέ Σούδας του Δήμου Χανίων.

Στο Έμβλημα της Ταξιαρχίας απεικονίζεται ταύρος σε κίνηση, που προδίδει τη συμμετοχή του σε Μινωικό αγώνισμα με την ονομασία “ΤΑΥΡΟΚΑΘΑΨΙΑ”. Σύμβολο δύναμης των Μινωικών χρόνων, αντικατοπτρίζει τη δύναμη και την ορμή της Ταξιαρχίας.Το ρητό του Εμβλήματος «ΕΠΙΚΡΑΤΕΕΙΝ Ή ΑΠΟΛΛΥΣΘΑΙ» (Να νικούν ή να πεθαίνουν) είναι από τον Ηρόδοτο (Ηροδότου VII 104:
“Ελεύθεροι γαρ εόντες ου πάντα ελεύθεροι εισί· έπεστι γαρ σφι δεσπότης νόμος, τον υποδειμαίνουσι πολλώ έτι μαλλον ή οι σοί σέ. Ποιεύσι γων τα αν εκείνος ανώγη· ανώγει δε τωυτο αιεί, ουκ εών φεύγειν ουδέν πλήθος ανθρώπων εκ μάχης, αλλά μένοντας εν τη τάξι επικρατέειν ή απόλλυσθαι”.
 
 
(”Αν και είναι ελεύθεροι (οι Σπαρτιάτες), η ελευθερία τους δεν είναι απόλυτη.
Γιατί και σ’ αυτούς προΐσταται ένας δεσπότης, ο Νόμος, τον οποίο φοβούνται πολύ πε-ρισσότερο απ’ ότι φοβούνται εσένα οι δικοί σου υπήκοοι. Εκτελούν οτιδήποτε τους διατάσει εκείνος (ο νόμος), τους διατάσει δε πάντοτε το ίδιο πράγμα: να μη φεύγουν από τη μάχη, οσοδήποτε και αν είναι το πλήθος των εχθρών, αλλά να μένουν στις θέσεις τους και εκεί, να νικούν ή να πεθάνουν”.) 
 
 
Τα παραπάνω, αποτελούν απάντηση του έκπτωτου βασιλιά της Σπάρτης Δημάρατου στο βασιλιά των Περσών Ξέρξη, όταν κατά την εκστρατεία του εναντίον της Ελλάδας το 480 π.Χ. δεν μπορούσε να αντιληφθεί πώς ένας στρατός από ελεύθερους άνδρες, οι οποίοι δεν εξαναγκάζονταν με το μαστίγιο, θα έστεκαν να πολεμήσουν εναντίον ενός τόσο μεγάλου στρατού όπως ο δικός του. 
 
 

Η V Μεραρχία Κρήτης συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1912. Έλαβε μέρος σε όλους τους εθνικούς πολέμους που έγιναν από το 1912 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο (1912-13), στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο (1913), στον Α΄ Παγκόσµιο πόλεµο (1914-18), στη Μικρασιατική εκστρατεία (1919 – 1922) και στον Ελληνο – Ιταλικό πόλεµο (1940 – 1941).
 
 
Η παρουσίαση της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού (V Μεραρχία «ΚΡΗΤΩΝ») στο ΓΕΣ θα διαρκέσει όλη την τρέχουσα εβδομάδα.
Δείτε αντιπροσωπευτικές εικόνες από το περίπτερο :
 
 
 
 
***ΓΕΣ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: