Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ «ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ», ΤΗΣ ΡΩΜΙΑΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΠΟΥ… ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!!!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Υπάρχει μια τοποθεσία 8 χιλιόμετρα απόσταση από το κέντρο του Αϊβαλή, της άλλοτε ελληνικής κωμόπολης των ακτών της Ιωνίας που οι Τούρκοι το έχουν ονομάσει, Şeytan Sofrası, δηλαδή «Το Δείπνο του Διάβολου».


Είναι μια τοποθεσία σε ένα πανοραμικό μέρος έξω από το Αϊβαλή που έχει καταπληκτική θέα στο Αιγαίο. Το μέρος αυτό είναι σημαδεμένο και πολλοί Τούρκοι που το φοβούνται πηγαίνουν εκεί και αφήνουν αναθήματα, μαντήλια και διάφορα σημειώματα, που θεωρούνται ξορκισμοί προς τον Διάβολο για να το,…ηρεμήσουν και να αποφύγουν την οργή του.

Φυσικά όλα αυτά είναι καταδικασμένα από την επίσημη μουσουλμανική θρησκεία, αλλά οι Τούρκοι της περιοχής αδιαφορούν χαρακτηριστικά για τις διαμαρτυρίες των χοτζάδων τους.


 
Σύμφωνα με τον μύθο που πιστεύουν οι Τούρκοι, στην περιοχή αυτή ζούσε πριν από πολλά χρόνια μια Ρωμιά με το όνομα Πηνελόπη.
Η Ρωμιά αυτή για κάποιους λόγους που δεν είναι γνωστοί είχε εκδιωχτεί από την τοπική εκκλησία και είχε καταφύγει σε αυτό το μέρος ου ζούσε σαν τα κοράκια.


Μια χρόνια που είχε μεγάλη ξηρασία οι κάτοικοι θεώρησαν ότι εξ αιτίας της Πηνελόπης δεν βρέχει καθόλου και ετοιμαστήκαν να πάνε να την εξοντώσουν.
Αυτή βλέποντας ότι έρχονται οι κάτοικοι με άγριες διαθέσεις, ετοίμασε ένα μεγάλο τραπέζι-σοφρά με πολλά φαγητά και κρύφτηκε.
Οι κάτοικοι μόλις έφτασαν στο μέρος της και είδαν τα φαγητά κάθισαν και γλεντοκοπούσαν ξεχνώντας την Πηνελόπη. Έτσι η Πηνελόπη κατάφερε και διέφυγε τον κίνδυνο.


Από τότε το μέρος εκείνο θεωρείται από τους Τούρκους καταραμένο και επειδή το φοβούνται όσοι το επισκέπτονται κάνουν ξόρκια προς το Şeytan Sofrası, όπως ονομάζουν την περιοχή. Το μέρος έχει γίνει τόσο γνωστό ώστε σήμερα προσελκύει και πολλούς τουρίστες.

Η ιστορία αυτή δείχνει για άλλη μια φορά την μεγάλη επίδραση της παρουσίας των Ρωμιών στην περιοχή αυτή στους σημερινούς Τούρκους μουσουλμάνους (;) κατοίκους.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: