Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ακυρώνει τη Συνθήκη της Λωζάννης σε Αιγαίο και Ιράκ

Μαζική παραγωγή Cruise ATMACA για να «κλειδώσουν» οι στόχοι

Νεκρή είναι ουσιαστικά η Συνθήκη της Λωζάνης για τον Ρ.Τ.Ερντογάν τόσο για το Αιγαίο όσο και για το Ιράκ με τον «Σουλτάνο» να ετοιμάζεται αν της δώσει το τελειωτικό πλήγμα.


Ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη Συνθήκη της Λωζάνης για να νομιμοποιήσει την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία ενώ ταυτόχρονα συντηρεί και διευρύνει το μέτωπο στο Αιγαίο «κοκκινίζοντας» τον χάρτη από Θάσο έως Καστελόριζο.

Το γιατί το έχει εξηγήσει ο ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ένα από τα προβλήματα που προέκυψαν στη συνδιάσκεψη της Λωζάννης σχετιζόταν με την κατοχή των περιοχών της Μοσούλης (ανατολικά προς το Ιράκ).

Οι περιοχές αυτές βρίσκονταν υπό την κατοχή των Συμμάχων όταν υπεγράφη το 1918 η ανακωχή του Μούδρου (και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου για την Τουρκία) ή ήσαν στην κατοχή του οθωμανικού στρατού και συνεπώς έπρεπε να περιληφθούν στην Τουρκία;
 
 
Το θέμα παρέμεινε εκκρεμές κατά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Τελικώς, τον Νοέμβριο του 1925 το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης κατακύρωσε την περιοχή στο Ιράκ που τότε βρισκόταν υπό βρετανική εντολή.

Ήταν μία απόφαση που συχνά χρησιμοποιείται από αναλυτές για να εξηγήσει την απέχθεια με την οποία αντιμετωπίζουν έκτοτε οι Τούρκοι οποιαδήποτε πρόταση για επίλυση θεμάτων μέσω διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου.

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση όχι μόνον διότι ορέγονται τους πλούσιους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Διαπιστώνουν καθημερινά ότι οι περιοχές αυτές ήδη λειτουργούν ως πρόπλασμα ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε διαμελισμό και της ίδια της Τουρκίας.

Στο ερώτημα αν η δημιουργία ενός νέου χάρτη μπορεί να επηρεάσει την Συνθήκη της Λωζάννης ο κ. Συρίγος αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ανακατατάξεις στην περιοχή.
 
Στο ερώτημα, αν τελικά η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ισχυρή ή τρίζει, ο κ. Συρίγος αναφέρει:
 
Οι περισσότερες διατάξεις της συνθήκης της Λωζάννης είναι πρακτικώς αδιάφορες στις αρχές του 21ου αιώνα ή έχουν αντικατασταθεί από νεότερα κείμενα, ιδίως στο θέμα της προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Eτσι η Τουρκία παράλληλα με το μέτωπο σε Συρία-Ιράκ προχωρά σε παράνομες δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου που εμπίπτουν στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν και εθνικό εναέριο χώρο.
 
Η επιλογή για πραγματοποίηση ασκήσεων σε περιοχές που καλύπτουν σχεδόν όλο το Κεντρικό Αιγαίο, εκεί που επικεντρώνεται η τουρκική διεκδίκηση για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, αλλά και η ταυτόχρονη διεξαγωγή ασκήσεων στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου (οπού αποτελεί το μεγαλύτερο «καθαρό» άνοιγμα για την Τουρκία προς το Αιγαίο) στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, και νότια της Περιοχής μεταξύ Κρήτης- Κάσσου και Καρπάθου, συνιστά αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικής τακτικής στο ***Αιγαίο αναφέρει δημοσίευμα.

Με την NAVTEX 926/17 πραγματοποιούνται ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 29-30 Σεπτεμβρίου στην περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου, με την NAVTEX 917/17 δεσμεύεται η περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια της Καρπάθου για ασκήσεις από 2-28 Σεπτεμβρίου, με την NAVTEX 927/17 δεσμεύεται επίσης για ασκήσεις στις 28 Σεπτεμβρίου η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Επίσης, με την NAVTEX 938/17 πραγματοποιούνται ασκήσεις στις 28 Σεπτεμβρίου στην περιοχή μεταξύ Άνδρου -Ικαρίας- Μυκόνου και τέλος με την NAVTEX 944/17 δεσμεύεται για τις 27 Σεπτεμβρίου η περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Συγχρόνως όμως παραμένουν δεσμευμένα από την Τουρκία τα πεδία βολής μεταξύ της Ικαρίας – Νάξου – Αμοργού -Πάτμου, η περιοχή μεταξύ Σκύρου – Χίου – Ψαρών -Εύβοιας, η περιοχή μεταξύ Σκύρου -Αη Στράτη- Λέσβου και η περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης – Θάσου – Λήμνου- Χερσονήσου Άθως.

Tαυτόχρονα, με άσκηση που ξεκινά την ίδια ημέρα με την μεγάλη διακλαδική άσκηση των ΕΔ «Παρμενίων 2017» επιχειρεί η Άγκυρα να προκαλέσει νέα ένταση στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα με παράνομη NAVTEΧ η Τουρκία εξήγγειλε ναυτική άσκηση νότια της Καρπάθου η οποία ξεκινά την ίδια ημέρα (29 Σεπτεμβρίου) που ξεκινά και η μεγάλη διακλαδική άσκηση των ΕΔ.

Σύμφωνα με την παράνομη NAVTEX 962/17 η Τουρκία επιχειρεί να δεσμεύσει μια μεγάλη περιοχή νότια της Καρπάθου και ανατολικά της Κρήτης για ασκήσεις από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου ενώ ο «Παρμενίων» ξεκινά στις 29 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 6 Οκτωβρίου!

Φαίνεται καθαρά ότι η τουρκική στόχευση είναι σαφής: Η παρεμβολή δηλαδή τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων εν μέσω του «Παρμενιωνα» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αλλά η Άγκυρα προχωρά και ένα παραπέρα. Ζητά από το ΓΕΕΘΑ την τροποποίηση τεσσάρων περιοχών στο Αιγαίο που έχουν δεσμευθεί για την διακλαδική άσκηση καθώς όπως ισχυρίζεται μέρη των περιοχών αυτών συμπίπτουν με αντίστοιχες τουρκικές ασκήσεις!

Όπως πρώτοι από όλους είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες από την ιστοσελίδα *** pentapostagma.gr  ,  πως οι Τούρκοι δίνουν τεράστια βαρύτητα στο εξοπλισμό του στόλου τους,  και εκτός των άλλων προγραμμάτων,  ετοιμάζουν για μαζική παραγωγή τον πύραυλο CruiseATMACA με θανατηφόρο βεληνεκές 200 + χλμ ,  σε μια στοχευμένη προσπάθεια να «κλειδώσουν» το Αιγαίο  σε μια μελλοντική ελληνοτουρκική σύρραξη.  

Αν προσέξουμε στο Αιγαίο,  τα 200 χλμ «κλειδώνουν» τεράστιες θαλάσσιες περιοχές τις οποίες οι νεο-οθωμανοί θα βάλουν στο στόχαστρο των νέων πυραύλων τους. 



 
 Στη δημοσιότητα δόθηκαν, για πρώτη φορά, φωτογραφίες του τουρκικού αντι-πλοϊκού πυραύλου κατά μονάδων επιφανείας «Atmaca».

Οι πύραυλοι Cruise Atmaca φέρονται ότι θα αντικαταστήσουν τους πυραύλους «Harpoon» οι οποίοι κατά την πάγια τουρκική πρακτική θα τοποθετηθούν σε παράκτιες  περιοχές των παραλίων,  με σκοπό να εξουδετερώσουν μελλοντικούς ελληνικούς για παράδειγμα στόχους επιφανείας και επίγειους στόχους σε κοντινά νησιά.


Η Τουρκία ανέπτυξε τον πύραυλο Atmaca για να εξοπλίσει τις νέες  φρεγάτες κλάσης «I», ενώ η μαζική παραγωγή του  πυραύλου αναμένεται να ξεκινήσει το 2018.

Οι πύραυλοι προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στην φρεγάτα TCG Istanbul (F-515)αλλά και στα υπό σχεδιασμό αντιτορπιλικάTF 2000, ενώ σταδιακά θα επανδρώσουν όλες τις Κορβέτες και φρεγάτες που υπηρετούν σήμερα στο τουρκικό ΠΝ.

Άλλωστε όπως ανακοινώθηκε πριν ένα μήνα ανακοινώθηκες η υλοποίηση του εκσυγχρονισμού των Φρεγατών κλάσεως  MEKO,  ενώ την ίδια στιγμή κατασκευάζεται  μία ακόμη Κορβέτα τύπου Stealth του σχεδίου MILGEM και ένα πλοίο υποστήριξης, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.

Η απόφαση εκσυγχρονισμού  μέσης ζωής όπως ονομάζεται διεθνώς όλων των τουρκικών Φρεγατών ΜΕΚΟ ( αντίστοιχες διαθέτει και η Ελλάδα) και με νέα οπλικά συστήματα πυραύλων ATMACA , συστήματα διοίκησης , αισθητήρες , ραντάρ, σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι έχουμε σαφές «ποιοτικό άλμα» των εν λόγω πλοίων σε σχέση με τα αντίστοιχα ελληνικά.

Την ίδια στιγμή, η  η τουρκική αμυντική βιομηχανία κάτω από άκρα μυστικότητα στα πλαίσια της ανάδειξης της χώρας ως περιφερειακής δύναμης , σε Αιγαίο , Α.Μεσόγειο και φυσικά  Μέση Ανατολή, ετοιμάζει και νέα «έκπληξη» στον τομέα του εξοπλισμού των μονάδων επιφανείας της .

Από το 2014 προετοιμάζεται ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο  και όπλο LASER των οποίων οι δοκιμές ευρίσκονται στα τελικά στάδια για να εξοπλίσουν τις νέες Φρεγάτες τύπου Stealth  TF-2000.

Το Sapan όπως ονομάζεται είναι το πρώτο «εθνικό» ηλεκτρομαγνητικό όπλο που αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK (Τουρκικό Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών) σε αγαστή συνεργασία με την ASELSAN  .

 Το πυροβόλο θα δύναται να εκτοξεύσει το βλήμα με την χρήση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και τεράστια ταχύτητα επιτυγχάνοντας πολλαπλάσια καταστροφικά αποτελέσματα επί  οποιαδήποτε στόχου.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα το Επιστημονικό και Τεχνολογικό τουρκικό ίδρυμα TUBITAK ευρίσκεται στο τελικό στάδιο προγράμματος ανάπτυξης ενός υψηλής ισχύος συστήματος λέιζερ (ετοιμάζεται από το 2013), το οποίο και αυτό θα εξοπλίσει τις σύγχρονες  τουρκικές  φρεγάτες .

Επίσης πρωτόγνωρες δυνατότητες ετοιμάζεται να αποκτήσει ο τουρκικός στόλος ο οποίος θα διασυνδεθεί μέσω των σταθμών SATCOM με τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους  TURKSAT .



Τελευταίο επίτευγμα η εγκατάσταση , σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, από την κρατική εταιρεία ASELSAN τερματικών σταθμών  SATCOM πλήρως υποστηριζόμενους από τους  δορυφόρους TURKSAT στα ταχέα πολεμικά πλοία κλάσεως KILIC, προσδίδοντας «άλλες» δυνατότητες στην ηγεσία του τουρκικού ΠΝ.

Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες  Aselsan και Astrium έχουν τοποθετήσει 16 τερματικά τύπου  GEMI στις φρεγάτες τύπου MEKO 200 και κλάσεως O.H.PERRY του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο του σχεδίου διασύνδεσης  στρατιωτικής φύσεως δορυφορικών επικοινωνιών .

Αυτή η σημαντικότατη  δυνατότητα σε συνδυασμό με το σύστημα επικοινωνιών των τουρκικών δυνάμεων (TAFICS), παρέχει την επίγεια στρατιωτική υποδομή SATCOM ενός πλήρως ολοκληρωμένου δικτύου διακλαδικών επικοινωνιών.

Με απλά λόγια ο τουρκικός στόλος σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι δικτυωμένος και διασυνδεμένος με το σύνολο των τουρκικών δορυφόρων που έχουν τεθεί σε τροχιά στο διάστημα,παρέχοντας πρωτόγνωρες δυνατότητες , ειδικά σε μελλοντικές ναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και το Αιγαίο πέλαγος.

Πρόκειται αρχικά  για επικοινωνία μέσω  αναμεταδοτών Χ-BAND ζώνης συχνοτήτων με τους  δορυφόρους  TÜRKSAT-2A, οι οποίοι είναι κατασκοπευτικοί δορυφόροι , όπως και ο GOTURK .

 Στο πλαίσιο του νέου συστήματος , το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα έχει στην διάθεση του  το πλεονέκτημα ενός ανεξάρτητου, στατικού επίγειου σταθμού απευθείας δορυφορικών επικοινωνιών τριών διαύλων, για απευθείας επικοινωνία με όλα τα πολεμικά πλοία.

Η κούρσα εξοπλισμών στην οποία έχει αποδυθεί η Τουρκία, σε συνδυασμό με την αρνητική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και μια σειρά κακών χειρισμών για την τύχη στρατηγικής σημασίας περιουσιακών στοιχείων, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, έχει παραγάγει δυναμική σταδιακής ανατροπής του ισοζυγίου ισχύος.

Σήμερα, όπως φαίνεται και στο παρακείμενο γράφημα, το ισοζύγιο δεν είναι αρνητικό. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τάσεις οι οποίες, συνοπτικά, έχουν ως εξής:

Ο συσχετισμός 13 ελληνικών έναντι 24  τουρκικών φρεγατών δείχνει ένα μέρος μόνο του προβλήματος .

Ωστόσο, η Άγκυρα εφαρμόζει ένα πολύ μεγάλο  διαστάσεων  πρόγραμμα ναυπήγησης νέων μονάδων επιφανείας .

Όταν αυτό ολοκληρωθεί, η συντριπτική πλειονότητα φρεγατών και των κορβετών του τουρκικού ναυτικού θα είναι υπερσύγχρονη.

Οι φρεγάτες/κορβέτες ως μονάδες διοίκησης/ελέγχου (Command Control) είναι απαραίτητες προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι φρεγάτες τύπου «S» μετρούν  40 χρόνια παρουσίας.
Οι τέσσερις, γερμανικής κατασκευής, φρεγάτες τύπου «MΕΚΟ» έχουν ζωή λιγότερα χρόνια (καθελκύστηκαν 1991 και 1996), ωστόσο ο εκσυγχρονισμός τους θεωρείται απαραίτητος, ώστε το ελληνικό ΠΝ   να διατηρήσει ανταγωνιστική παρουσία στην Μεσόγειο .

Μπορεί  να γινόμαστε μεμψίμοιροι ή οτιδήποτε άλλο σύμφωνα με κάποιους «ρομαντικούς» αλλά η πραγματικότητα  στα αμυντικά θέματα διεθνώς σε όλες τις περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα..έτσι είναι.

Σίγουρα όλα τα τουρκικά πλοία και συστήματα εξαρτώνται από την ικανότητα του προσωπικού, και σε αυτόν τον τομέα υπερέχουμε ως ελληνικό ΠΝ σίγουρα σύμφωνα και με το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό , ειδικά όταν στο μέλλον θα υπάρξει τεχνολογική διαφορά μεγάλης κλίμακας και τότε  ……. Θα ανακαλύψουμε πρόβλημα μεγάλων διαστάσεων.

Η ισχύ των ενόπλων δυνάμεων  και ο εξοπλισμός τους αποτελούσε πάντα παράγοντα ισχύος και επιβολής «αποφάσεων» και έτσι θα είναι.

Οφείλουμε ως έθνος , πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να βρούμε πάση θυσία τις λύσεις εκείνες που θα μας οδηγήσουν να επανέλθουμε στην ορθή οδό και είτε με συμπαραγωγή συστημάτων με τρίτες χώρες, είτε με αγορές συστημάτων μέσω FMS από τις ΗΠΑ, για να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τεχνολογικά τους Τούρκους , διώχνοντας κάθε σκέψη για το Αιγαίο και την Κύπρο, τώρα όμως όχι αύριο.



 











***Αιγαίο αναφέρει δημοσίευμα.

*** pentapostagma.gr  ,  πως οι

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: