Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

O Νορβηγός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα…Πίσω απο το μπλοκάρισμα του Εξοπλισμού της Ε.Φ!

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαίδης, με επιστολή του προς τη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο την είδηση που είχε αποκαλύψει τον περασμένο Φεβρουάριο η εφημερίδα
 «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της Νορβηγίας εμπόδισε την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ε.Φ., αρνούμενη να εκδώσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής.


Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, που υποβλήθηκε αμέσως μετά το δημοσίευμα του «Φ»  ο ΥΠΑΜ  Φωκαΐδης πληροφόρησε τη Βουλή με τα ακόλουθα:

«Το Υπουργείο Άμυνας προέβη σε έντονα πολιτικο-διπλωματικά διαβήματα προς τη νορβηγική πλευρά σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπό το φως της άρνησης των Νορβηγικών Αρχών να παραχωρήσουν άδεια εξαγωγής του υλικού που προνοείτο στη σύμβαση, η οποία υπεγράφη με την αγγλική εταιρεία Accuracy International, το Υπουργείο Άμυνας προώθησε μέσω του Συμβουλίου Προσφορών Άμυνας και Ασφάλειας εναλλακτική πρόταση για εξασφάλιση ανάλογου υλικού από τον βασικό προσφοροδότη.

Παρά την αίσια κατάληξη προώθησης και υλοποίησης του προγράμματος για προμήθεια του εξοπλισμού των Ειδικών Δυνάμεων μέσω της συγκεκριμένης σύμβασης, το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει το όλο θέμα, που αφορά την εν γένει πολιτική των Νορβηγικών Αρχών για προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κύπρο».

Η στάση των Νορβηγικών Αρχών προκάλεσε ερωτήματα και υποψίες καθώς ουδέποτε στο παρελθόν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση στην έκδοση της εν λόγω άδειας εξαγωγής για άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που αγόρασε η Ε.Φ.

Η βρετανική εταιρεία που ανέλαβε το συμβόλαιο με τη μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης είχε δώσει διαβεβαιώσεις στο Υπουργείο Άμυνας ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής του στρατιωτικού εξοπλισμού, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει τι μεσολάβησε.

Πάντως, μέλη της κυβέρνησης και κόμματα υποστηρίζουν ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι και δακτυλοδείχνουν τον Νορβηγό ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Όταν έγινε η απαγόρευση, οι συνομιλίες βρίσκονταν σε κορύφωση.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: