Του Βασίλη Καπούλα
Η ώρα της κρίσεως ήρθε για όλους στη Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν προχώρησε πριν λίγο σε πολεμικές κινήσεις εναντίον των Κούρδων. Ιρανικές μονάδες βαρέως πυροβολικού σφυροκοπούσαν συνεχώς τα χωριά Gundejor, Alane, Kunere, Dinoy Gewre, Dinoy Biçuk, Berde Zerde στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ταυτόχρονα, ιρανικά μαχητικά προχώρησαν σε εικονικές προσβολές πετώντας σε χαμηλό ύψος στα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν (βίντεο παρακάτω) ενώ UAV συνέλεξαν πληροφορίες.

 
 
Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της ενώ όλες οι πτήσεις από Ιράν προς Ιρακινό Κουρδιστάν διεκόπησαν.

Παράλληλα στα σύνορα με τους Κούρδους έχουν μεταφερθεί ιρανικά βαλλιστικά συστήματα εμβέλειας Zelzal-1, Zelzal-2, Zelzal-3, εμβέλειας 150-200 χλμ.

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις της έχουν συντονιστεί με την Τουρκία και το Ιράκ.
 
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το PKK έβγαλε τελεσίγραφο λέγοντας ότι «οποιαδήποτε επίθεση στο Νότιο Κουρδιστάν (KRG) θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον ολόκληρου του Κουρδιστάν»


Πιο αναλυτικά, το  Ιράν ξεκίνησε  «παιχνίδια πολέμου» κοντά στα σύνορα στο Ιράκ πριν από το δημοψήφισμα του KRG. Η άσκηση ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν από το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων.

Οι ιρανικές στρατιωτικές  ασκήσεις θα διεξαχθούν σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την περιοχή του Κουρδιστάν σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ του Ιράν σε συνδυασμό με τις τουρκικές ασκήσεις στην Σιλώπη.
 
Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός IRIB ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις, αποτελούν  μέρος των ετήσιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται  στο Ιράν για να σηματοδοτήσουν τον εορτασμό της έναρξης του πολέμου του 1980-1988 με το Ιράκ, και επικεντρώνονται στην παραμεθόρια περιοχή Oshnavieh.

Αυτές θα περιλαμβάνουν πυροβολικό, θωρακισμένα και αερομεταφερόμενα τμήματα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων  IRIB.

Ο Masoud Barzani αγνόησε τις προτροπές της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας, προετοιμάζοντας το δημοψήφισμα κανονικά , κάτι που όμως  μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή κρίση.



Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που έχει δηλώσει δημοσίως ότι τάσσεται ανοικτά υπέρ ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου 2017, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης, του Ιράν και της Τουρκίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ ζήτησε τη Δευτέρα την αναστολή της διεξαγωγής του, ενώ ο ισχυρός αντιπρόεδρος της χώρας και πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι έχει επισημάνει ότι το Ιράκ δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «δεύτερου Ισραήλ» στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Την πεποίθηση ότι «το Ιρακ είναι ένα φανατικό και όχι ένα δημοκρατικό κράτος» εξέφρασε μία μέρα πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο πρόεδρος της χώρας Μασούντ Μπαρζανί.



Κατά την παραμονή του δημοψηφίσματος, μιλώντας σε δημοσιογράφους επεσήμανε ότι «Οδεύουμε προς το δημοψήφισμα και μόνο μέσω της ανεξαρτησίας μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας».


Οι Κούρδοι θα επιδιώξουν τη διενέργεια συνομιλιών με τη Βαγδάτη για να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τόνισε χαρακτηριστικά ενώ επεσήμανε ότι
«Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ στη Βαγδάτη για να επαναδιαπραγματευτούμε την αποτυχημένη συνεργασία».



Πρόσθεσε δε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα σύνορα, απευθυνόμενος τους γείτονες του Ιράκ.