Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ερντογάν λίγο πριν πατήσει Αθήνα: Περικυκλώνει την Κύπρο φέρνοντας προ τετελεσμένου γεγονότος τον Α.Τσίπρα (εικόνες)

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα μόνο ειρήνη και καλές σχέσεις δεν πρόκειται να  φέρει μιας και η Άγκυρα έχει θέσει  σε λειτουργία ένα ‘βρώμικο‘ σχέδιο προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο φέρνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την χώρα σε μειονεκτική θέση .

 
Το τουρκικό γενικό επιτελείο δέσμευσε αιφνιδιαστικά πέντε περιοχές με ισάριθμες NOTAM ανακοινώνοντας αεροπορικές ασκήσεις μεγάλης έκτασης για την περίοδο 3-6 Δεκεμβρίου.

Στην ουσία πρόκειται για πρόβα τζενεράλε λόγω της επικείμενης έκτης κατά σειρά γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, δεσμεύοντας παράνομα και περιοχές στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις πολεμικού ναυτικού.

Το προηγούμενο 48ωρο οι Τούρκοι είχαν  «δεσμεύσει» περιοχή 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νότια της Κύπρου και σε απόσταση μόλις 25 χλμ από το Ακρωτήρι, για ναυτικές ασκήσεις.

Η πρόκληση συνεχίζεται και σήμερα με παράτυπη Navtex που «δεσμεύει» μικρότερη θαλάσσια περιοχή, έκτασης 3.000 τετρ. χλμ. με τα βόρεια της όρια επίσης σε απόσταση μόλις 25 χλμ από το Ακρωτήρι.

Δείτε εδώ τις περιοχές που δέσμευσε η Τουρκία
 

Άλλη Navtex, που αφορά στην αυριανή μέρα, «δεσμεύει» επίσης παράτυπα, για ναυτικές ασκήσεις, πολύ μεγάλη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, που ξεκινά από απόσταση 25 χλμ από τις ακτές της Πάφου (στα όρια των χωρικών υδάτων) και έχει έκταση 42.000 τετρ. χλμ. εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος στην περιοχή ευθύνης της Δημοκρατίας.

Επίσης, Navtex για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, έχει δημοσιοποιήσει η Τουρκία και για δακτύλιο διαμέτρου 50 χλμ βορειοδυτικά της Κύπρου και σε απόσταση 50 χλμ από τις ακτές του Ακάμα, επίσης εντός περιοχής ευθύνης Έρευνας – Διάσωσης της Δημοκρατίας.

Η Κύπρος με πέντε διαδοχικές ΝΟΤΑΜ, δέσμευσε για την περίοδο 3-6 Δεκεμβρίου, για αεροπορικές ασκήσεις, πολύ μεγάλες περιοχές που ξεκινούν από τα όρια του FIR Λευκωσίας με αυτό του Τελ Αβίβ στα νότια και φτάνουν σχεδόν μέχρι τη Μόρφου στα βόρεια και εκτείνονται –για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια– μέχρι και 50 χλμ βορειοδυτικά της Μόρφου και του Ακάμα.
 
Περιλαμβάνονται επίσης περιοχές πάνω από την επαρχία Λεμεσού και αλλού και δύο ζώνες που ξεκινούν από την περιοχή Πέγειας και φτάνουν ανατολικότερα μέχρι το Κοιλάνι και την Πάχνα και βόρεια μέχρι την Παναγιά, καλύπτοντας τμήμα του Τροόδους.

Επίσης το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένταση λόγω νέων επικείμενων  τουρκικών προκλήσεων με Navtex και Νotams, αλλά και ανάλογες ενέργειες από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα κορυφωθούν όταν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ που θα πραγματοποιήσει την επόμενη γεώτρηση –πιθανότατα στο τεμάχιο 6– θα πλησιάζει για το σημείο της γεώτρησης.

Κάποια στοιχεία για το πρόγραμμα των επικείμενων γεωτρήσεων της ΕΝΙ αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ.

Η ουσία διαχρονικά με τους Τούρκους είναι πως,  όποια κατάσταση και να επικρατεί με την Ελλάδα και την Κύπρο , η Άγκυρα θα προωθεί πάντα την δική της ατζέντα η οποία είναι προκλητική, επεκτατική και κυρίως πολεμική απαιτώντας πράγματα που…δεν της ανήκουν .

Εκτιμάται ότι  η  επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν θα εμπεριέχει την πολύ πιθανή περίπτωση πρόκλησης επεισοδίου , φέρνοντας την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση λόγω  του προσφυγικού .

Οι Τούρκοι ανοίγουν και κλείνουν την ‘κάνουλα‘ με τους Σύρους και άλλους μετανάστες κατά το δοκούν ‘εκβιάζοντας‘ την Αθήνα με τις …απαιτήσεις τους για νησιά τα οποία είναι δήθεν τουρκικά.

Στην ουσία  όμως προσπαθούν να ακυρώσουν την επικείμενη ανακύρηξη ΑΟΖ από την  Ελλάδο….πάση θυσία διότι θέλουν …μερίδιο και πάλι από περιοχές που δεν τους ανήκουν. 





πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: