Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ο Ζαράμπ κάρφωσε τον Ερντογάν – Παίζουν ξύλο στη τουρκική Βουλή – Συνθλίβεται η τουρκική οικονομία

Θύελλες και καταιγίδες έχουν ήδη ξεσπάσει στη Τουρκία με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να νοιώθει ότι ο κλοιός σφίγγει τριγύρω του.

Είναι πλέον περικυκλωμένος, έχει ανοίξει πόλεμο με τους Κεμαλιστές, τις ΗΠΑ ενώ συνέλαβε  όπως όπως 66 Τούρκους πιλότους.
Στην τουρκική Βουλή έπεσε μέχρι και ξύλο καθώς δύο βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήλθαν στα χέρια.
 
Πριν λίγο ο Ζαράμπ κατέθεσε πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν έδωσε προσωπικά την εντολή οι τράπεζες Ziraat Bank και Vakif Bank να συναλλάσσονται με το Ιράν.
Στη κεντρική φωτογραφία του άρθρου, το περίπλοκο σχεδιάγραμμα του Ζαράμπ στο οποίο εξηγούσε το πως δούλευε η κομπίνα με εντολή Ερντογάν.
Πρόκειται για ΒΟΜΒΑ-ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ!
Ο Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις λέγοντας ότι «Η Τουρκία δεν παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και «έπραξε το σωστό» ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.
 
Πέρα από την υπόθεση Ζαράμπ που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ με αποκαλύψεις που «καίνε» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι καταγγελίες του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού (Κεμαλικό) για μεταβίβαση χρημάτων συγγενών του τούρκου προέδρου σε offshore, έχουν ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην Άγκυρα.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα «πληρώσει το τίμημα» επειδή κατηγόρησε ορισμένους οικείους του προέδρου ότι μεταβίβασαν εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό μιας εταιρείας offshore.
«Θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτή την πρωτοβουλία», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Τι εννοεί όμως ο Ρ.Τ.Ερντογάν; Θα τον «καθαρίσει» ή θα τον συλλάβει και αυτόν;
 
Την Τρίτη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού (CHP), είχε υποστηρίξει πως έχει στην κατοχή του τραπεζικά παραστατικά που αποδεικνύουν ότι οικείοι του Ερντογάν, μεταξύ των οποίων ένας από τους γιους του, έχουν μεταβιβάσει εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό μιας εταιρείας στο νησί Μαν.

Χθες Τετάρτη ο Ερντογάν απέρριψε στο σύνολό τους τις κατηγορίες αυτές και ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Κιλιτσντάρογλου. Ενδεικτικό του εκνευρισμού του Ερντογάν ήταν ότι χαρακτήρισε σήμερα το CHP «κύριο κόμμα της προδοσίας».

Το περιβάλλον του Ερντογάν υποστήριξε πως τα έγγραφα που αναφέρθηκαν από τον Κιλιτσντάρογλου είναι πλαστά, όμως ο αρχηγός του CHP απάντησε πως πρόκειται για αυθεντικά παραστατικά που του δόθηκαν από «γραφειοκράτες που αγαπούν τη χώρα τους».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ κατηγόρησε τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού-CHP (Κεμαλικό), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι παίρνει μέρος σε μια αποτρόπαια εκστρατεία ενάντια στην Τουρκία και αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια καθώς συμμαχεί με ομάδες που στοχοποιούν τη χώρα.

Υπογράμμισε ακόμη πως ο αρχηγός του CHP δεν ντρέπεται να συμμαχεί και να συνεργάζεται με ομάδες κατά του τουρκικού έθνους, του προέδρου του και της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Καβγάς στην τουρκική Βουλή
Η υπόθεση Ζαράμπ προκαλεί κλυδωνισμούς στην Τουρκία. Χθες το βράδυ ξέσπασε καβγάς στη βουλή παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο οποίος έπειτα από σχετική ερώτηση κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για προδοσία επειδή έστειλε εκπροσώπους στις ΗΠΑ, για να παρακολουθήσουν τη δίκη σκευωρία, όπως τη χαρακτήρισε.

Δύο βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήλθαν στα χέρια κι επικράτησε ένταση.

Ενώ αργότερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής συντάγματος Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και στην Τουρκία, λέγοντας ότι κάποιοι έκλεισαν τα μάτια και άφησαν τον Ζαράμπ να φύγει και να πάει στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε προδοσία.

Κλυδωνίζεται το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Η Τουρκία θα πράξει «ό, τι είναι απαραίτητο» εάν ο τραπεζικός της τομέας επηρεαστεί από την αμερικανική δίκη του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Halkbank Hakan Atilla σε υπόθεση συνομωσίας για την αποφυγή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Mehmet Şimşek στις 29 Νοεμβρίου.

Μιλώντας σε διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ο Şimşek δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της Τουρκίας έχει «μεγάλη ικανότητα» να αντιμετωπίσει το σοκ.
Η δίκη του Atilla ξεκίνησε αυτή τη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, εν μέσω ευρείας εικασίας σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας.

Στα τάρταρα η τουρκική οικονομία -Η λίρα υποχωρεί και ο πληθωρισμός αυξάνεται
Ισχυρούς κλυδωνισμούς υφίσταται η τουρκική οικονομία.
Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 11,9% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Παράλληλα, το τουρκικό νόμισμα εξασθενεί ολοένα και περισσότερο. Αντίθετα, όμως, με τη συνήθη «περιοριστική» νομισματική πολιτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζητεί από την κεντρική τράπεζα περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να μη φρενάρει η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ η Deutsche Welle, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως εναντιωθεί στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ενώ δεν διστάζει να στραφεί εναντίον όσων υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της. Σε πρόσφατη ομιλία του ανέφερε ότι «ακριβώς επειδή δεν παρεμβαίνουμε, έχουν φθάσει τα πράγματα εδώ».

Ωστόσο, ο καλπάζων πληθωρισμός και η αδύναμη τουρκική λίρα καταδεικνύουν ότι η εικόνα της τουρκικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι.

Ειδικότερα, σε σχέση με το ευρώ το εγχώριο νόμισμα έχασε σε διάστημα ενός έτους πάνω από το 20% της αξίας του.
Η έντονη ανησυχία που έχουν εκφράσει οι επενδυτές σε σχέση με τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας και τη διένεξη με την Ουάσιγκτον οδήγησε την περασμένη Παρασκευή σε περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, η λίρα κινήθηκε στα ιστορικά χαμηλά 4,65 έναντι του ευρώ και 3,95 έναντι του δολαρίου.
Εντούτοις, παρά τα δυσμενή στοιχεία που προκύπτουν λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με εντυπωσιακά δυναμικό ρυθμό, αν και, όπως επισημαίνει η DW, αρκετοί αναλυτές έχουν θέσει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των στοιχείων για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Ειδικότερα, κατά το πρώτο μισό του 2017 η ανάπτυξη ξεπέρασε το 5%, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια αύξησης του ΑΕΠ.

Δεν είναι τυχαίο που ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμά ότι στα τέλη του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ανέλθει στο 7%. Σημειώνεται ότι, ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019, ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να διατηρήσει τουλάχιστον έως τότε τη δυναμική πορεία ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας. Το 2019 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, γεγονός που θα επιτρέψει στον Τούρκο πρόεδρο να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερη εξουσία.

Παρότι ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε σε υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, μια τέτοια εξέλιξη επιδρά θετικά σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με την DW, ο τουρισμός, που αποτελεί πυλώνα της τουρκικής οικονομίας, σημειώνει κέρδη τα οποία είναι κυρίως σε ευρώ.

Ωστόσο, οι δαπάνες που προκύπτουν σε αυτόν τον κλάδο υπολογίζονται κατά βάση σε λίρες – πλην όμως το εν λόγω νόμισμα έχει υποτιμηθεί. Επίσης, η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία έχει σημειώσει αύξηση των εξαγωγών κατά 24% το εννεάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Το φθηνό νόμισμα έχει επιδράσει θετικά στην πορεία των εξαγωγών, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις επιχειρήσεις που στηρίζονται κυρίως στις εισαγωγές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ελεύθερη πτώση που έχει υποστεί το νόμισμα αποτελεί βαρίδι για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους σε λίρες. Συνεπώς, τα χρέη πολλών επιχειρηματιών που είναι προσαρμοσμένα σε άλλα νομίσματα υπερδιπλασιάστηκαν λόγω της δραματικής πτώσης της λίρας.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η διαμάχη μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και του Τούρκου προέδρου σοβεί για πολλά χρόνια. Οικονομικοί σύμβουλοι του κ. Εντρογάν, όπως ο Χατίς Καραχάν, έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι, βάσει των οικονομικών συνθηκών αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, η κεντρική τράπεζα όφειλε να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να φρενάρει τη συνεχόμενη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

Σε βάθος χρόνου, αυτή η περιοριστική νομισματική πολιτική θα οδηγούσε σε σταθεροποίηση, αλλά θα ανέκοπτε τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας. Το σενάριο αυτό φαντάζει εφιάλτης για τον κ. Ερντογάν, με αποτέλεσμα ο ίδιος να τάσσεται κατά της αύξησης των επιτοκίων.

Οι πρώτες τέσσερις ώρες – Ο ταμίας του Ερντογάν είπε πολλά…
Ξεκίνησε πετώντας μία βόμβα για τον Ζαφέρ Τσαλαγιάν. Ο συγκεκριμένος κύριος ήταν υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για το Εμπόριο και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών, επί κυβερνήσεων, στις οποίες πρωθυπουργός ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συγκεκριμένη κομπίνα που είχε ως στόχο την ανταλλαγή χρυσού με χρήματα, ώστε να μπορεί να γίνει εμπόριο πετρελαίου με το Ιράν, παρά τις επιβληθείσες κυρώσεις, έτυχε αποδοχής από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ζαφέρ Τσαλαγιάν αλλά όχι με το αζημίωτο. Ο Ζαράμπ, κοιτώντας παγωμένα, ψάχνοντας τις αντιδράσεις όσων παρευρίσκονταν στο δικαστήριο είπε:

«Τον δωροδόκησα με πάνω από 45 εκατομμύρια». Και μάλιστα, όπως συμπλήρωσε «ο Ατίλα ήθελε να μοιραστούν τα κέρδη 50-50».
«Πολλά εκατομμύρια ευρώ» εσόδων από την πώληση ιρανικών υδρογονανθράκων προωθήθηκαν με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, μέσω λογαριασμών που κατείχαν διαφορετικοί πρωταγωνιστές στη Halkbank, προτού φθάσουν στο Ντουμπάι, συχνά υπό τη μορφή χρυσού που μεταφερόταν κρυφά με βαλίτσες από το Ιράν.

Δήλωσε πως ο Ατίλα είχε βοηθήσει στην πλαστογράφηση αυτού του παράνομου εμπορίου με τρόπο ώστε η ιρανική προέλευση των χρημάτων να μην μπορεί να εντοπιστεί από τις αμερικανικές τράπεζες.

Αναφέρθηκε πολλές φορές στον Μεχμέτ Χακάν Ατίλα λέγοντας ότι είχε δώσει οδηγίες έτσι ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν οι συναλλαγές αυτές από τις αμερικανικές αρχές.

Ο θυμόσοφος λαός λέει «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι». Στην περίπτωση της «βασιλείας» του Ερντογάν στην Τουρκία δεν χωράει αμφιβολία ότι γνωρίζει το τι γίνεται, πόσω μάλλον όταν βρίσκονται πίσω από κομπίνες, άνθρωποι της ευρύτερης οικογένειάς του.

Για να εδραιώσει ότι η δική του κομπίνα θα συνέχιζε να… τρέχει, ο Ζαράμπ, προσέγγισε τον Εγεμέν Μπαγκίς, υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας, για να τον βοηθήσει να φέρει σε πέρας συναλλαγές για λογαριασμό του Ιράν μέσω μιας άλλης τράπεζας, της Aktif Bank.

Το αξιόλογο εδώ είναι ότι η συγκεκριμένη τράπεζα ανήκει στον όμιλο Çalık, στον οποίο, μέχρι το 2015, διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν και νυν υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Φυσικά και ο Μπαγκίς πήρε το κατιτίς του που ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ο Ζαράμπ δεν έμεινε εκεί. Κατέβηκε από τη θέση του, σαν διευθυντής, με ηρεμία και αυτοέλεγχο, πήγε στον ειδικό πίνακα και έκανε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σχεδιάγραμμα, στο οποίο εξηγούσε το πως δούλευε η διεθνής επιχείρησή του.

Αφού, λοιπόν, έφαγε καμία ώρα εξηγώντας αυτά, ο δικαστής Μπέρμαν τον ρώτησε πόσα εβγαλε από αυτό.

«Κάτι δισεκατομμύρια» απάντησε ο Ρεζά και όταν ο Μπέρμαν ρώτησε σε τι νόμισμα, με ένα μειδίαμα στο πρόσωπο ο Ζαράμπ είπε «σε ευρώ».

Ο Ζαράμπ αποκάλυψε και το ρόλο που έπαιξαν ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι και ο πρώην Γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μάικλ Μάκασεϊ.

Οι δυό τους βρέθηκαν ανάμεσα στις ντουζίνες δικηγόρων που είχε στη διάθεσή του ο Ζαράμπ, αλλά όπως αποκαλύφθηκε είχαν μία αποστολή.

Είχα στόχο να φέρουν εις πέρας, μία ανταλλαγή, μεταξύ του Ζαράμπ και κάποιου Αμερικανού, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές, ώστε ο Ζαράμπ να καταλήξει να δικαστεί (φαντάζεστε το αποτέλεσμα) στην Τουρκία. Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Όλα αυτά φυσικά δεν είναι άγνωστα, καθώς κλόνισαν την κυβέρνηση Ερντογάν το 2013, χωρίς φυσικά να επιβληθούν σοβαρές ποινές, αφού οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, όπως ο Τσαλαγιάν, απλά παραιτήθηκαν. Τηλεφωνικές υποκλοπές που είχαν δημοσιοποιηθεί τότε ενέπλεκαν απευθείας τον Ερντογάν και τον γιο του Μπιλάλ.

Έπειτα από εκτεταμένες διώξεις στην τουρκική αστυνομία και στο δικαστικό σώμα, ο Τσαγκλαγιάν και οι άλλοι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί αθωώθηκαν από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2015.

Πως το παρουσιάζουν οι Τούρκοι


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: