Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Οι Τούρκοι πυροβόλησαν το Μνημόνιο ειρήνης «Παπούλια-Γιλμάζ»

Η σφαγή του πρώην Υπουργού Άμυνας ίσως δείχνει πολλά…

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την δολοφονία του πρώην Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Ερτζάν Βουραλχάν. Το μυστήριο εντείνεται γύρω από την φημολογία πως ο δράστης της επίθεσης ήταν ισλαμιστής ο οποίος φώναζε μετά «του άξιζε».
 
Ομως ο Ερτζάν Βουραλχάν δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αλλά ο τότε Υπουργός Άμυνας που ρύθμισε τα ζητήματα που άπτονταν του Υπουργείου του κατά την υπογραφή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ.

Η τότε συμφωνία της Βουλιαγμένης, εκτός από το κοινό ανακοινωθέν – όπου θίγονται γενικά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ανάμεσά τους και «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας» – περιλάμβανε τέσσερα κείμενα.

Το βασικότερο είναι το περίφημο μνημόνιο που περιλαμβάνει τα λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Αποτελεί η δολοφονία του συγκεκριμένου Υπουργού Αμυνας της Τουρκίας κάποιο μήνυμα;

Ηταν ισλαμιστικό το χέρι που οπλίστηκε αμέσως κιόλας μετά την προκήρυξη εκλογών από τον Ρ.Τ.Ερντογάν;
 
Συμμετείχε ο Ερτζάν Βουραλχάν σε κάποιο «κίνημα» που βρισκόταν σε εξέλιξη εναντίον του Ρ.Τ.Ερντογάν;

Ή απλά ένας παρανοϊκός ισλαμιστής τον καθάρισε λέγοντας «σου αξίζει» ;
Ή ήθελε να εκδηλώσει την αγανάκτηση του για δήθεν «παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα;
 
Oπως και να χει βάση και των ενεργειών της Αγκυρας υπάρχει η διαίσθηση πως κάποιοι στην Τουρκία «πυροβόλησαν το έτσι και αλλιώς νεκρό Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ».

Νέο Βίντεο-σοκ: Η στιγμή της δολοφονίας του πρώην Υπουργού στην Τουρκία
Ένας άντρας του κατάφερε δύο χτυπήματα με φαλτσέτα στο λαιμό σε καφετέρια με τα ακριβή κίνητρα να παραμένουν ακόμη άγνωστα. «Του άξιζε», δήλωσε κυνικά ο δράστης.
Όπως έχει γίνει γνωστό, δολοφονική επίθεση με φαλτσέτα δέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη. ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ερτζάν Βουραλχάν.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Οζάλ (1987) Ερτσάν Βουραλχάν συναντήθηκε με τον Γιουκσέλ Καράμπαμπα, με τον οποίο είχε οικονομικές διαφορές, στην Κωνσταντινούπολη.
Ακολούθησε μεταξύ τους καυγάς και ο Καράμπαμπα έβγαλε ένα μαχαίρι και τον χτύπησε στον λαιμό.

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο από την εφημερίδα Hurriyet δείχνει τη στιγμή της δολοφονίας του πρώην Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ερτσάν Βουραλχάν στις 18 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Στο βίντεο που είναι από κάμερα ασφαλείας κλειστού κυκλώματος στην καφετέρια που βρισκόταν το θύμα μαζί με τον δράστη, απεικονίζει την επίθεση στον πρώην υπουργό μετά τη λογομαχία που είχε με τον Γιουκσέλ Καράμπαμπα.

Ενώ βλέπουμε και τους δύο (δράστη και θύμα) να κάθονται να συνομιλούν, δράστης φαίνεται να επιτίθεται στον Βουραλχάν και να τον πιάνει από τον λαιμό, χτυπώντας τον με μαχαίρι, και στη συνέχεια να αφήνει το άψυχο σώμα του να πέσει στην καρέκλα.

Έπειτα σηκώνει τα χέρια ψηλά, ενώ ήδη όσοι βρίσκονται δίπλα δείχνουν να έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί και στρέφονται προς το μέρος του.

Ο δράστης, που ονομάζεται Yüksel K., συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία και ανακρίνεται, ενώ τα ακριβή κίνητρα της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί το έκανε, ο δράστης απάντησε:
Του άξιζε!



 
Ο Ερτζάν Βουραλχάν εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1987 με το κόμμα ‘Μητέρα Πατρίδα’, του Μεσούτ Γιλμάζ, και από τις 21 Δεκεμβρίου 1987 έως και τις 30 Μαρτίου 1989 ήταν υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Ο Βουραλχάν, γεννήθηκε το 1953 στην Μαλάτια. Ο ίδιος βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Σόφια. Έγινε διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Πολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών το 1975.

Στις 5 Ιουλίου του 1976, διορίστηκε ως διευθυντής στο Τμήμα Προϋπολογισμού και Διοίκησης.

Το 1987 ο Ερτζάν Βουραλχάν εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα ‘Μητέρα Πατρίδα’, του Μεσούτ Γιλμάζ, και από τις 21 Δεκεμβρίου 1987 έως και τις 30 Μαρτίου 1989 ήταν υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Η συμφωνία της Βουλιαγμένης του 1988
«Συμφωνία στο πνεύμα του Νταβός» είχε χαρακτηριστεί η συμφωνία που υπογράφηκε στη Βουλιαγμένη στις 27 Μάη 1988 μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Κ. Παπούλια και της Τουρκίας, Μ. Γιλμάζ.

Η συμφωνία της Βουλιαγμένης, εκτός από το κοινό ανακοινωθέν – όπου θίγονται γενικά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ανάμεσά τους και «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας» – περιλάμβανε τέσσερα κείμενα.

Το βασικότερο είναι το περίφημο μνημόνιο που περιλαμβάνει τα λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η κοινή ανακοίνωση
Στην κοινή ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε τότε, τονίζονταν τα εξής:
«Η Πολιτική Επιτροπή:

1. Υιοθέτησε μνημόνιο το οποίο υπεγράφη από τους δύο υπουργούς και αφορά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο. Σχετικά με το θέμα αυτό οι υπουργοί θεώρησαν αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής, η οποία συνήλθε από 30 Μαρτίου έως 1η Απριλίου στην Αθήνα.

2. Ενέκρινε τη συμφωνία που επετεύχθη από τους μονίμους αντιπροσώπους των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, για την επίλυση θεμάτων σχετικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν όσον αφορά τα μερίδια 35 και 38 της κοινής υποδομής του ΝΑΤΟ για το 1984 και 1987. Αποφασίστηκε επίσης να κοινοποιηθεί η απόφαση αυτή στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και στην επίσημη ανακοίνωση.

Οι υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την κατάληξη αυτή, η οποία αποτελεί επίλυση ενός θέματος που παρεμπόδισε μια σημαντική δραστηριότητα της συμμαχίας.

3. Συμφώνησε να καταργηθούν αμοιβαίως οι θεωρήσεις για διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια από την 12η Ιουνίου 1988.

4. Ανασκόπησε τις θετικές εξελίξεις που επιτεύχθηκαν μέχρι στιγμής στις σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε τη σημασία της αποχής από προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες δε συμβάλλουν στη στερέωση και ενίσχυση της ατμόσφαιρας καλής θέλησης και συνεργασίας.

5. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν το σημαντικό ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάθε πλευράς για την ενδυνάμωση της διαδικασίας αυτής.

6. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου. Αποφάσισαν να κάνουν προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί στενότερη συνεργασία σ’ αυτά τα πεδία. Αποφάσισαν επίσης να εξετάσουν μεθόδους και μέσα προς τον σκοπόν αυτόν.

7. Οι υπουργοί αποφάσισαν να παρουσιάσουν την επιτευχθείσα πρόοδο κατά τη διάρκεια της συνάντησης στους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ελλάδας κατά την προσεχή συνάντησή τους στην Αθήνα στις 13 – 15 Ιουνίου 1988 και να ζητήσουν κατευθύνσεις ως προς το πλαίσιο της μελλοντικής τους εργασίας.

8. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεσούτ Γιλμάζ, προσκάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του, κ. Κάρολο Παπούλια, να επισκεφθεί την Τουρκία με την ευκαιρία της επόμενης συνάντησης της Πολιτικής Επιτροπής. Οι ημερομηνίες της επίσκεψης θα καθοριστούν διά της διπλωματικής οδού».

Το μνημόνιο
Το κείμενο του μνημονίου της Βουλιαγμένης έχει ως εξής:
«Τα δύο μέρη συμφώνησαν στα ακόλουθα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης:

1. Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν την υποχρέωση σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αμφοτέρων, καθώς και το δικαίωμα χρήσης της ανοιχτής θάλασσας και του διεθνούς εναέριου χώρου του Αιγαίου.

2. Κατά τη διεξαγωγή εθνικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην ανοιχτή θάλασσα και στον διεθνή εναέριο χώρο, τα δύο μέρη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποφεύγουν την παρακώλυση της ομαλής ναυσιπλοϊας και εναέριας κυκλοφορίας, όπως διασφαλίζονται σύμφωνα με τα διεθνή κείμενα, κανόνες και κανονισμούς. Αυτό θα συμβάλει στην εξάλειψη αδικαιολόγητων εστιών έντασης και στη μείωση των κινδύνων σύγκρουσης.

3. Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι ο σχεδιασμός και διεξαγωγή των εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων στην ανοιχτή θάλασσα και στο διεθνή εναέριο χώρο, που απαιτούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή όποιας άλλης μορφής αναγγελία ή προειδοποίηση, θα διεξάγονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται επίσης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ακόλουθα:

α) Η απομόνωση ορισμένων περιοχών.

β) Η δέσμευση περιοχών ασκήσεων για μεγάλες χρονικές περιόδους

γ) Η διεξαγωγή τους στη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου και των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
Εξυπακούεται ότι ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή όλων των εθνικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες, κανονισμούς και διαδικασίες.

4. Προς το σκοπό επίτευξης των παραπάνω και με την επιφύλαξη των υφιστάμενων διεθνών κανονισμών και διαδικασιών, οι δύο πλευρές θα προβαίνουν, όταν τούτο απαιτείται, στη δέουσα επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού.

5. Οι διατάξεις του μνημονίου αυτού θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του κοινού ανακοινωθέντος Τύπου του Νταβός».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: