Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ο Ερντογάν κόβει χρυσή τουρκική λίρα: Θα χρησιμοποιήσει τον χρυσό έναντι του δολαρίου για να απαλλαγεί από την συναλλαγματική ισοτιμία και το ΔΝΤ

Colpo grosso από τον Σουλτάνο Ερντογάν κατά των ΗΠΑ αποκάλυψε η επιστροφή στην Τουρκία 28,6 τόνων χρυσού ανεβάζοντας σε 220 τόνους τον τουρκικό χρυσό που «επαναπατρίστηκε» , με σκοπό  «να χρησιμοποιηθεί έναντι του δολαρίου για να απαλλαγεί από τη συναλλαγματική ισοτιμία», αναφέρουν τουρκικά και ξένα ΜΜΕ.

 
Την ίδια στιγμή σήμερα » άρχισαν τα όργανα» και το  ΔΝΤ προειδοποιεί  ότι θα ήταν χρήσιμο να μειωθεί η πολιτική πίεση του Ερντογάν στην τουρκική κεντρική τράπεζα με ήπια νομισματική  πολιτική. Αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος προς τη χώρα, ανέφερε.

Οι επενδυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανώμαλη προσγείωση ειδικά όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε διψήφια νούμερα,  τρεις φορές του μέσου όρου στις αναδυόμενες αγορές, και η λίρα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και των άλλων βασικών νομισμάτων.

Η  τουρκική λίρα έφτασε στα 4,02 δολάρια ανά δολάριο.

Τα αποθέματα που αποσύρθηκαν από την FED ανέρχονταν σε 28,6 τόνους.
Επιπλέον οι τουρκικές τράπεζες στην Τουρκία έχουν αυξήσει  τα αποθεματικά τους σε χρυσό και όχι σε ξένο νόμισμα, τοποθετώντας 38,3 τόνους στην τράπεζα της Αγγλίας και 63,8 τόνους σε  λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
 
 
Υπάρχουν «φήμες» για πιθανότατο σχέδιο κοπής χρυσής τουρκικής λίρας με σκοπό την αποφυγή νομισματικής κρίσης στην χώρα, καθώς και την υπερκέραση του δολαρίου το οποίο τείνει τις τελευταίες ημέρες να διαλύσει την τουρκική οικονομία  .

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από εντολή του τουρκικού προεδρικού μεγάρου, οι τουρκικές τράπεζες μαζεύουν μανιωδώς  χρυσό που ανέρχεται σε 37,2 τόνους.
Η Λαϊκή Τράπεζα έφερε εντός Τουρκίας  χρυσό που βρίσκεται στο εξωτερικό.
 
Το ίδιο πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη και στο χρηματιστήριο .
Η ποσότητα του χρυσού έφτασε σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ανέρχεται σε  29 τόνους που ανήκουν στην Halk Bank.

Η Ziraat Bank κατέχει σήμερα 95 τόνους χρυσού , 57 τόνους στο Λονδίνο και 38 τόνους στην Τουρκία. Περίπου 564 τόνοι χρυσού ανήκουν στο αποθεματικό της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας συνολικά .

Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις στην Τουρκία, με εξαίρεση τα αποθεματικά της στο ΔΝΤ «σκαρφάλωσε»  στην σχετική  κατάταξη… στην 10η θέση στον κόσμο,

Είναι γνωστό ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου  κατέχουν το 70-80% των αποθεμάτων τους σε χρυσό, καταλήγει ο τουρκικός τύπος.

Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου σύμφωνα με ειδικούς θα είναι πιθανόν  η κοπή χρυσής λίρας ως μέσο συναλλαγής με άλλα κράτη με σκοπό την διασφάλιση της οικονομικής ομαλότητας στην χώρα, και την επέκταση της τουρκικής βιομηχανίας στην Μ.Ανατολή.

Πρόκειται όμως με παρόμοιο σχέδιο το οποίο είχε θέσει σε ενέργεια και ο πρώην Λίβυος δικτάτορας Μ. Καντάφι πριν δεχθεί επίθεση από την δύση και εξοντωθεί από τους «αγανακτισμένους» πολίτες της χώρας του.

Ένα αποχαρακτηρισμένο email που είχαν ανταλλάξει  η πρώην ΥΠΕΞ Χ.Κλίντον n και ο σύμβουλός της Sid Blumenthal αποκαλύπτει την ανησυχία της Ουάσιγκτον το 2011  για το οικονομικό σχέδιο του Λίβυου δικτάτορα  να εγκαταστήσει  παναφρικανικό νόμισμα με το χρυσό δηνάριο.

Η κυβέρνηση του Καντάφι φέρεται να  διέθετε 143 τόνους χρυσού και άλλους τόσους τόνους ασήμι, με στόχο να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία ενός παναφρικανικού νομίσματος συνδεδεμένου με το λιβυκό χρυσό δηνάριο.

Ο Καντάφι δεν ήταν ο μόνος Άραβας που είχε μεταφέρει τα έσοδα από το πετρέλαιο σε κρατικά funds αντί να τα καταθέσει σε τράπεζες της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Σχέδιο του η δημιουργία ενός νέου νομίσματος για την ανεξαρτησία του πετρελαίου από το δολάριο.

Την ιδέα του Καντάφι είχαν προσυπογράψει ο πρόεδρος της Τυνησίας και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ενώ Αγκόλα και Νιγηρία βρίσκονταν στην διαδικασία δημιουργίας ενός παρόμοιου νομίσματος που είχε σκοπό να απεγκλωβίσει τις αφρικανικές χώρες από τον «έλεγχο των πρώην αποικιοκρατών».

Τώρα ο Ερντογάν έχει διττό στόχο, από την μία να απεγκλωβιστεί από την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και από την άλλη να επεκτείνει την τουρκική βιομηχανία , φυσικό αέριο, πετρέλαιο με την τουρκική χρυσή λίρα.

Έτσι θα μπορέσει κάποια στιγμή, όπως θεωρεί ο ίδιος, να αναβιώσει και την πάλαι ποτέ Οθωμανική του αυτοκρατορία σε Βαλκάνια-Μέση Ανατολή.

Κανένας δεν πρέπει να αμφισβητήσει την ροπή του Τούρκου προέδρου να απεγκλωβιστεί άμεσα από τις ΗΠΑ παντοιοτρόπως, ενώ πληροφορίες φέρουν την συλλογή ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας χρυσού της Τουρκίας από τις συνδιαλλαγές με την Τεχεράνη  εδώ και πολλά πολλά χρόνια, κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη.


Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: