Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Ο Γ.Στόλτενμπεργκ βγάζει «λάδι» την Τουρκία για τους S-400: «Είναι εθνική τους απόφαση»!

«Λάδι» έβγαλε την Τουρκία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ πιστός στο φιλοτουρκικό του δόγμα.

Αυτό παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για επιβολή κυρώσεων που μπορεί να επηρεάσουν και το πρόγραμμα απόκτησης των F-35.

Σε συνέντευξη Τύπoυ που έδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Στόλτενμπεργκ ουσιαστικά είπε ότι η απόφαση της Τουρκίας για την αγορά των συστημάτων S-400 αποτελεί «εθνική της απόφαση» και το μόνο προβληματισμό που έθεσε ήταν αυτός αναφορικά με την περίφημη συμβατότητα με το σύστημα Αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Με άλλα λόγια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι οποιαδήποτε χώρα μπορεί να αγοράζει οπλικά συστήματα από οποιαδήποτε χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Επομένως δε θα είχε καμία αντίρρηση στο να προχωρούσε και η Ελλάδα στην αγορά ρωσικών η ακόμη και κινεζικών όπλων ίσως  και μαχητικών αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «εθνική απόφαση της Ελλάδας».

Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Αναφερόμενος στο θέμα των S- 400 και συγκεκριμένα στις δυσκολίες που υπάρχουν ως προς την συμβατότητα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, ο Γένς Σολτενμπεργκ δήλωσε τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά τους S-400, αυτό συνιστά μια εθνική απόφαση της κάθε χώρας του ΝΑΤΟ για τα συστήματα που θα χρησιμοποιήσει.

Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι, αν τα συστήματα αυτά είναι συμβατά με τα αντιαεροπορικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Φυσικά αυτό θα είναι δύσκολο, όμως τέτοιο ερώτημα δεν διατυπώθηκε από τουρκικής πλευράς»

Τις δηλώσεις  έκανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ  μετά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ , αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί Αμερικανοί πολιτικοί, μέσω των οποίων καθιστούσαν σαφές ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των S-400, χωρίς βέβαια να πει ακριβώς… τίποτα, περιοριζόμενος ουσιαστικά να πει ότι «χαιρετίζει» γενικώς;

«Συζητήσαμε τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους των ΗΠΑ για τις ενδεχόμενες κυρώσεις. Συζητήσαμε το θέμα αυτό κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου στην Άγκυρα, και εγώ ο ίδιος χαιρετίζω τις άμεσες επαφές των ΗΠΑ με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: