Η Τουρκία στην Κύπρο όπως και στο Αιγαίο «έχει επιδοθεί στην αγαπημένη της ενασχόληση» που αφορά το «γκριζάρισμα” ελληνικού εδάφους.
 
Μόνο που στην μεγαλόνησο αυτό αφορά την νεκρή ζώνη, την οποία με τόσο αίμα, πόνο και δάκρυ κράτησαν οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές δυνάμεις μακριά από τα «χέρια του Αττίλα» το καλοκαίρι του 1974.

Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία, μέσω του σταθμού της Αττάλειας, εξέδωσε NAVTEX πριν από τρεις ημέρες, δεσμεύοντας για άσκηση με πραγματικά πυρά, περιοχή δυτικά της Πάφου.
Η θαλάσσια αυτή περιοχή α εφάπτεται με τα σύνορα των κυπριακών θαλάσσιων οικοπέδων «4”, «5” και «6”. Η όλη ναυτική άσκηση του τουρκικού ναυτικού θα υλοποιηθεί από 16 έως 17 Δεκεμβρίου 2018.

Έτσι η Άγκυρα προσπαθεί να κρατήσει όμηρο την Κύπρο, με σκοπό να διαταράξει τα ενεργειακά σχέδια της Λευκωσίας.
 
 
Αν και οι προκλήσεις στην θάλασσα μέσω NAVTEX και άλλων μεθόδων έχουν πλέον συνήθεια τα πράγματα όσο αφορά την νεκρή ζώνη είναι πολύ επικίνδυνα.
Δεν πρόκειται σαφώς και μερικά μέτρα αλλά για 32 χλμ κυπριακού εδάφους το οποίο αποτελεί αυτό που αναφέρει η ονομασία του «νεκρό έδαφος», ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο όμως διεκδικούν οι Τούρκοι.

Οι Τούρκοι συστηματικά, όπως αναφέρει ο κυπριακός τύπος υλοποιούν προκλήσεις εναντίον γεωργών που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, επιθυμώντας την υφαρπαγή κυπριακού εδάφους.

Το τελευταίο γεγονός εναντίον Ελληνοκυπρίων γεωργών εντός της «νεκρής ζώνης», ήταν ένα από τα σοβαρότερα των τελευταίων ετών, αποτελεί μέρος της μόνιμης τακτικής των Τούρκων.
 
Αυτό όμως που αποκαλύπτεται όμως είναι ότι αυτό ήταν μέρος σχεδίου που αφορά την υφαρπαγή της νεκρής ζώνης λόγω της πιθανής απόσυρσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ αφορά και τις γεωτρήσεις της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι δεν είχαμε μόνο το περιστατικό στην Δένεια. Ανάλογα περιστατικά έχουμε συνεχώς από τον τουρκικό στρατό, και στο παρελθόν, όταν οι Τούρκοι στρατιώτες απαίτησαν οπισθοχώρηση των γεωργών από Αθηένου, Περιστερώνα, Αυλώνα και περιοχές της Λευκωσίας.

Το σύνολο της «νεκρής ζώνης» ευρίσκεται υπό την επίβλεψη των ειρηνευτικών δυνάμεων, βάσει συμφωνίας του ΟΗΕ και του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όλες οι αγροτικές εργασίες από Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι έχουν ειδική άδεια, ελέγχονται από την ειρηνευτική δύναμη και όχι από τους Τούρκους και υλοποιούνται κατά μήκος της «νεκρής ζώνης» σε διάφορες περιοχές (Δερύνεια, Τρούλλους), στις οποίες όμως έχουμε συνεχή περιστατικά και προκλήσεις.

Η ουσία όμως είναι ότι ενώ Ελληνοκύπριοι αγρότες καλλιεργούν τη γη τους είτε πολύ κοντά στη γραμμή κατάπαυσης, μόνο αυτοί καλούνται πάντα σε απόσυρση από την ΟΥΝΦΥΚΙΠ, εκτελώντας εντολές των Τούρκων που απαιτούν οτιδήποτε επικαλούμενοι προκειμένου να διώξουν τους Κύπριους γεωργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σ», υπάρχει αριθμός περιστατικών όπου ο τουρκικός στρατός και η ειρηνευτική δύναμη εμφανίζονται ταυτόχρονα απαιτώντας απόσυρση των Ελληνοκυπρίων αγροτών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις Τούρκοι στρατιώτες απείλησαν με τα όπλα τους εξαναγκάζοντας τους Ελληνοκυπρίους να αποχωρήσουν.

Η ουσία όλων αυτών είναι ότι η νεκρή ζώνη ευρίσκεται συνολικά στις διαθέσεις των Τούρκων και της ειρηνευτικής δύναμης, χωρίς η κυπριακή κυβέρνηση να μπορεί να πράξει οτιδήποτε.

Έτσι πολλές φορές εν έτει 2018 η ΟΥΝΦΙΚΥΠ φαίνεται να παίζει τα δικά της ύποπτα παιχνίδια, ασκώντας τις δραστηριότητες της, χωρίς να έχει την απαιτούμενη συνεργασία με την εκάστοτε ελληνοκυπριακή κυβέρνηση.

Υπολογίζεται ότι 100 Ελληνοκύπριοι γεωργοί καλλιεργούν σήμερα εκτάσεις στην νεκρή ζώνη.

Ο στρατηγός ε.α. Ανδρέας Πενταράς, μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το πρόσφατο συμβάν στην Δένεια να διασυνδέεται παράλληλα και με την πιθανότητα αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Έγινε δηλαδή και στη θάλασσα, έγινε και στην ουδέτερη ζώνη και είναι τα προεόρτια τού τι θα συμβεί αν αποχωρήσει η ειρηνευτική δύναμη από την Κύπρο», τονίζει ο ίδιος, ενώ συνεχίζοντας αναφέρει ότι οι Τούρκοι «εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός δεν είναι χαραγμένη στο έδαφος με κάποια χαρακτηριστικά σημεία, ειδικά στα σημεία όπου δεν υπάρχουν ένθεν και ένθεν φυλάκια».

Αν αποχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον η ειρηνευτική δύναμη, τότε οι Τούρκοι θα ορμήσουν σαν λύκοι για να καταλάβουν ολόκληρη την νεκρή ζώνη, μη επιτρέποντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά να καταλάβει και αυτή από την πλευρά της το έδαφος αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει πολύχρονο σχέδιο που περιλαμβάνει ακόμα και «επιθετική πολεμική ενέργεια» στην νεκρή ζώνη, σε περίπτωση απόσυρσης της UNFICYP, λόγω οικονομικής δυσπραγίας του ΟΗΕ αλλά και λόγω νέων παγκόσμιων ‘‘παιγνίων‘‘.

Εφόσον αποσυρθεί μελλοντικά η UNFICYP, η Τουρκία θα προσπαθήσει με «πολεμική επιθετική επιχείρηση να καταλάβει ολόκληρη την έκταση της νεκρής ζώνης που αποτελεί το 6% του κυπριακού εδάφους.

Για αυτό το ενδεχόμενο Κύπριοι και Έλληνες οφείλουμε να έχουμε σχέδιο αντίδρασης, το οποίο θα πρέπει να είναι άμεσο και αποτελεσματικό, για μην καταλάβουν και άλλο έδαφος οι Τούρκοι στην μεγαλόνησο μετά το 1974.