Απειλή για τα Βαλκάνια
Ένα βήμα πιο κοντά στην ενοποίηση Αλβανίας και Κόσοβου, φέρνει η δημιουργία κοινού σημείου διέλευσης και ελέγχου στα σύνορα των δύο περιοχών. Όπως αναφέρουν Αλβανοί αξιωματούχοι, η πλήρης κατάργηση των συνόρων είναι κοντά.
Όλες οι εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις Αλβανίας-Κοσόβου, αλλά και στις (φαινομενικά) μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης της Πρίστινα, έχουν ένα κοινό. Αποτελούν μέρος του σχεδίου για τη Μεγάλη Αλβανία, που απαιτεί να εξαπλωθεί στα Βαλκάνια.
Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θετική για τις ΗΠΑ, για αυτό και την προωθούν με κάθε τρόπο, καθώς θα καταφέρουν να μειώσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια σε δραματικό βαθμό. Χωρίς αμερικανική στήριξη, Αλβανία και το ψευδοκράτος του Κοσόβου θα είχαν καταρρεύσει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά εδώ και καιρό.
Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν συμφωνία χθες, Σάββατο 29/12, σχετικά με τη δημιουργία κοινών σημείων διέλευσης και ελέγχου των συνόρων βάσει της αρχής «One stop, one control».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Sandër Lleshaj η συμφωνία αυτή εξοικονομεί χρόνο στους ταξιδιώτες: «Με αυτή τη συμφωνία μειώσαμε το 50% του χρόνου αναμονής και φυσικά ο στόχος είναι να φέρουμε το χρόνο αναμονής στο μηδέν. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την πλήρη εξάλειψη των συνόρων».
Παρών κατά την υπογραφή της συμφωνίας ήταν και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι ο οποίος δήλωσε: «Από σήμερα ξεκινήσαμε την από κοινού διαχείριση των συνόρων της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, οπότε δεν έχουμε ακόμη καταργήσει τα σύνορα μας».
Ο Αλβανός υπουργός εσωτερικών μετέφερε μήνυμα εκ μέρους του Έντι Ράμα ο οποίος δεν μετέβη στο Κόσοβο για την υπογραφή της συμφωνίας:
Υπεγράφη ο νόμος για τη δημιουργία τακτικού στρατού
Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, υπέγραψε το νόμο που ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου σε τακτικό στρατό, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα με τη Σερβία.
Παρών ήταν και ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Κοσόβου, Ραχμάν Ράμα.
«Ευχαριστώ το λαό του Κοσόβου και τους διεθνείς υποστηρικτές μας, όπως τις ΗΠΑ και όλες τις άλλες σύμμαχες χώρες για αυτή τη σημαντική ημέρα. Ο στρατός του Κοσόβου γίνεται πλέον και επίσημος» δήλωσε ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την βουλή του Κοσόβου στις 15 Δεκεμβρίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Σερβίας, με το Βελιγράδι να ζητά την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Βάσει του νέου νόμου ο στρατός θα διατηρήσει το όνομά του, Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου, αλλά η ισχύς του θα αυξηθεί από 4.000 σε 5.000 άντρες συν 3.000 εφέδρους, ενώ η μετάβαση θα έχει ορίζοντα δεκαετίας.
Το Βελιγράδι έχει ήδη διαμηνύσει ότι όσοι Σέρβοι του Κοσόβου καταταγούν σε αυτόν τον στρατό θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου