Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Άγκυρα: «Δεν θα αφήσουμε τις ΗΠΑ να μελετήσουν τους S-400» - Πώς θα «χωνέψουν» οι Αμερικανοί την αγορά τους

Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να παραλάβει κανονικά τους S-400 και διαβεβαίωσε σήμερα τον Ρώσο πρεσβευτή Αλεξέι Γερκόφ, ότι δεν θα δώσει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να μελετήσουν τους S-400 


Την διαβεβαίωση την έδωσε ο ίδιος ο Μεβλιούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε χθες στο Twitter οτι συναντήθηκε με τον Ρώσο πρεσβευτή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.
Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε πρόσφατα, επικαλούμενο δύο πηγές, ότι η Τουρκία είχε προσφερθεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να μελετήσουν την τεχνολογία του αντιπυραυλικού συστήματος, που ετοιμάζεται να παραδώσει η Μόσχα στην Άγκυρα προσεχώς, βάσει του συμβολαίου που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

Αλλά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου για να τον ακολουθήσει σήμερα ο Μ.Τσαβούσογλου
Νωρίτερα ο Μεβλιούτ Τσαβούσογλου είχε επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα είχε οριστικοποιήσει τη συμφωνία για τους S-400 κι ότι θα αγοράσει «χωρίς καμία αμφιβολία» το σύστημα από τη Ρωσία.

Τι σημαίνουν όλα αυτα: Ποροφανώς το πρακτορείο Bloomberg κάτι είχε «ακούσει» περί μελέτης των S-400 από τους Αμερικανούς καθότι στην Ουάσιγνκτον ξέρουν πολύ καλά ότι οι Τούρκοι ΔΕΝ μπορούν να μη τους αγοράσουν και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά κυρίως για γεωπολιτικούς.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ειδοποιήθηκε από την Μόσχα για το πραξικόπημα του 2016 ενώ η κατασκευή του Turkish Stream τελειώνει εντός ολίγων μηνών που σημαίνει ότι η Τουρκία σύντομα θα έχει απεξαρτηθεί ενεργειακά καθώς θα ρεύσει σε συμφέρουσες τιμές το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ψάχνουν λοιπόν οι Αμερικανοί «ανταλλάγματα» με τα οποία θα μπορέσουν να «χωνέψουν» την παράδοση των ρωσικών S-400 σε μια ΝΑΤΟϊκή χώρα.

Οι Τούρκοι επισήμως μπορεί να διαβεβαιώνουν ότι οι Αμερικανοί δεν θα μελετήσουν το προηγμένο ρωσικό σύστημα αλλά σίγουρα αυτό έστω και στα «κρυφά» θα αποτελούσε ένα σοβαρό κίνητρο για να αποδεχτούν αυτή την αγορά από την Άγκυρα και εν συνεχεία να δώσουν και αυτοί με την σειρά τους το δικό τους προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.

Πάντως δεν ήταν τυχαία η προ ημερών δήλωση Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ σχολιάζοντας τα δυτικά δημοσιεύματα τα οποία, επικαλούμενα πηγές, έγραψαν ότι η Τουρκία έχει υποσχεθεί στους Αμερικανούς πρόσβαση του τεχνικού τους προσωπικού στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Τουρκία, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μη μεταβιβάσει σε τρίτους στοιχεία που αφορούν τους S-400.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως κατά κανόνα η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία της Ρωσίας με άλλες χώρες προϋποθέτει την ύπαρξη νομικών δεσμεύσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών, που σχετίζονται με την εν λόγω συνεργασία.

«Τέτοιου είδους δεσμεύσεις έχει και η τουρκική πλευρά. Για αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην εμπιστευθούμε του Τούρκους εταίρους μας» κατέληξε ο Πεσκόφ.

Στο τέλος η Τουρκία θα έχει «the best of both worlds» και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι ενώ στην Αθήνα θα προσπαθούν να καταλάβουν πως πάλι βρέθηκαν να μην έχουν κερδίσει απολύτως τίποτα κυρίως από τις ΗΠΑ και κατά δεύτερο λόγο από την Ρωσία και όλα αυτά λόγω ιδεολογικών και γεωπολιτικών αγκυλώσεων.

Edwal Quilarque@EQuilarqueS_cas
 
According to the Turkish Foreign Ministry source: "Our minister (@MevlutCavusoglu) assured the Russian ambassador that Turkey will not give the US the possibility of studying the anti-aircraft missile systems S-400." @RT_Erdogan @KremlinRussia Expand: https://mundo.sputniknews.com/defensa/201812271084423470-turquia-guardara-s-400-de-eeuu/ 
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Edwal Quilarque
 
 


Missile Defense AA @MissileDefAdv
 
Turkey assures US S-400 systems will do no harm to deal on F-35 fighters http://ow.ly/6MTo30n4G5L
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Missile Defense AA
 
 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: