Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν 2 αεροπλανοφόρα στην Μεσόγειο: «Για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια στην περιοχή»

Μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή Μενέντεζ με τις οποίες εξέφρρασε τους φόβους του για ελληνοτουρκική σύρραξη στο Αιγαίο και ενώ πέταξε και τη "βόμβα" λέγοντας "ο Θεός να βάλει το χέρι του αν οι τουρκικές ενέργειες οδηγήσουν σε απώλεια ζωής στα ελληνικά νησιά" για πρώτη φορά στα τρία τελευταία χρόνια, το αμερικανικό ναυτικό (US Navy) προχωρά στην ταυτόχρονη ανάπτυξη δύο αεροπλανοφόρων και των ομάδων μάχης τους (CSG: Carrier Strike Group) στην περιοχή της Μεσογείου!


Ουσιαστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής περιέγραψε μια κατάσταση όπου Ελλάδα και Τουρκία είναι λίγο πριν τον... πόλεμο και η ταυτόχρονη παρουσία δύο ομάδων μάχης στην Μεσόγειο δείχνει πως οι Αμερικανοί θέλουν να είναι έτοιμοι για όλα.

Όπως ανακοινώθηκε από τη ναυτική υπηρεσία ενημέρωσης, η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS John C. Stennis (CVN 74) συναντά αυτήν του USS Abraham Lincoln (CVN 72) στην περιοχή της Μεσογείου, σε μια… μοναδική ευκαιρία να επιχειρήσουν μαζί, σε συνεργασία με συμμάχους-κλειδιά και εταίρους στην περιοχή, στην περιοχή ευθύνης του 6ου αμερικανικού Στόλου (US 6th Fleet area of operations).
 
Η προηγούμενη φορά όπου δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα είχαν συνυπάρξει στην περιοχή της Μεσογείου ήταν το θέρος του 2016. Τότε στην Μεσόγειο είχαν μπει δύο ομάδες μάχης, αυτές του USS Dwight D. Eisenhower με αυτή του USS Harry S. Truman.

Η ναύαρχος Λίσα Φρανκέτι που είναι επικεφαλής του 6ου Στόλου, δήλωσε ότι η ταυτόχρονη ανάπτυξη αποδεικνύει την ευελιξία του αμερικανικού Ναυτικού και υπογραμμίζει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια και τη σταθρότητα της περιοχής.

Η κίνηση των Αμερικανών έρχεται σε μια περίοδο που τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η διατήρηση της βάσης του Ιντσιρλίκ.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην αναζήτηση μιας νέας βάσης εκτός Τουρκίας», αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι, λέγοντας πως η βάση θα αντικαταστήσει αυτή του Ιντσιρλίκ, σε περίπτωση που διαρραγούν οι σχέσεις με την Τουρκία, εξαιτίας των S-400.

Όπως αναφέρει ο Tούρκος αναλυτής και πρώην σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας του Ερντογάν, Yasin Aslan  η Ελλάδα είναι χώρα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων που διατηρούν οι ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ.

Η νέα διαμορφούμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία.

Όπως αναφέρει ο Aslan: «Εάν η σχέση αυτή υλοποιηθεί, η στρατηγική απώλεια του Ιντσιρλίκ (σημ. ως αμερικανική βάση) για την Τουρκία θα είναι μεγάλη και η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια μεγάλη απειλή»

Σημειώνεται ότι οο Αμερικανός γερουσιαστής Μ.Μενέντεζ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» είπε:

«Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το κάνει, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων μας», δήλωσε ο Μενέντεζ προειδοποιώντας μάλιστα την Άγκυρα με επιβολή κυρώσεων καθώς και με αναστολή πώλησης των F-35, εφόσον προχωρήσει στην απόκτηση των S-400.

Στα πλαίσια των δηλώσεων αυτών αποφασίστηκε η ταυτόχρονη συνύπαρξη δύο ομάδων μάχης στην Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως κατά την συνάντηση Μενέντεζ-Τσίπρα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μενέντεζ έλαβε λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: