Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων τη Μ.Εβδομάδα

«Έξω οι βάσεις, ας πάνε στην Ελλάδα»
Μανιφέστο αυτονομίας στον τουρκικό τύπο

Ιδιαίτερη δημοσιότητα στην Τουρκία παίρνουν οι φωνές που ομιλούν για πλήρη απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη χώρα και τα πλεονεκτήματα της «αυτονομίας» που προκύπτει από ένα τέτοιο γεγονός.
 
Τούρκοι δημοσιογράφοι και διανοούμενοι κάνουν λόγο για άμεση μεταφορά των «βάσεων θανάτου» των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τα οφέλη που συναντήσει το τουρκικό κράτος, χωρίς να υπολογίζουν τη γεωπολιτική υποβάθμιση που θα χτυπήσει τη χώρα με κάθε δυνατό τρόπο.

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας με αφορμή την προμήθεια των ρωσικών S-400, έχει προκαλέσει την “απελευθέρωση” των αντιαμερικανικών συναισθημάτων και την δημοσιοποίηση σεναρίων που μπορούν να χαρακτηριστούν, προς το παρόν τουλάχιστον, ακραία.

Ένα απ΄αυτά διατυπώθηκε από τον Τούρκο δημοσιογράφο Mehmet Ali Güller στη ρωσική ιστοσελίδα Sputnik Türkiye.

Όπως λέει οι απειλές των ΗΠΑ για την ματαίωση παράδοσης των F-35, είναι στην πραγματικότητα ευκαιρία για την Τουρκία.

Ο Guller επικαλείται δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή Μ.Μενέντεζ στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές απειλές περιλαμβάνουν και μεταφορά αμερικανικών βάσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα.
 
 
Ο Güller, δημοσιογράφος του οποίου το τελευταίο βιβλίο “Το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας” υποστηρίζει ότι η παρακμή των ΗΠΑ, οδηγεί σε μια νέα δυναμική παγκόσμιας εξουσίας, δήλωσε ότι οι αμερικανικές απειλές δίνουν ευκαιρίες για την Τουρκία, όπως αναφέρει το Militaire.

“Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δώσουν στην Τουρκία το F-35, αυτό είναι υπέρ της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία παραλάβει τα αεροπλάνα, η αεροπορία της θα α εξαρτάται 85% από τις Ηνωμένες Πολιτείες»,δηλώνει.

Αντ ‘αυτού, ο Güller ζήτησε τη σταδιακή εισαγωγή των εθνικών σχεδίων κατασκευής αεροπορικών όπλων και την αλλαγή προμηθευτών για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από το εξωτερικό.

“Με το χρόνο θα παράγουμε το δικό μας εθνικό αεροσκάφος.
Η παραγωγή αεριωθούμενων από την Κίνα με τη χρήση ρωσικής τεχνολογίας είναι ένα καλό παράδειγμα“, ανέφερε.
 
Ο δημοσιογράφος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται η Τουρκία τις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά του S-400.

“Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που τελειώνει. Αυτή η συμμαχία σήμερα δεν αποτελεί πλεονέκτημα για την Τουρκία, είναι ένα βάρος“, είπε.

Ο Güller χαρακτηρίζεται σε δημοσίευμα του Ahval ως “αριστερός εθνικιστής δημοσιογράφος που επικρίνει τακτικά αυτό που ονομάζει “αμερικανικό ιμπεριαλισμό “.

Αυτή η άποψη είναι διαδεδομένη στην Τουρκία, όπου το 80% βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες αρνητικά, σύμφωνα με έκθεση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ που δημοσιοποίηθηκε τον Ιανουάριο.

Η ίδια έκθεση έδειξε ότι το 51% των Τούρκων αντιμετωπίζει ευνοϊκά τη Ρωσία.

Αυτή η κατάσταση έχει καλλιεργηθεί μέσω μιας εκτεταμένης ρωσικής ενημερωτικής εκστρατείας που έχει να κάνει με τη συμφωνία για τους S-400, έγραψε ο Τούρκος ακαδημαϊκός

H. Akın Ünver στο περιοδικό Foreign Policy αυτή την εβδομάδα:

Τα περισσότερα κυβερνητικά ΜΜΕ υποστηρίζουν την προτίμηση της Τουρκίας για τα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς Su-57 της Ρωσίας, αντί για τα F-35s.

Για παράδειγμα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε μια σύγκριση μεταξύ του F-35 (το οποίο παραδίδεται επί του παρόντος) και του Su-57 της Ρωσίας ( σε φάση δοκιμών πτήσης) για να υποστηρίξει ότι είναι ανώφελες οι απειλές της Ουάσινγκτον σχετικά με τις παραδόσεις των F-35.

Ένας άλλος αρθρογράφος ισχυρίστηκε ότι είναι αδύνατο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να σημειώσουν πρόοδο στην παραγωγή των F-35 χωρίς την βοήθεια της Τουρκίας (?).

Ο Güller προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι η Τουρκία πρέπει να ξεφύγει από το πρόγραμμα F-35 αλλά και από όλες τις βάσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στο έδαφός της.

“Εάν η Τουρκία ελευθερωθεί από τις βάσεις των ΗΠΑ, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Θα ήταν καλό να αρχίσουμε με την Kürecik (βάση ραντάρ στην κεντρική Τουρκία), η οποία παρέχει ασφάλεια για το Ισραήλ, αλλά μας προκάλεσε προβλήματα με τους γείτονές μας στο Ιράν», δήλωσε ο Güller.

“Όσο περισσότερες βάσεις των ΗΠΑ μπορούν να απομακρυνθούν από την Τουρκία, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχουμε με τις περιφερειακές χώρες”, ανέφερε.

Η ρωσική στρατηγική πληροφόρησης στην Τουρκία έχει ενισχυθεί από την παραγωγή πραγματικών και ψεύτικων φιλορωσικών ειδήσεων , δήλωσε ο Ünver.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: