Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Δραματικές εξελίξεις στη Χειμάρρα: Το κόλπο του Ε. Ράμα για την υφαρπαγή των περιουσιών της μειονότητας

Εθνοκάθαρση από τα Τίρανα

Απτόητη η κυβέρνηση Ράμα και παραπλανώντας εν γνώση της την Αθήνα αλλά και τις Ευρωπαϊκές Αρχές, στήνει το πλαίσιο για την υφαρπαγή των περιουσιών στους πιο τουριστικούς προορισμούς της Αλβανίας, μεταξύ αυτών και στην Χειμάρα.
 
Τι είχε αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν λίγες ημέρες.
*** Ένα άρθρο που έκανε την εμφάνισή του στα αλβανικά ΜΜΕ, δείχνει της «σκιώδης» κυβερνήσεις Αθήνας και Τιράνων να έχουν έρθει σε συμφωνία για τη Χειμάρρα.

Το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα παίρνει τα κοιτάσματα δίνοντας αντάλλαγμα τις παραθαλάσσιες περιοχές, και συνεπώς τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών, στους Αλβανούς.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εν λόγω πληροφορίες, μιλάμε για μια νέα προδοσία της ελληνικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και πλήθος γεγονότων που βαραίνουν την κυβέρνηση, ακόμα και νομικά, μια νέα προδοσία αυτού του μεγέθους θα πρέπει να τιμωρηθεί.

Και μαζί με αυτήν όλα όσα υποβάθμισαν τη χώρα και έθεσαν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τις ζωές των Ελλήνων (τραγωδία στο Μάτι) επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και η τιμωρία αυτή δεν θα πρέπει να είναι μικρότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ή απόλυτη κατάρρευση στις εκλογές.

Η κυβέρνηση εθνομηδενιστών πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τις ποινικές της ευθύνες.

Ο Ενγκιέλ (Άγγελος) Μουσάι, διευθυντής της αλβανικής εφημερίδας «Telegraf», σε άρθρο του εικάζει ότι έγινε μια μεγάλη μυστική διαπραγμάτευση (παζάρι) μεταξύ αλβανικού κράτους και ελληνικού κράτους για την ‘πίτα’ της παραθαλάσσιας ζώνης της Χιμάρας και τη διένειμαν παίρνοντας ο καθένας το μερίδιο του, βάζοντας στο περιθώριο τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που είναι τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.
 
 
Ο κ. Ράμα ακολουθώντας την τακτική της «καλύβας του Χότζα» έδειξε να υπαναχωρεί στην τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησής του στο περιουσιακό και με την απόσυρση από το ΦΕΚ της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, «κοίμισε» την Αθήνα.

Όμως ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε να επαναφέρει στο ήδη αρνητικό status quo ante αλλά προώθησε στη Βουλή τον περίφημο νόμο για το Επενδυτικό Ταμείο, που πρακτικά αποτελεί το εργαλείο για την υφαρπαγή περιουσιών που θα χαρακτηρισθούν «κρατικές», ώστε να δοθούν προς… αξιοποίηση.

Το περιουσιακό ζήτημα στην Αλβανία αφορά όλους τους πολίτες και ειδικά εκείνους που έχουν περιουσίες στις παραθαλάσσιες περιοχές που αποτελούν τα φιλέτα που μπαίνουν στο στόχαστρο των συμφερόντων που έχουν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση και αποτελούν τον κύριο μηχανισμό ξεπλύματος μαύρου χρήματος από το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων την παράνομη διακίνηση προσώπων και κάθε άλλη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας.

Όμως η υφαρπαγή περιουσίας μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας έχει σαφώς διαφορετική διάσταση καθώς πρακτικά οδηγεί στο ξερίζωμα μιας αναγνωρισμένης μειονότητας, τα δικαιώματα και την επιβίωση της οποίας έχει δεσμευθεί βάσει διεθνών συμφωνιών να προστατεύσει το αλβανικό κράτος, αναφέρει ο Ν. Μελέτης.

Αν και η κυβέρνηση Ράμα είχε ουσιαστικά δεσμευθεί ότι δεν θα επιχειρήσει να φέρει στη Βουλή τον νόμο αυτό, τον κατέθεσε στις 26 Μαρτίου χωρίς να είναι γνωστό ακόμη πότε θα τον φέρει προς ψήφιση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 
Με τον νόμο που ήδη ισχύει και αποτελεί τον οδοστρωτήρα που θα σαρώσει κάθε περιουσία στο θαλάσσιο μέτωπο, παραχωρείται στο Υπουργικό Συμβούλιο η αρμοδιότητα να αποφασίζει ποιες περιοχές προορίζονται για «τουριστική αξιοποίηση» που θα παραχωρούνται στο Ειδικό Ταμείο για την ανάθεση τους κατόπιν σε στρατηγικό επενδυτή.

Ακόμη και για περιουσίες που θα ανήκουν σε ιδιώτες και θα κρίνεται ότι πρέπει να συμπληρώσουν την έκταση που θα δίνεται προς αξιοποίηση και τότε θα αποφασίζεται η απαλλοτρίωση τους έναντι ευτελούς τιμήματος.

Αυτό σημαίνει ότι η αφετηρία είναι ότι όλες οι περιουσίες ανήκουν στο κράτος και εφόσον αποφασίσει η κυβέρνηση την παραχώρηση συγκεκριμένης περιοχής προς αξιοποίηση σε συγκεκριμένο «επενδυτή» τότε είτε οι περιουσίες παραχωρούνται δωρεάν έναντι των ανταλλαγμάτων που υποτίθεται δίνονται στο κράτος από τους επενδυτές, είτε στην περίπτωση που υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας οι περιουσίες ουσιαστικά δημεύονται με την μορφή της απαλλοτρίωσης έναντι ευτελούς ποσού που φθάνει τα 0,60 λεπτά το μέτρο…

Η Αλβανική Εταιρία Επενδύσεων εξαιρείται από τους κανόνες δημόσιων διαγωνισμών και έχει πλήρη ανεξαρτησία επιλογής των επενδύσεων που θα εγκρίνει.

Ιδιαίτερα λεπτό σημείο είναι αυτό που ο νόμος επιτρέπει στην αλβανική Εταιρία Επενδύσεων να λαμβάνει δάνεια από οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό ίδρυμα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για έγκριση από κάποιον θεσμό, βάζοντας ως εγγύηση τις… ιδιωτικές περιουσίες που θα της παραχωρεί το κράτος.

Σημαντικό είναι ότι με βάση την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκδόθηκε μετά την πίεση που άσκησε η Αθήνα, προβλέπεται η δυνατότητα των πολιτών να εγγράψουν τις περιουσίες τους στα Υποθηκοφυλακεία, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα αρχίσει η διαδικασία και πόσο θα διαρκέσει, ούτε οι οροί και οι προϋποθέσεις.

Εξάλλου το χαοτικό πλαίσιο που αφορά τις περιουσίες στην Αλβανία επιτρέπει ανά πάσα στιγμή την υφαρπαγή των ιδιωτικών περιουσιών ειδικά αυτών που βρίσκονται στο παραθαλάσσιο μέτωπο και περιλαμβάνουν φυσικά και τις μειονοτικές περιουσίες στη Χειμάρρα.
*** Ένα άρθρο που έκανε την εμφάνισή

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: