Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

«Στάχτες» στη θέση του Ερντογάν – «Επιθανάτιος ρόγχος» για την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Σε ανεξέλεγκτη ύφεση η οικονομία

Χτυπούν «καμπάνες» κατάρρευσης στην Τουρκία, με την οικονομική ύφεση να απειλεί ανοικτά το μέλλον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, και τις συλλήψεις στελεχών μυστικών πληροφοριών να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως ο Ρ.Τ. Ερντογάν ζει σε καθεστώς αβεβαιότητας και φόβου για την πορεία της κυβέρνησής του και κατ’ επέκταση του τουρκικού κράτους.
 
Συγκεκριμένα, συνεήφθη πρώην επικεφαλής μυστικών πληροφοριών της Τουρκίας, με κατηγορίες για προσβολή του Τούρκου προέδρου και συμμετοχή σε «τρομοκρατική» οργάνωση.

Εντύπωση προκαλεί το ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε εμπλακεί σε έρευνα κατά του Ερντογάν για διαφθορά, κατηγορία η οποία θάφτηκε πολύ γρήγορα.

Με τους πολίτες της Τουρκίας να αφυπνίζονται σταθερά και να στρέφονται κατά του ερντογανικού καθεστώτος, οι συλλήψεις αυξάνονται, ενώ το τελειωτικό χτύπημα θα είναι η κατάρρευση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, η οποία πλέον δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την άθλια οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό αποσταθεροποίησης και χάους στο γειτονικό κράτος, το οποίο φυσικά ο Ερντογάν και η συμμορία του θα επιχειρήσει να εκτονώσει σε εξωτερικούς παράγοντες όπως οι Κούρδοι της Συρίας, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ενώ η μελλοντική συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35 είναι αμφίβολη και καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έρχεται και αυτή αντιμέτωπη με προβλήματα.
 
 
Αυτό αναφέρεται από τον Μπουλέντ Αλιρίζα, διευθυντή και ανώτερο συνεργάτη για τον τουρκικό σχεδιασμό, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, για την Άμυνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέταξε την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μακροπρόθεσμο στόχο από τις πρώτες ημέρες που ανήλθε στην εξουσία, ωστόσο, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του, ο τομέας δεν βρίσκεται στο επίπεδο στο οποίο επεδίωκε να είναι, τονίζει ο συντάκτης.

Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, περίπου το 65% του αμυντικού τομέα παράγεται στη χώρα, σε σύγκριση με το 20% που ήταν όταν ανήλθε στην εξουσία το 2003, ενώ οι εξαγωγές έφθασαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τον Αλιρίζα.

Ο αναλυτής σημειώνει ότι η διακοπή ή η αναστολή της συμμετοχής στης Ουάσιγκτον στο πρόγραμμα F-35 θα ενισχύσει την αντίληψη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στις ΗΠΑ και χρειάζεται μια τοπική αμυντική βιομηχανία που δεν θα υπακούει στις ιδιοτροπίες του Κογκρέσου.
 
Για την Τουρκία, της οποίας η αμυντική βιομηχανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κοινά προγράμματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν δεν μπορέσει να διατηρηθεί η σημερινή συνεργασία σε τόσο μεγάλα έργα όπως το F-35, αναπόφευκτα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο, σημειώνει ο Αλιρίζα, προσθέτοντας ότι πάνω από το ένα τρίτο των εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας το 2018 ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, είναι σημαντικό, εκτός από τις πιθανές συνέπειες της κρίσης S-400/F-35, η τροχιά της οικονομίας να είναι σημαντικότερη και πιο μεταβλητή για να καθοριστεί εάν η Τουρκία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις κύριες οικονομικές της υποχρεώσεις στην αμυντική βιομηχανία.

Εν κατακλείδι, η τρέχουσα οικονομική ύφεση στην Τουρκία θα απαιτήσει αναθεώρηση των αμυντικών δαπανών μαζί με άλλα δαπανηρά κυβερνητικά προγράμματα.

Συνελήφθη πρώην επικεφαλής μυστικών πληροφοριών


Ο Σαμπρί Ουζούν, πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα, συνελήφθη την Τρίτη με κατηγορίες για προσβολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα.

Ο Ουζούν υπηρέτησε ως επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών μεταξύ του 2003 και του 2006. Σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, ο Ουζούν συνελήφθη κατηγορούμενος για προσβολή του προέδρου, διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας και βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η δήλωση δεν αναφέρει συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση που να σχετίζεται με την κράτηση του Ουζούν ή με ποιον τρόπο πρόσβαλε τον πρόεδρο.

Ωστόσο, η σύλληψη του Ουζούν θεωρείται ότι συνδέεται με ένα Tweet που δημοσίευσε στις 17 Απριλίου, όταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου ανακηρύχθηκε νικητής μετά από 17 ημέρες ασάφειας σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μήνυμά του ο Ουζούν συγχαίρει τον Ιμάμογλου για την εκλογή του, σημειώνοντας:

«Ο χρόνος σας στο γραφείο σας να είναι ευεργετικός. Ελπίζω ότι δεν θα πείτε: «Μηδενίστε το γιο μου», ελπίζω να μην φορέσετε ρολόι που κοστίζει 750 χιλιάδες TL.

Ελπίζω ότι δεν θα έχετε επτά χρηματοκιβώτια και μετρητά. Μπορείτε να βαδίσετε σε σωστό μονοπάτι, ποτέ να μην εκτραπείτε από την ευπρέπεια. Συγχαίρω τη μητέρα και τη γυναίκα σου [για την επιτυχία σου]».

Ο Ουζούν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των φωνητικών ηχογραφήσεων και των αποδείξεων των ερευνών περί διαφθοράς που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του 2013, στις οποίες εμπλέκονται στενοί κύκλοι και τέσσερις υπουργοί του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν.

Την εποχή εκείνη, οι φωνητικές ηχογραφήσεις δύο ανθρώπων- που φέρεται να είναι ο Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ- κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Οι φωνές που ακούγονταν έλεγαν πώς να ξεφορτωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά και η φερόμενη φωνή του Ερντογάν να λέει στο γιο του «να μηδενίσει» τα χρήματα.

Ο Ερντογάν την εποχή εκείνη αρνήθηκε τις κατηγορίες διαφθοράς και χαρακτήρισε τις έρευνες ως απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησής του.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: