Τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωνε τη γεώτρηση του Πορθητή σε βάθος 3.000 μέτρων και την επικείμενη έλευση του Γιαβούζ στην Α.Μεσόγειο, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ έστειλε τελεσίγραφο στην Τουρκία απαιτώντας την άμεση λήξη των προκλητικών ενεργειών σε ξένο έδαφος.
 
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σημειώνοντας παράλληλα πως το τρυπάνι έφτασε σε βάθος 3.000 μέτρων, προσθέτοντας ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο όπως είπε θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που η «τδβκ» εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ, σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Κύπρου.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το θέμα συζήτησης.

Αυστηρό μήνυμα Πάιατ στην Αγκυρα: Σταματήστε τώρα τις προκλητικές ενέργειες


Iδιαίτερη ανησυχία επικρατεί σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες για τις επόμενες ενέργειες της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ, και αυτό φάνηκε και στην τελευταία δήλωση που έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
 
 
Ο Αμερικανός πρέσβης, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στον διάλογο. Το μήνυμά του το ανήρτησε και στο twitter.

Να σημειωθεί οτι ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο του Βόλου όπου γίνεται η παράδοση των ελικοπτέρων Kiowa και Chinook στην ελληνική αεροπορία.
 
Ο Αμερικανός πρέσβης συμμετέχει στην τελετή παράδοσης των ελικοπτέρων στην Ελληνική Αεροπορία:

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
U.S. Embassy Athens @USEmbassyAthens
 
Arriving now at @Hellenic_MOD Army Base at Stefanovikio for and helicopter transfer ceremony.
See U.S. Embassy Athens's other Tweets
 
 

Τελετή παραλαβής των Kiowa Warrior

Μπορεί τα νέα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού να έφτασαν, ανεπίσημα, στο Βόλο πριν από ένα μήνα για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, ωστόσο σήμερα διεξήχθη η επίσημη τελετή παραλαβής τους, στο Στεφανοβίκειο Θεσσαλίας.
 
Στην επίσημη εκδήλωση παραλαβής των ελικοπτέρων Kiowa Warrior αλλά και Chinook, που θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσαν το «παρών» ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, αλλά και η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, που έστειλε το δικό του «μήνυμα» στην Τουρκία, με αφορμή τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Τα χαρακτηριστικά των Kiowa Warrior

Ειδικότερα, σήμερα στην αεροπορική βάση του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, έλαβε χώρα η τελετή παραλαβής των 80 ελικοπτέρων που αγόρασε ο Ελληνικός Στρατός από τα αποθέματα του αμερικανικού.

Πρόκειται για δέκα ελικόπτερα τύπου Σινούκ, μεταφορικά, και 70 τύπου Kiowa Warrior, ελαφρά επιθετικά, τα οποία αγοράστηκαν από την Ελλάδα για 44.156.061 δολάρια.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη, που του επιτρέπουν να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός εκτός των ελικοπτέρων Απάτσι.

Το OH-58D Kiowa έχει μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα, ενώ έχει την ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου, όπως πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών, ρουκετών των 2,7, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος (ATAS Stinger) και αέρος – εδάφους (AGM-114 Hellfire.