Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Οι ΗΠΑ απειλούν με συντριπτικό κτύπημα κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και όχι μόνο για το F-35

Σκληραίνει και άλλο τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Άγκυρα, απειλώντας με συντριπτικό κτύπημα κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνολικά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Αμερικανή υφυπουργός αμυντικών προμηθειών του Πενταγώνου Elen Lord.


Η Αμερικανή αξιωματούχος μιλώντας στο πλαίσιο της γαλλικής αεροναυτικής έκθεσης στο Le Bourget δήλωσε πως εάν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των S-400, οι αμερικανικές κυρώσεις θα επεκταθούν όχι μόνο στις εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα του F-35, αλλά συνολικότερα.

Η Lord αφού πρώτα χαρακτήρισε την Τουρκία ως «ένα σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ» στη συνέχεια έκανε έκκληση ώστε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την προμήθεια των S-400, έτσι ώστε «οι τουρκικές εταιρείες να συνεχίσουν να κατασκευάζουν κρίσιμα αμυντικά εξαρτήματα για οπλικά συστήματα πέραν του F-35», υπονοώντας ότι εάν δε γίνει αυτό δηλαδή η ακύρωση της προμήθειας, οι ΗΠΑ θα πλήξουν συνολικά την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
 
Η Lord διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε μείνεις εκτός της ατζέντας μέχρι τώρα, αλλά μια ειδική επιτροπή της κυβέρνησης εξετάζει τις εν δυνάμει κυρώσεις εναντίον μιας ευρύτερης ομάδας τουρκικών εταιρειών σύμφωνα με τον νόμο CAATSA, για τις χώρες που παραγγέλνουν συστήματα από μη φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες.

«Εξετάζονται όλα τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε πέρα από το F-35 σε ότι αφορά την τουρκική αμυντική βιομηχανία και το νόμο CAATSA» είπε για να συμπληρώσει:

«Δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για αυτό το θέμα. Παρ΄όλα αυτά κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ σημαντικό για την Τουρκία», λέγοντας επίσης πως η αμερικανική βιομηχανία είναι πολύ δυνατή και ανθεκτική για να αναπληρώσει εύκολα το κενό από την τουρκική βιομηχανία.

«Δεν είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να βρούμε ένα τρόπο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την Τουρκία» κατέληξε.

Οι τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν συνολικά 937 μέρη του F-35, αλλά οι κυρώσεις μπορούν να επεκταθούν και αλλού.

Ο Ralph Acaba πρόεδρος της εταιρείας Raytheon δήλωσε, για παράδειγμα, πως τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν εξαρτήματα του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, αν και η Τουρκία δεν διαθέτει το συγκεκριμένο σύστημα.

Ο ίδιος είπε πως οι τουρκικές εταιρείες είναι σημαντικοί και αξιόπιστοι προμηθευτές, αλλά η Raytheon κοιτά συνεχώς για εναλλακτικές λύσεις. (Σημ. Αυτό ίσως ευνοήσει αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα όπως η IDE).

«Ότι και να συμβεί θα ικανοποιήσουμε όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε προς τους πελάτες μας»,είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Rick Edwards, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, ο οποίος είπε αν και το F-35 είναι το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της συνεργασίας, εντούτοις αν όλες οι αμερικανικές παραγγελίες διακοπούν η επίπτωση για την Τουρκία θα είναι σημαντική.

Οι 10 τουρκικές εταιρίες που εμπλέκονται στην κατασκευή του F-35

Alp Aviation: Η Alp Aviation, η οποία έχει υποστηρίξει το πρόγραμμα από το 2004, κατασκευάζει δομικά στοιχεία για το F-35, εξαρτήματα εξοπλισμού προσγείωσης και κινητήρες F135 με ενσωματωμένο ρότορα πτερυγίων με κινητήρα τιτανίου.

ASELSAN: Η ASELSAN ξεκίνησε επίσης παραγωγικές δραστηριότητες πλήρους κλίμακας για την ανάπτυξη προσεγγίσεων παραγωγής για προηγμένα οπτικά στοιχεία που αποτελούν μέρος του συστήματος οπτικών στόχων F-35 Electro και συνεργάζεται με τη Northrop Grumman στον ηλεκτρονικό ελεγκτή διασύνδεσης αεροσκαφών F-35 CNI.

AYESAS: Η AYESAŞ είναι σήμερα ο μόνος προμηθευτής ηλεκτρονικών καρτών για τη διεπαφή τηλεχειρισμού πυραύλων και την οθόνη πανοραμικών γραφείων, τα οποία είναι δύο βασικά εξαρτήματα F-35.

FOKKER ELMO: Η FOKKER ELMO, η οποία παράγει το 40% του συστήματος ηλεκτρικής καλωδίωσης και διασύνδεσης F-35 (EWIS), υποστηρίζει επίσης την TAI με όλα τα καλωδιακά συστήματα κεντρικού τμήματος.
Η FOKKER ELMO έχει επίσης αναπτύξει το EWIS, το οποίο παράγεται για τον κινητήρα και μεγάλο μέρος του οποίου παράγεται στις εγκαταστάσεις του στη Σμύρνη.

HAVELSAN: Από το 2005, το εκπαιδευτικό σύστημα F-35 που υποστηρίζει το μελλοντικό τουρκικό F-35 Integrated Pilot and Maintenance Training Center (ITC) και διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος στην Τουρκία.

Roketsan και TUBITAK-SAGE: Η ROKETSAN και η TUBITAK-SAGE αναπτύσσουν, ενσωματώνουν και κατασκευάζουν τον πυραύλο ακριβείας SOM. το υποστρατηγικό όπλο που χρησιμοποιείται από το  F-35.

KALE HAVACILIK: Η KALE AVIATION, η οποία υποστηρίζει το F-35 από το 2005, δημιουργεί κατασκευαστικά μέρη και εξαρτήματα του αεροσκάφους F-35 μαζί με την TAI.

Η Kale Aviation, η οποία υποστηρίζει την Heroux Devtek ως τον μοναδικό προμηθευτή των συγκροτημάτων συστημάτων ασφαλείας των τριών τύπων αεροσκαφών, δημιούργησε επίσης μια κοινή επιχείρηση με την Pratt & Whitney στη Σμύρνη για την παραγωγή κινητήρων.

MIKES: Υποστηρίζοντας το πρόγραμμα F-35 από το 2004, η MIKES παρέχει εξαρτήματα και συγκροτήματα αεροσκαφών F-35 για την British Aerospace Engineering (BAE) και τη Northrop Grumman.

TAI (Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία): η οποία υποστηρίζει στρατηγικά το πρόγραμμα F-35 από το 2008 και παρέχει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε όλα τα αεροσκάφη F-35, την παραγωγή και εγκατάσταση αεροσκάφους στο μέσο πλαίσιο μαζί με το Northrup Grumman, καλύμματα και αγωγούς εισόδου αέρα και σύνθετου αέρα.

Η TAI έχει επίσης επιλεγεί για να αντιπροσωπεύει τα οργανικά οπλοστάσια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο του συστήματος ALGS (Autonomous Logistics Global Support), παράγοντας περίπου το 50% των εναλλακτικών εξοπλισμών εναλλακτικών εργασιών (AME) του F-35, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και προσαρμογέων.

KALE HAVACILIK: Η KALE AVIATION, η οποία υποστηρίζει το F-35 από το 2005, κατασκευάζει κατασκευαστικά μέρη και εξαρτήματα του αεροσκάφους F-35 μαζί με την TAI.
Η Kale Aviation, η οποία υποστηρίζει την Heroux Devtek ως μοναδικό προμηθευτή για τα συγκροτήματα κλειδαριάς των τριών τύπων αεροσκαφών, συνεργάζεται επίσης με την Pratt & Whitney δημιουργώντας  στη Σμύρνη μια κοινή μονάδα  παραγωγής κινητήρων.

Ahval@ahval_en
 
Top Pentagon official Ellen Lord has said Washington is looking at impose financial sanctions on Turkish firms beyond those building parts for the Lockheed Martin F-35 fighter jet, over Ankara’s plans to buy the Russian S-400 system.
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Ahval
 
 


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: