Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Νέα στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης με ελληνικό αντίκτυπο

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης υπέγραψε νέα στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, τον βασικό της σύμμαχο στην αντιπαράθεσή της με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές.


Η συμφωνία "στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας" υπεγράφη στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν επεσήμανε σήμερα ότι το νέο πρωτόκολλο αποτελεί "μια πιο ευρεία εκδοχή της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής συμφωνίας- πλαίσιο" μεταξύ των δύο χωρών.
 
Ο Αλτούν πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία "θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των στρατών μας" και κάλεσε "τις υπεύθυνες πλευρές" να στηρίξουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σάρατζ.
"Η σταθερότητα της Λιβύης είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των Λίβυων, για την περιφερειακή ασφάλεια και για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας", τόνισε.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε παρά την έκκληση που απηύθυνε τον Οκτώβριο ο Αραβικός Σύνδεσμος προς τα μέλη του με την οποία τους ζητούσε να μην συνεργάζονται πλέον με την Άγκυρα και να περιορίσουν τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες στην Τουρκία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η χώρα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Τον Σάρατζ στηρίζει κυρίως η Τουρκία και το Κατάρ.
Η Ιταλία, πρώην αποκιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, φαίνεται επίσης να είναι στο πλευρό του.

Ο αντίπαλός του Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης οι δυνάμεις του οποίου ξεκίνησαν τον Απρίλιο επιχείρηση για να καταλάβουν την Τρίπολη, έχει στο πλευρό του την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την κυρίως πολιτική στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγόρησαν σε έκθεσή τους αυτό τον μήνα την Ιορδανία, την Τουρκία και τα Εμιράτα ότι παραβίασαν το εμπάργκο για την εισαγωγή όπλων στη Λιβύη, το οποίο επιβλήθηκε το 2011.
 
Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με τίτλο «Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου», το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση μεταξύ Ερντογάν και Φαράζ ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.
 «Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: