Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Για μια φούχτα ρούβλια: Τέσσερα χρόνια από την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi με εντολή Ταγίπ

Του Δρ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*) Ήταν 24 Νοεμβρίου του 2015, ώρα 09.24 (ώρα Μόσχας) όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Sukhoi Su-24Μ το οποίο επιχειρούσε δράση κατά Σύριων Τουρκμένων ανταρτών στη βόρεια Συρία.


Η κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi συνέβη εντός του εναέριου χώρου της Συρίας, σε απόσταση ενός χλμ νότια των Δ-ΒΔ. τουρκο-συριακών συνόρων με την αιτιολογία ότι το ρωσικό μαχητικό είχε παραβιάσει προηγουμένως τον εναέριο χώρο της Τουρκίας επί δεκαεπτά (ολόκληρα) δευτερόλεπτα!!!

Οι δύο Ρώσοι χειριστές εκτινάχθηκαν επιτυχώς από το κόπκι, τελικά, όμως, διεσώθη μόνο ο συγκυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης, δολοφονήθηκε στον αέρα, από τα πυρά των ανταρτών, την ώρα που έπεφτε με αλεξίπτωτο.

Το δε αεροσκάφος κατέπεσε επί του συριακού εδάφους, 4 χλμ. νότια των τουρκοσυριακών συνόρων.

Από δε την ομάδα εντοπισμού και διάσωσης των δύο χειριστών φονεύθηκε ένας ακόμη Ρώσος πεζοναύτης.

Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, σε συνδυασμό με το πολλαπλό τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι, που έλαβε χώρα λίγες μέρες πρωτύτερα (13-11-2015) με του 156 νεκρούς και τους 200 και πλέον τραυματίες, ανέβασε δραματικά την ήδη υφιστάμενη διεθνή ένταση.

Το γεγονός κυριάρχησε για αρκετές μέρες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης με θέσεις, παραθέσεις και αντιπαραθέσεις τόσο στο στρατιωτικό όσο περισσότερο στον πολιτικό και διπλωματικό χώρο με αναφορές για σύναψη νέων συμμαχιών, στη εξέλιξη και διαμόρφωση της γεωστρατηγικής της Μέσης Ανατολής.

Από τη πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού ένα στρατιωτικό θρίλερ άρχισε να εκτυλίσσεται επί των πραγματικών συνθηκών του συμβάντος.

Η μεν τουρκική πλευρά να υποστηρίζει ότι η κατάρριψη έγινε επάνω από το τουρκικό έδαφος και η πτώση του σε συριακό, η δε ρωσική πλευρά να επιμένει ότι το περιστατικό συνέβη εντός του εναέριου χώρου της Συρίας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία παραβίαση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν ακόμα να ξεδιαλύνει το τοπίο και η τύχη των δύο Ρώσων πιλότων άρχισαν να «τρέχουν» επίσημες ανακοινώσεις άλλων διεθνών πολιτικών και δημοσιογραφικών παραγόντων με ψυχροπολεμικό  χαρακτήρα.

Μόλις ενημερώθηκε σχετικά ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, κατά την επιστροφή του από Ιράν και ευρισκόμενος στην πόλη Σότσι, όπου είχε επίσημη συνάντηση με τον Βασιλέα της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ έκανε τις ακόλουθες βαρυσήμαντες δηλώσεις – καταγγελίες:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, δίνουν μια ηρωική μάχη κατά της τρομοκρατίας, χωρίς σκέψεις για τους ίδιους και τη ζωή τους, όμως η σημερινή απώλεια ήταν μια πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς των τρομοκρατών…, η Ρωσία δεν ανέχεται προσβολή όπως αυτή…, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά απ΄ αυτό θα επηρεαστούν δυσμενώς».

Αλλά και ο Αμπντάλα Β΄ φαινόταν συντετριμμένος από το γεγονός όταν κατά τραγική συγκυρία ένα χρόνο πριν, στις 25 Δεκεμβρίου του 2014 είχε καταρριφθεί ιορδανικό μαχητικό και ο διασωθείς με αλεξίπτωτο πιλότος συνελήφθη από τους τζιχαντιστές οι οποίοι στη συνέχεια τον έκαψαν ζωντανό.

Στο ίδιο ακριβώς ύφος ήταν και οι δηλώσεις των άλλων Ρώσων αξιωματούχων.

Ο  πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ  δήλωσε:
«Οι ενέργειες της Τουρκίας προστατεύουν de-facto το Ισλαμικό κράτος.

Οι αλόγιστες και εγκληματικές ενέργειες των τουρκικών αρχών … έχουν προκαλέσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανένα ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των κρατικών συνόρων…, το γεγονός μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε κοινά επιχειρηματικά σχέδια».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ακυρώνει την προγραμματισμένη για την επομένη ημέρα επίσκεψή του στην Άγκυρα, ενώ εξέδωσε τουριστική οδηγία επιστροφής των Ρώσων τουριστών από Τουρκία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου χαρακτήρισε την ενέργεια της κατάρριψης εχθρική.

Ο δε αρχηγός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, έκανε σαφή υπαινιγμό για προμελετημένη ενέδρα και κατάρριψη.

Επίσης ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ουμράν Άχιντ αζ-Ζουμπί δήλωσε ότι «ο πυροβολισμός του Ρώσου πιλότου και οι ενέργειες κατ΄ αυτού θα προστεθούν στο ποινικό μητρώο των ανταρτών που δρουν στη χώρα και κατά των χωρών εκείνων που τους χρηματοδοτούν και τους εξοπλίζουν», αναφέροντας σχετικά την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ως τους ισχυρότερους υποστηρικτές τους.

Μοσχοβίτες διαδηλωτές προσέβαλαν την τουρκική πρεσβεία πετώντας αυγά και πέτρες σπάζοντας κάποια τζάμια παραθύρων, πριν προλάβει η αστυνομία να εκκενώσει την περιοχή.

Από πλευράς Τουρκίας, Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημερωθείς για την κατάρριψη λίγες ώρες μετά δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της…», προσθέτοντας, «χειρότερα περιστατικά δεν έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν λόγω της συγκράτησης της Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε ενημερωτική συνέντευξη τύπου, δήλωσε μεταξύ άλλων «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι παραβιάσεων των συνόρων, αλλά τούτο δεν ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον κάποιου από ξένο έδαφος και χώρας…».

Ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Σερντάρ Κιλίς, υποβάλλοντας σχετικό ενημερωτικό δελτίο του συμβάντος, κάνοντας αναφορά σε προηγούμενες επιστολές, ζήτησε οι προειδοποιήσεις της Τουρκίας να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα πράγματα), δήλωσε ότι οι Τούρκοι πιλότοι δεν ήξεραν ότι το αεροπλάνο που έπληξαν ήταν ρωσικό.

Δεκάδες Τούρκοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Ρωσικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη φωνάζοντας συνθήματα κατά των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στις κατοικημένες από Τουρκμένους περιοχές της Β. Συρίας.

Στο δια ταύτα: Και ενώ όλος ο κόσμος, μετά απ’ όσα περιγράφονται πιο πάνω, πίστεψε πως η κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi θα άλλαζε το ρου στης ιστορίας, ήρθε ο πλήρης κατευνασμός, με την Άγκυρα και την Μόσχα να αλλάζουν αρραβώνες και να ζουν το μήνα του Μέλιτος!

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάπιε πολύ γρήγορα την οργή του και έσπευσε να προσκυνήσει τον Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο ίδιο το παλάτι του!

Οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις όχι μόνο δεν διαταράχτηκαν αλλά έγιναν στενότερες από ποτέ! Πούτιν και Ερντογάν υπογράφουν το ένα μνημόνιο συνεργασίας μετά το άλλο!


Για μια φούχτα ρούβλια… (*) Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή Αναπλ. καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Από το Μονάγρι Λεμεσού a.avgoustis@hotmail.com

Πηγή:  https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: