Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Το νέο “εξοπλιστικό πρόγραμμα” λόγω κορονοϊού και τα 330 εκ. ευρώ που λύνουν τα προβλήματα της ΠΑ

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στη ***συνέντευξη του στο Militaire.gr αποκάλυψε ότι ήδη ετοιμάζεται επικαιροποιημένη πρόταση των Γενικών Επιτλείων προς την κυβέρνηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα.


Η επικαιροποίηση είναι απαραίτητη με τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα ΄ναι δραματικά ,μετά από την κρίση του κορονοϊού.

Δύσκολο το έργο όσων έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν ένα νέο “εξοπλιστικό πακέτο” ,με όσο το δυνατόν λιγότερες “επιεχειρησιακές απώλειες, αλλά και όσο το δυνατόν περισσότερες περικοπές.

Γίνεται;
“Οικονομικές λύσεις” για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων πάντα υπήρχαν.

Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι στο ΓΕΑ έχουν εδώ και μήνες μελέτη επιτελών σύμφωνα με την οποία με λιγότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ “όλα τα πτητικά μέσα της ΠΑ θα ΄ναι στον αέρα”.

Στο ΓΕΑ είχαν κι έχουν ρίξει το βάρος στον εκσυγχρονισμό των F-16, για τον οποίο έχουμε ήδη πληρώσει περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια ,χωρίς επί της ουσίας να ΄χει ξεκινήσει.

Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2028.

Ακόμη και πριν τον οικονομικό τυφώνα που συνοδεύει τον κορονοϊό, το κόστος του προγράμματος σε συνδυασμό με το χρόνο ολοκλήρωσης του, είχε τεθεί υπό συζήτηση.

Επελέγη να προχωρήσουμε. Ωστόσο μαθαίνουμε ότι πρόσφατα ο ΥΕΘΑ ζήτησε ενημέρωση για το πρόγραμμα των F-16.

Υπενθυμίζουμε ότι υπήρχε και σκέψη για “οικονομικό πακέτο” αναβάθμισης των F-16, το οποίο είχε απορριφθεί από την ηγεσία του ΓΕΑ, αλλά υποστηριζόταν από το ΓΕΕΘΑ. Αυτά από την εποχή Αποστολάκη-Χριστοδούλου.
 
Η λογική του ΓΕΕΘΑ τότε ήταν ότι πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα και για το Στόλο.

Ο λόγος αυτός εξακολουθεί όχι απλά να υφίσταται, αλλά έχει λάβει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες.

Η ενίσχυση του Στόλου είναι πολύ σημαντικότερη από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16.

Αυτή η διαπίστωση ενισχύεται από τα όσα συμβαίνουν και κυρίως όσα πιθανολογούνται ότι θα συμβούν στα ελληνοτουρκικά, όχι τπ 2028, αλλά πολύ σύντομα.

Συνεπώς το ερώτημα αν θέλουμε μια ΠΑ που να πετά στο 100% ή αν θα περιμένουμε το 2028, έχει λογική και για κάποιους αυτονόητη απάντηση.

Όπως είπε στη ***συνέντευξη του στο Militaire.gr ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος θα γίνει προσπάθεια με το υπουργείο Οικονομικών για να μην σταματήσει κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα το λογικότερο είναι να εξεταστεί από μηδενική βάση πως οι ΕΔ θα είναι γρήγορα ακόμη πιο αποτελεσματικές.
 
Το απόσπασμα της συνέντευξης του ΥΕΘΑ στο Militaire.gr
 

Ο ΥΕΘΑ για το προσωπικό των ΕΔ και τους εξοπλισμούς from Militaire.gr on Vimeo.
***συνέντευξη του στο Militaire.gr
***συνέντευξη του στο Militaire.gr 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: