Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Χάρτης-σοκ για την Τουρκία: Ο Άσαντ επαναδιεκδικεί την Αλεξανδρέττα


Πάταγο προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης του Άσαντ να συμπεριλάβει την περιοχή της Αλεξανδρέττας (τουρκική επαρχία Χατάι) σε χάρτη για μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με την πανδημία του γνωστού ιού.

Το περιστατικό εντόπισε ο τουρκικός τύπος, ο οποίος γεμάτος οργή αλλά και φόβο αναφέρει ότι “το θλιβερό καθεστώς του Άσαντ συμπεριέλαβε το Iskenderun στα σύνορά του σε χάρτη της Συρίας, όπου έδειχνε πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού”.

"Η Συρίας ενώ ευρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο που στοιχίζει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, προκάλεσε ακόμα με ένα σημαντικό ζήτημα εκμεταλευόμενη το ξέσπασμα του κορονοϊού, με ανάρτηση χάρτη που συμπεριλαμβάνει την Αλεξανδρέττα", τονίζουν τουρκικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, η Αλεξανδρέττα (Iskenderun) εμφανίζεται στα όρια της συριακής επικράτειας στον χάρτη της επίσημης ιστοσελίδας του συριακού καθεστώτος, όπου ανακοινώνονται επί του παρόντος τα δεδομένα σχετικά με την εκδήλωση του κορονοϊού.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι ο χάρτης του Ασαντ χρησιμοποιείται για να προκαλέσει την Άγκυρα, κάτι που σίγουρα θα έχει απάντηση από τουρκικής πλευράς.

Στην επαρχία Χατάι της νοτιοανατολικής Τουρκίας που συνορεύει με τη Συρία ζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι και αυτό τρέμουν κυριολεκτικά οι Τούρκοι.

Η διαμάχη μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας έχει μεγάλη ιστορία η οποία ξεκίνησε το 1939.

Η γραμμή των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας είναι μια στενή ζώνη, από την ανατολή προς τη δύση, η οποία φτάνει μέχρι τον ποταμό Ορόντη.

Σε εκείνο το σημείο αλλάζει κατεύθυνση προς το νότο για περίπου 80 μίλια, πριν αποκτήσει και πάλι δυτική κατεύθυνση, συναντώντας τη Μεσόγειο, λίγο μετά το βουνό Κιλιτς.

​Στρατηγικά, αυτή η μικρή γωνία, η οποία είναι γνωστή στους Σύριους ως Ισκέντερουμ και είναι σαφώς ζωτικής σημασίας για το τουρκικό κράτος.
Ονομαζόμενη πλέον επαρχία Χατάι, περιλαμβάνει τις πόλεις Αντάκια και Ισκετερουμ (στα τουρκικά) ή όπως ήταν παλιά γνωστές, Αντιόχεια και Αλεξανδρέττα, καθώς και το λιμάνι του Νορτιόλ, το οποίο ήταν γνωστό ως Τσορκ Μαρζμπάν στον αρμένικο πληθυσμό.

Η Συρία, ο Λίβανος και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής αποτελούσαν μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την κατάρρευση της, μετά από την ήττα της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η επαρχία Χατάι αποτελούσε μέρος της Γαλλικής αυτοκρατορίας που περιελάμβανε εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου, αλλά λίγο πριν την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το Παρίσι ξαφνικά αποφάσισε να υλοποιηθεί δημοψήφισμα και η επαρχία Χατάι να αποτελέσει κομμάτι της Τουρκίας.
 
Η κόντρα όμως συνεχίζεται και όπως φαίνεται ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο για τους Τούρκους μετά την ΝΑ και αυτό αφορά την επαρχία της Αλεξανδρέττας με την ομώνυμη πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος από χιλιάδες Σύριους που ζουν εκεί.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: