Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

«Πόλεμος» Ισραήλ-Τουρκίας στη Λιβύη: «Ο Χαφτάρ συναντήθηκε με αξιωματούχους της Μοσάντ

Το Τελ Αβίβ στέλνει ενισχύσεις στον LNA»

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη συνεχίζεται παρά την απειλή της πανδημίας του COVID-19.

Πρόκειται για έναν εμφύλιο πόλεμο στο οποίο συμμετέχουν πολλοί παγκόσμιοι και περιφερειακοί παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι πλέον και το Ισραήλ.


Από τη μία πλευρά είναι η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, ο GNA, που έχει την αμέριστη υποστήριξη της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.


Από την άλλη πλευρά είναι ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ και σε μικρότερο βαθμό από την Αίγυπτο.



Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις του GNA προσπαθούν να “φρενάρουν” την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ, καταλαμβάνοντας μερικές δυτικές πόλεις, αλλά πρόκειται για μια προσωρινή επιτυχία και τίποτε άλλο.
 


Τα στοιχεία όμως που δημοσιεύθηκαν από τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Yossi Melman, αναφέρουν ότι ο Χαφτάρ λαμβάνει βοήθεια, εκπαίδευση και όπλα από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ συναντήθηκε με αξιωματούχους της Mossad σε αρκετές περιπτώσεις.
 


Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Σούπακ, με διδακτορικό στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Τορόντο τα πράγματα ήδη έχουν αλλάξει στην Λιβύη εδώ και κάποιο διάστημα και κινούνται ευθέως κατά της τουρκικής επέμβασης.
 


Ο ίδιος αναφέρει ότι “το Ισραήλ υποστηρίζει τον Λίβυο στρατηγό ως μέρος μιας μεγαλύτερης Συμμαχίας μαζί με τα ΗΑΕ και μια ευρύτερη ομάδα σουνιτικών αραβικών κρατών, στα οποία περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία.
 


Αυτή η ισραηλινή συμμετοχή είναι μέρος μιας ειδικής συμμαχίας στον πόλεμο της Λιβύης.
 
 
Όπως το έθεσε μια ισραηλινή πηγή, στην ιστορία της Μέσης Ανατολής πριν από μερικά χρόνια, είναι μια υπόθεση που το Ισραήλ ενεργεί σύμφωνα με την αρχή ότι ο “φίλος του φίλου μου είναι σύμμαχος μου και ο εχθρός του φίλου μου είναι και δικός μου εχθρός”.
 


Παίζει μικρότερο ρόλο προς το παρόν σε σύγκριση με τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο.
 
 
Όμως, αυτό είναι ένα κομμάτι της επέμβασης του Ισραήλ στη Λιβύη που ανήκει σε μια ευρύτερη εταιρική σχέση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτή συμμαχία αφορά ένα αντι-Ιρανικό μέτωπο που θέλει μια άλλη κατάσταση στην Μέση Ανατολή.
 


Η πανδημία έχει προκαλέσει πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και το ερώτημα εδώ είναι το εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Λιβύης περιφερειακών δυνάμεων όπως το Ισραήλ σε αυτήν τη σύγκρουση;
 


Όπως φαίνονται τα πράγματα ο πόλεμος θα συνεχιστεί στην Λιβύη.
 
 
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, είναι κάτι που παρακολουθείται και είναι σχετική.
 
 
Ωστόσο, το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας με πολλούς τρόπους.
 


Αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το πετρέλαιο δεν είναι ο μόνος φυσικός πόρος στη Λιβύη ή στην Αφρική συνολικά.
 


Στην πραγματικότητα, υπάρχει κάποιος λόγος να πιστέψουμε το γιατί το Ισραήλ ενδιαφέρεται για τη Λιβύη και αυτό αφορά ένα ευρύτερο σχέδιο για επέκταση των βάσεων της χώρας αυτής σε αυτήν την ήπειρο.
 


Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο πλαίσιο αυτό σημαντική ήταν και η επίσκεψη του Νετανιάχου στο Τσαντ όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ντέμπι πριν κάποιους μήνες.
 
 
Αυτή ήταν μια ιστορική πρόοδος για το Ισραήλ στην Αφρική.
 
 
Οι αφρικανικές χώρες που διαθέτουν κάθε είδους πόρους ενδιαφέρουν πραγματικά τις περιφερειακές δυνάμεις της Μεσογείου σαν το Ισραήλ και αυτό δεν αφορά μόνο τους ορυκτούς πόρους για παράδειγμα.


Από αυτήν την άποψη, νομίζω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε την ύπαρξη περισσότερων λόγων για τους οποίους εμπλέκεται πλέον στη Λιβύη το Ισραήλ.



Ένα ερώτημα εδώ θα ήταν το γιατί το Ισραήλ να διατρέξει έναν τέτοιο κίνδυνο και να εκτεθεί υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Χαφτάρ σε αντίθεση με την κυβέρνηση που στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη;



Εκτιμάται ότι το Ισραήλ επιδιώκει συμφέροντα που δεν περιλαμβάνουν μόνο τους φυσικούς πόρους και τη γεωπολιτική για την οποία μιλάμε, αλλά πράγματα όπως η συμμαχία με κάποιον με το οποίο μπορεί να συνεργαστεί πραγματικά σε πολλούς ...τομείς, και ο Χαφτάρ... είναι ένας ηγέτης που εκτιμούν πάρα πολύ οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.



Αυτή συνεργασία θα οδηγήσει σε μελλοντικές συμβάσεις όπλων και ειδικές ναυτικές και άλλες συμφωνίες, ειδικά όταν ο Χάφταρ έρθει πραγματικά στην εξουσία.


Το Ισραήλ είναι ένας μεγάλος παίκτης στη διεθνή αγορά όπλων”, καταλήγει ο ειδικός.


Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είτε για συμφέροντα που έχουν να κάνουν με υδρογονάνθρακες και εξοπλισμό είτε για γεωπολιτική επέκταση, θεωρούν την τουρκική επέμβαση στην Λιβύη ως άκρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας.



Η Τουρκία με μια πιθανή δημιουργία αεροναυτικής βάσης στην χώρα αυτή, δεν θα ελέγχει κοιτάσματα δισ ευρώ, αλλά και την κεντρική Μεσόγειο μπλοκάροντας τα οποία ισραηλινά σχέδια επέκτασης.



Ο πόλεμος στην Λιβύη τώρα αρχίζει πραγματικά και το σημερινό διάγγελμα του Χαφτάρ δεν έγινε τυχαία μιας και οι Τούρκοι θα δουν να ανατρέπονται όλα τα σχέδια τους το επόμενο διάστημα, δεχόμενοι συντριπτικές ήττες και η αιτία πίσω από όλα θα είναι το Τελ Αβίβ.



“Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.


Η αγνόηση του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα», είχε αναφέρει πριν μερικούς μήνες σε μήνυμά του στο Twitter το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και αυτή συνεχίζει να ισχύει όπως φάινεται.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: