Εφέτος συμπληρώνονται 70 ακριβώς χρόνια από ένα τραγικό συμβάν που κόστισε τη ζωή σε 750 Εβραίους.
Στις 23 Φεβρουαρίου 1942, ούτε λίγο ούτε πολύ 750 Ρουμάνοι Εβραίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τους φασίστες του Αντονέσκου και τα SS και μισθώνοντας ένα πλοίο, το φορτηγό «Στούρμα», κατάφεραν να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη.
Οι τουρκικές αρχές όμως δεν τους δέχτηκαν.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι Τούρκοι ρυμούλκησαν το πλοίο και το εγκατέλειψαν, ακυβέρνητο, στην Μαύρη Θάλασσα.
Το αποτέλεσμα της αποτρόπαιης αυτής πράξης τους ήταν φυσικά ο θάνατος όλων, πλην ενός, από τους 750 επιβαίνοντες Εβραίους.
Η παλαιά αυτή ιστορία ήρθε και πάλι στο φως της δημοσιότητας ως αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας.
Επί χρόνια οι Τούρκοι καλλιέργησαν τον μύθο της ανεκτικότητάς τους απέναντι στου Εβραίους, οι οποίοι κατέφυγαν στα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας για να ξεφύγουν από τους διωγμούς της Ιερής Εξέτασης.
Σήμερα όμως ο μύθος αυτός πια καταρρέει.
Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών επιστράτευσε την Ιστορία ως όπλο.
Η εβραϊκή κοινότητα στην Τουρκία, η οποία αριθμεί περί τις 20.000 άτομα, παραδοσιακά τηρούσε και τηρεί χαμηλούς τόνους, ειδικά σήμερα που το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας μεγεθύνεται, ενώ καταβάλλει προσπάθειες για τη γεφύρωση των διαφορών σε μια προσπάθεια να αποτρέψου την εμφάνιση προβλημάτων στη σχέση τους με τα φανατικά ισλαμιστικά στοιχεία που υποθάλπει στους κόλπους του το κυβερνών AKP.
Η μειονότητα αυτή όμως στερείται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τους επιτρέπεται να μιλούν μόνο τουρκικά.
Κατά τη διάρκεια δε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Έλληνες, Εβραίοι και Αρμένιοι στην Τουρκία υπέστησαν πραγματική οικονομική αφαίμαξη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στα Σεπτεμβριανά του 1955 ο μαινόμενος τουρκικός όχλος λεηλάτησε και τα εβραϊκά καταστήματα, έκαψε και τις συναγωγές, μαζί με τις εκκλησίες.
Το όλο θέμα με τον τραγικό θάνατο των 750 Εβραίων ανασύρθηκε από την αφάνεια χάη στο έργο της Ντέμπορα Ντβόρκ, του πανεπιστημίου Κλαρκ των ΗΠΑ.
Η ίδια δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι η «έρευνα για το παρελθόν αποτελεί πυξίδα για το μέλλον».
Και η Ντβόρκ καταλήγει λέγοντας ότι οι Τούρκοι διέσωζαν μόνο τους Εβραίους που είχαν να τους καταθέσουν το ανάλογο «μπαχτσίσι» και μόνο. Δεν διστάζει μάλιστα να χαρακτηρίσει το επεισόδιο με το πλοίο «Στούρμα» μαζική δολοφονία των Τούρκων, οι οποίοι και μετά τη βύθιση του πλοίου, έστειλαν βοήθεια 24 ώρες μετά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου