Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

WikiLeaks: Διαρροή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Stratfor με ελληνικό ενδιαφέρον


Ο ιστότοπος WikiLeaks ξεκίνησε από σήμερα τη δημοσίευση τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων μηνύματων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας στρατηγικών αναλύσεων Strategic Forecasting Inc., τα οποία αποκτήθηκαν προφανώς κατά την ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η αμερικανική εταιρεία προς διμήνου.


Mε αφορμή τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Strafor, ο ιδρυτής των WikiLeaks Jullian Assange παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, επικρίνοντας την εταιρεία τόσο για τις αμφιλεγόμενες μεθόδους που χρησιμοποιεί όσο και για τη συνεργασία της με πολυεθνικές, όπως η παρακολούθηση μελών της οικολογικής οργάνωσης PETA για λογαριασμό της Coca-Cola ή η ανάλυση της διαδικτυακής δραστηριότητας Ινδών ακτιβιστών κατ΄εντολή της DOW Chemical (πρώην Union Carbide), υπεύθυνης για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από την έκρηξη στο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της στη Μπομάλ το 1984.

Χαρακτηριστικό είναι το e-mail της 6ης Δεκεμβρίου 2011 που έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Stratfor George Friedman στην διευθύντρια αναλύσεων Reva Bhalla για το πως να χειρισθεί την ισραηλινή πηγή της ώστε να εκμαιεύσει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση υγείας του Προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Chavez: «[Y]ou have to take control of him. Control means financial, sexual or psychological control… This is intended to start our conversation on your next phase».

Οι νέες αποκαλύψεις των WikiLeaks αναμφίβολα θα έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς καλύπτουν μία μακρά χρονική περίοδο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Stratfor, από τον Ιούλιο του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2011. 

Όπως έγινε ήδη γνωστό, στις 19 Ιουνίου 2009 υπάλληλος της Stratfor, υπεύθυνος για τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων απέστειλε σε συναδέλφους του που ασχολούνται με την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας μήνυμα με τίτλο «Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη – Βαθμίδα 3».

Σε αυτό υπήρχε επισυναπτόμενο αρχείο κείμενο, όπου αναφέρονται λεπτομέρειες για τα θέματα στα οποία πρέπει να δώσουν βαρύτητα.

Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, ανάμεσα σε άλλες οδηγίες παρακολούθησης, επισημαινόταν ότι «πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τις συμβαίνει και εάν/πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ.

Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια διαπραγμάτευσης ομολόγων.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πως θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος τους».

Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2009 που απεστάλησαν οι «οδηγίες παρακολούθησης» δεν ήταν γνωστή η πρόβλεψη Barroso για τα υψηλά επίπεδα του ελληνικού ελλείμματος, καθώς το σχετικό έγγραφο συντάχθηκε τον επόμενο μήνα.

Ούτε ότι το ταμειακό έλλειμμα κινείται στο 10%, όπως αποκαλύφθηκε στα τέλη του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: