Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΚΕΑΤ-ΣΟΤ: Εκπαιδεύονται όπως θα πολεμήσουν


Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν η ηγεσία της ΠΑ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα οργανισμό-μονάδα κάτω από την οργανωτική δομή του οποίου συγκεντρώθηκαν διάφορες μεμονωμένες έως τότε δραστηριότητες του σύγχρονου αεροπορικού επιχειρησιακού χώρου.


Οι δραστηριότητες αυτές περιελάμβαναν βασικά τη λειτουργία Σχολείων, που διεξάγονταν όμως ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, υπό τη διοίκηση του ΑΤΑ, της 117ΠΜ, και της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ). Ένας ακόμη λόγος για κοινό οργανωτικό πλαίσιο ήταν και η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων επιχειρησιακών απαιτήσεων για εκπαίδευση.

Οι βασικοί τομείς που αρχικά διαγνώστηκε πως υπήρχε ανάγκη για επικέντρωση των προσπαθειών αυτών ήταν αυτοί της αεροπορικής τακτικής και του ηλεκτρονικού πολέμου, που τότε, τέλη δεκαετίας του 1970 και αρχές του 1980, είχε ήδη αρχίσει να κυριαρχεί στις σύγχρονες αεροπορικές επιχειρήσεις και η ΠΑ ήταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό απροετοίμαστη για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Με το πέρασμα του χρόνου και τη σταδιακή ωρίμαση των καταστάσεων, το ΚΕΑΤ εξελίχθηκε σε χώρο έκφρασης και αναζήτησης νέων τακτικών, επιχειρησιακών πτητικών δοκιμών και μέσων αεροπορικού πολέμου. 

Σήμερα το κέντρο έχει αναδειχθεί ως το κορυφαίο μέσο παρακολούθησης της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και της συνεχούς μελέτης των υφιστάμενων εξελίξεων.

Το ΚΕΑΤ γρήγορα ανέλαβε την οργάνωση σημαντικού αριθμού ετήσιων αριθμού διακλαδικών όπως και κλαδικών ασκήσεων όλων των κλιμακίων.

 Το Κέντρο ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της εποχής συμμετείχε με ρόλο βασικού οργανωτή στην πρώτη Ναοτική Διακλαδική Δοκιμή Ηλεκτρονικού Πολέμου, την Trial Spartan Hammer 06, αποσπώντας όχι μόνο τεράστια οφέλη στον στρατηγικό-τακτικό-επι- χειρησιακό τομέα, αλλά και εξασφαλίζοντας γενικότερα θετικά σχόλια.
Η Αποστολή του ΚΕΑΤ

Βασική αποστολή του ΚΕΑΤ είναι η μελέτη και η διαμόρφωση της Αεροπορικής Τακτικής, καθώς επίσης και η εκπαίδευση του προσωπικού επί θεμάτων αεροπορικής τακτικής και ηλεκτρονικού πολέμου (Η/Π) σε διακλαδικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, εκπονεί μελέτες Η/Π και παρακολουθεί την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα διαμορφώνοντας τις βέλτιστες επιχειρησιακές τακτικές για τα συστήματα αυτοπροστασίας αλλά και τα υπόλοιπα μέσα διεξαγωγής του ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει η ΠΑ.

Το ΚΕΑΤ αποτελεί τον αρμόδιο φορέα διεξαγωγής όλων των επιχειρησιακών δοκιμών, των δοκιμών πιστοποίησης, των μελετών γύρω από τα συστήματα αυτοπροστασίας σε σχέση τόσο με τα Σ/Α άλλων τύπων μαχητικών αλλά και με τα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού των επίγειων συστημάτων αεράμυνας συμπεριλαμβανομένων και των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Πιο ειδικά, το ΚΕΑΤ είναι υπεύθυνο για τις παρακάτω δραστηριότητες:

- Τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του προσωπικού της ΠΑ σεό,τι αφορά την αεροπορική τακτική και τον ηλεκτρονικό πόλεμο, όπως και τη βελτίωση των γνώσεων του προσωπικού και των τριών κλάδων των ΕΔ σχετικά με τις πολυσχιδείς επιχειρήσεις αέρος-εδάφους/επιφανείας. 

Το παραπάνω γίνεται τόσο μέσα από τη θεωρητική –με Σχολεία εδάφους- εκπαίδευση αλλά φυσικά και με την πρακτική εκπαίδευση στα διάφορα Σχολεία που πραγματοποιούνται σε τακτική ετήσια βάση.

- Αναζήτηση και δοκιμή νέων μεθόδων και διαδικασιών που συνιστούν την τακτική εκτέλεσης των αεροπορικών επιχειρήσεων σε συνάρτηση με τις εκτιμώμενες απειλές και τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση της ΠΑ.

- Τη συστηματική παρακολούθηση τωνδιεθνών τεχνολογικών εξελίξεων στους εξοπλιστικούς τομείς και στο πώς αυτοί αναβαθμίζουν τις υφιστάμενες απειλές προχωρώντας ταυτόχρονα στην εκπόνηση μελετών αναφορικά με την αντίδραση της ΠΑ απάναντι σε αυτές τις εξελίξεις είτε με διαφοροποίηση των τακτικών, είτε με την υιοθέτηση νέων επιχειρησιακών τακτικών με σκοπό την εξουδετέρωση αναδυόμενων απειλών.

- Η δοκιμή και η εκτέλεση δοκιμών πιστοποίησης και αξιολόγησης αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων που ήδη υπάρχουν στο δυναμικό της ΠΑ ή αφορούν νέες προσθήκες υλικού για την ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων που έχουν τεθεί.

- Τέλος, τον προγραμματισμένοεπιχειρησιακό έλεγχο όλων των Σ/Α των αεροσκαφών της ΠΑ σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κέντρα ώστε να διαπιστώνεται η πλήρης επιχειρησιακή αποτελεσματικό- τητά τους σε συνδυασμό με την τακτική χρησιμοποίησή τους.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: