Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ


Σε χθεσινό άρθρο του προέδρου του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., επικρινόταν σφοδρά η πρακτική ισοπέδωσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας από το τρίπτυχο ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.


Εκτιμούμε πως το νέο πακέτο της τρόικα θα αποτύχει, τώρα όχι απλά γονατίζοντας, αλλά τσακίζοντας τον ελληνικό λαό.

Εν τέλει, τι είδους πακέτο ''διάσωσης'' είναι αυτό, που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση του χρέους και απομόνωση της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος από τις αγορές;

 Τι πακέτο ''διάσωσης'' είναι αυτό, που επιβάλλει όλα αυτά τα τραγικά σε βάρος του ελληνικού λαού, χωρίς να δίνει την παραμικρή ένδειξη πως κάτι μπορεί να βελτιωθεί;

Δεν το λέμε εμείς ως ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., το διερωτάται συντάκτης άρθρου στον γερμανικό ''Spiegel''.

Που χαρακτηρίζει ''φαρσοκωμωδία'' την επιχείρηση ''διάσωσης'', καλώντας Μέρκελ και Σαρκοζί να επιλέξουν ''μια πιο έντιμη λύση'': 
Μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας και, αμέσως μετά, την εφαρμογή ενός νέου Σχεδίου Mάρσαλ, προς επαννεκίνηση και ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Η συντεταγμένη αυτή χρεοκοπία, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα γενναίο "κούρεμα" στο οποίο θα συμμετάσχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες.

Και ολοκληρώνει η ανάλυση του ''Spiegel'': ''Ας το παραδεχθούμε: Η πρακτική του μαστιγίου και του καρότου απέτυχε στην Ελλάδα. Η ιδέα ότι η χώρα μπορεί να ελευθερωθεί από το χρέος της με σκληρά προγράμματα λιτότητας και μέσα από πακέτα βοήθειας δεν λειτουργεί''.

Και βεβαίως δεν είναι μόνο made in Germany θεωρήσεις όπως η παραπάνω.

Ο ευρωσκεπτικισμός για τον λάθος δρόμο που πήραν, χρόνια τώρα, οι Βρυξέλλες, εντείνεται από άκρη σε άκρη της Ευρώπης.

Η Ελλάδα πιστεύουμε πως είναι μόνο η αφορμή.

Οι αντιρρήσεις σχετικά με την χρησιμότητα του ευρώ είναι πια διαδεδομένες σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου όλο και περισσότερος  κόσμος αποδεικνύεται αρνητικός απέναντι στη διατήρησή του.

Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές χώρες που περιμένουν να ενταχθούν στην ευρωζώνη, άρχισαν να το μετανιώνουν.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας Merk Belka, ''το ευρώ έχει χάσει την ελκυστικότητα του, και δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε να ενταχθούμε…''.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Necas χαρακτήρισε την ευρωζώνη ως ''ζώνη χρέους'', και αρνείται να καθορίσει ημερομηνία για την ένταξη της χώρας του σε αυτήν.

Κάποιοι θεωρούν πως η συνολική λύση για να ξεπεραστεί η κρίση, είναι να διαλυθεί συντεταγμένα η ευρωζώνη.

Σύμφωνα με βρετανικό think tank, ''... ο αρχικός πόνος θα είναι μεγάλος, αλλά θα υπάρξει εξομάλυνση σε περίπου 30 μήνες, και η ανάπτυξη που θα ακολουθήσει θα είναι γρηγορότερη από ότι αν η ευρωζώνη συνεχίσει όπως είναι σήμερα''.

Και πληθαίνουν συνάμα οι οικονομολόγοι που ισχυρίζονται πως χώρες σαν την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όχι μόνο θα χρεοκοπήσουν, αλλά  αυτό τις συμφέρει εθνικά.

Διότι θα έχουν τον έλεγχο της νομισματικής τους πολιτικής, θα μπορoύν να προχωρήσουν σε υποτίμηση, και εν τέλει θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές στις εξαγωγές τους.

Επισημαίνουν πως τέτοια κράτη, που ήδη πάσχουν από υψηλή ανεργία, αδυναμία δανεισμού και σκληρή λιτότητα, θα ωφελούνταν αν εγκατέλειπαν το ευρώ.

Και θεωρούν κινδυνολογία την καταστροφολογία για χρεοκοπία, τραπεζική κατάρρευση, έλλειψη τροφίμων κτλ κτλ. Διότι τα περισσότερα από αυτά, ήδη σε κάποιο βαθμό συμβαίνουν.
Εμείς ως ΕΛ.Κ.ΕΔ.Α. δεν προεξοφλούμε τίποτα. 

Λέμε και ισχυριζόμαστε όμως, πως τώρα, μεσούσης της κρίσεως, πρέπει να ανοίξει κατεπειγόντως ο δημόσιος διάλογος περί ευρώ ή δραχμής.

Τώρα, πριν αλυσοδεθούμε για δυό και τρεις γενιές.
Και θα το ξαναπούμε:

Αν είναι από Έθνος να μας καταντήσουν ανθυποπροτεκτοράτο των υπεραγορών τους και πειραματόζωο των πλέον ανάλγητων νεοφιλελεύθερων συνταγών τους, έχουμε και μεις δικαίωμα να τα θέσουμε ΟΛΑ στο τραπέζι....

Δεν υπάρχουν σχόλια: