Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Le Monde: «Γιώργος Παπανδρέου, o παρίας που μετατράπηκε σε λέκτορα».

Με τον χαρακτηριστικό αυτόν τίτλο και άλλα κοσμητικά, ο Γιώργος Παπανδρεόυ έχει την… τιμητική του σε άρθρο της Le Monde. 


«Το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση.

Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα» γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα για τον πρώην πρωθυπουργό. 

«Ο πρώην πρωθυπουργός έσπασε όλα τα ρεκόρ αντιδημοτικότητας όταν έφευγε από την κυβέρνηση το 2011, μεσούσης της κρίσης του ευρώ. 

Αυτό δεν εμπόδισε την επανεκλογή του ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τις ευάριθμες διαλέξεις του σε όλο τον κόσμο» συνεχίζει.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, δύο εικόνες μαρτυρούν τη σύγχυση του Παπανδρέου ως πρωθυπουργού: 

Η τηλεοπτική του εμφάνιση στο Καστελόριζο και η ομιλία του στο Κοινοβούλιο, όταν ανακοίνωνε το δημοψήφισμα.

Και αφού περιγράφεται εν συντομία το τι ακολούθησε, σχολιάζει ότι «εγκαταλελειμμένος από όλους, ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο τον Νοέμβριο του 2011».

«Έκτοτε ο Γιώργος Παπανδρέου ζει μια άλλη οδύσσεια, αυτή που ζουν πολλοί πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που οργώνουν τον κόσμο από διάλεξη σε διάλεξη. 

Το Νοέμβριο ήταν στη Νορβηγία για μια διάλεξη για τη διαφάνεια και τη φοροδιαφυγή, ενώ στην Ελλάδα κορυφωνόταν η πολεμική για τη λίστα Λαγκάρντ. 

Αυτή η λίστα με τα 2.000 ονόματα δεν έγινε αντικείμενο καμιάς έρευνας από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε διάλεξή του στο Χάρβαρντ, με τίτλο “Πώς να επανασχεδιαστεί η Ευρώπη;”, έγινε κλήρωση για την επιλογή των φοιτητών -τόσο μεγάλη ήταν η ζήτηση. 

Επίσης, από τη θέση του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει, θέση στην οποία επανεξελέγη πανηγυρικά. 

Είναι αλήθεια ότι έχει μεγαλύτερη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο απ’ ό,τι στο εσωτερικό, που όλοι θέλουν να τον ξεχάσουν, παρά το γεγονός ότι παραμένει στόχος για την άκρα δεξιά, καθώς και ορισμένες εφημερίδες. 

Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να επανεκλεγεί στην Αχαΐα, εκλογική περιφέρεια της οικογένειας Παπανδρέου. 

Μετά από μια πολεμική για τις απουσίες του από το Κοινοβούλιο, ζήτησε να μην πληρώνεται, όταν δεν βρίσκεται στην Ελλάδα». Και καταλήγει: 

«Στις διαλέξεις του υπερασπίζεται τον αντίπαλό του και παλιό συμφοιτητή του από το Πανεπιστήμιο του Amherst της Μασαχουσέτης, Αντώνη Σαμαρά. 

Η κυβέρνηση όμως δεν βασίζεται στη στήριξη από μια προσωπικότητα τόσο αντιδημοφιλή.

Το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση.

Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».


Παρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Παρίας, αγγλ. (pariah), είναι μέλος της κατώτερης ινδικής κάστας, στην παραδοσιακή ινδουιστική παράδοση.Το όνομα Παρίας (Parahη) προήλθε από τη λέξη των Ταμίλ Parai (τύμπανο), επειδή ορισμένα μέλη της κοινότητας χρησιμοποιούν αυτό ως ντράμερ σε γάμους, κηδείες, πανηγύρια.

Οι παλαιοί βραχμανικοί κώδικες είχαν κατατάξει τους παρίες σε αμπχικάστρες (επικατάρατους), βρατύες (απόκληρους} και αψάντες (απωθημένους). 

Οι τελευταίοι θεωρούνταν ανίκανοι να τελέσουν ιερατική λειτουργίας και έπρεπε να ζουν μακριά από κατοικημένες περιοχές· τελικά απομακρύνονταν από το κοινωνικό σύνολο γιατί, γεννημένοι από παράνομες ενώσεις, όφειλαν να ασκούν ταπεινά και ευκαταφρόνητα επαγγέλματα, απαγορευμένα για τις άλλες κάστες.

Οι άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ξαναγυρίσουν στους κόλπους της κάστας τους μετά από εξαγνισμό.[1]
 
Η λέξη απέκτησε μεταφορική σημασία στο δυτικό κόσμο και σημαίνει το άτομο που δεν συμμετέχει ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.

lemonde

Δεν υπάρχουν σχόλια: