Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Στοιχεία - σοκ: 0,154% των αμυντικών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη στις ΕΔ!


Η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη μας στήνει διαρκώς στα ραντεβού και σ΄ ότι έχει να κάνει με τον κρίσιμο για την χώρα τομέα της Εθνικής Άμυνας αγγίζει πια την ουτοπία.


Γιατί όταν η Ελλάδα έχει κατορθώσει να δαπανά για έρευνα και ανάπτυξη στον χώρο της Άμυνας το …συγκλονιστικό 0,154% των αμυντικών της δαπανών ,δηλαδή 30% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!


Δεν χρειάζεται βέβαια να γίνει καμία ...απόπειρα σύγκρισης με το τι συμβαίνει στην γειτονική Τουρκία.

Τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από επίσημα και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο EXPOSEC-DEFENWORLD, από τον κ. Γεώργιο Τρουλλινό Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΑΕΑΑ) και  Διευθύνων Σύμβουλο, της INTRACOM Defense Electronics (IDE).

Τα στοιχεία που παρέθεσε στην ομιλία του ο κ.Τρουλλινός προκαλούν απόγνωση.

Ο κ.Τρουλιννός είπε ότι “κάθε προσπάθεια ανάκαμψης όμως, που εκ των πραγμάτων θα βασίζεται σε επενδύσεις προερχόμενες κυρίως από το εξωτερικό, αλλά και κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των πολύτιμων ενεργειακών πηγών της χώρας μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πρακτικά δεν θα υλοποιηθεί, εάν δεν έχουμε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις Ασφάλειας και Άμυνας του Εθνικού μας χώρου.

Οι αμυντικές επενδύσεις είναι απαραίτητες και οι λόγοι που τις επιβάλουν δεν μπορούν να «καταργηθούν δια νόμου», αλλά πρέπει να υλοποιούνται με ρεαλιστικό και ορθολογικό τρόπο, προσφέροντας το λεγόμενο “best” value for monaey” στον δοκιμαζόμενο Έλληνα φορολογούμενο”.

“Δυστυχώς όμως”,πρόσθεσε “οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις για την Οικονομία οδηγούν, αργά αλλά σταθερά, σε συρρίκνωση και απαξίωση τη λεγόμενη Αμυντική Βιομηχανική και Τεχνολογική Βάση, που χρειάσθηκε δεκαετίες για να οικοδομηθεί. 
Το γεγονός αυτό θα καταγραφεί ως εθνική απώλεια, η οποία θα είναι σχεδόν αδύνατον να αναπληρωθεί στο μέλλον, τόσο για την Άμυνα και Ασφάλεια, όσο και για την Οικονομία της χώρας.

“Είναι άκρως αναγκαίο να αναληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο χώρο της άμυνας, οι οποίες να στοχεύουν στο μέγιστο επιχειρησιακό όφελος για την Άμυνα και την Ασφάλεια, στη διατήρηση στρατηγικών υποδομών στη χώρα και στη μέγιστη αναπτυξιακή απόδοση για την οικονομία και την απασχόληση” ,πρόεσθεσε πριν παραθέσει τα στοιχεία σοκ για τα κονδύλια που η Ελλάδα δαπανά σε έρευνα και ανάπτυξη.

Τα κονδύλια που διαθέτει η χώρα μας στον τομέα αυτό είναι στην κυριολεξία ανύπαρκτα και ποτέ δεν εφαρμόσθηκε η πρόβλεψη του ισχύοντος Ν.2919/2001 (Άρθρο 7.5) για την ετήσια διάθεση ποσοστού 1%, επί του ύψους του προϋπολογισμού του εξοπλιστικού προγράμματος, για την ανάπτυξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας.
Ποια είναι τα κονδύλια που διαθέτουμε;

Σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία ο μέσος όρος δαπανών στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας κατά την περίοδο 2006-2010 αντιστοιχεί σε περίπου 4,5% επί των συνολικών προϋπολογισμών για την άμυνα. 

“Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 0,154%, δηλαδή ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30 φορές μεγαλύτερος απ' ότι στην χώρα μας”, είπε ο κ.Τρουλλινός.

Τα στατιστικά στοιχεία δεν καλύπτουν τα έτη 2011-2012, όπου λόγω της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών περιορισμών, οι επιδόσεις της χώρας μας είναι ακόμη χειρότερες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ 





Δεν υπάρχουν σχόλια: