Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Το ''σαμποτάζ ''στο Μαρί... στόχος ήταν η Οικονομία της Κύπρου , οι ΜΜ-40 Exocet (Block II) και η ΜΥΚ ...


Λευκωσία:

Με υπόμνημα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία παρουσιάστηκε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Κατόπιν αιτήματος προς την Επιτροπή, προέβη σε περιεκτική ανάλυση των όσων κατέθεσε, λέγοντας ότι το Μαρί
και ο υπέργκος τραπεζικός τομέας διέλυσαν την οικονομία του τόπου. -

Η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού περιστατικού στην Κύπρο θα διαρκέσει πολύ. Τα συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή θα διαρκέσουν περισσότερο.

Μια από τις πρώτες απαντήσεις που πρέπει να δώσουν οι αρμόδιες Αρχές είναι αν σ' αυτή την υπόθεση άρκεσε η εγκληματική αμέλεια ή το μακελειό χρειάστηκε... υποβοήθηση. Καλό είναι, σε κάθε περίπτωση, να έχουμε υπ' όψιν μας ορισμένες παραμέτρους που θολώνουν αρκετά το μακάβριο σκηνικό.
 
 
   
Νεκρανάσταση του Σχεδίου Ανάν
  
Λίγες ώρες πριν από τη φονική έκρηξη, στην εφημερίδα «Hurriyet» (δύο δημοσιογράφοι της ήταν... συνδιοργανωτές της κρίσης των Ιμίων) διαβάσαμε τις βασικές επιδιώξεις της Αγκυρας για το Κυπριακό, τις οποίες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Στόχος της κυβέρνησης που συντηρεί και υποθάλπει το τέρας του Αττίλα είναι να προωθηθεί, να συμφωνηθεί και να επισφραγιστεί με δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες μια νέα εκδοχή του Σχεδίου Ανάν. 
 
Ο ζηλωτής του νεο-οθωμανικού ισλαμικού δόγματος κ. Νταβούτογλου θέλει να έχει «κλειδώσει» μια συμφωνία για το Κυπριακό και  να επέλθει μια λύση, στα μέτρα της Τουρκίας. Η σπουδή σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις που αφορούν την αναβάθμιση του ενεργειακού status της Κύπρου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Νταβούτογλου έγιναν αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους,  στα Κατεχόμενα.
 
 
 
 
 
Ενεργειακός Λεβιάθαν
 
 
 
Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ενώνει τα συμφέροντα Τελ Αβίβ, Λευκωσίας και Αθήνας και είναι καρφί στο μάτι της Αγκυρας ονομάζεται Λεβιάθαν.

Στο Βασιλικό, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη ναυτική βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης», η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποφασίσει τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου Αξιοποίησης, Διανομής και Εξαγωγής του φυσικού θησαυρού. 
 
Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ήταν  σαφής:
«Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό, το οποίο θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις εισαγωγής, αποθήκευσης στρατηγικών και λειτουργικών αποθεμάτων, διαχείρισης, διανομής και εξαγωγής πετρελαιοειδών, καθώς και εγκαταστάσεις εισαγωγής, αποθήκευσης και αποϋγροποίησης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου».
 
 
 
Στο Βασιλικό βρίσκεται ο κομβικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου, ο οποίος υπέστη τεράστιες ζημιές. Πραγματικό λαχείο για όλους όσοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι την πρόοδο των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
 
 
 
 
Λίβανος και «Μαβί Μαρμαρά»
 
 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του Ισραήλ για την  επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».

  Στο συγκρουσιακό σκηνικό προστίθεται και ο Λίβανος, που θέλει σεβαστή μερίδα από τον Λεβιάθαν και όρισε αυθαιρέτως τα χωρικά ύδατά του, με τρόπο που προκαλεί πολλά παράσιτα στην κυπροϊσραηλινή κοινοπραξία.
 
 
 
 Τυχαίο;
 
 
 
Ακριβώς εννέα χρόνια πριν: 11η Ιουλίου 2002. 4.20 τα ξημερώματα. Ενα ελικόπτερο Βell-206 που ανήκει στην Εθνική Φρουρά πέφτει σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια.

Νεκροί ο Α/ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας, ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Γεωργίου, ο σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και ο υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής. 
 
Την ημέρα του φοβερού δυστυχήματος, που έγινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αφαίρεσε από την Εθνική Φρουρά έναν από τους πιο χαρισματικούς αρχηγούς που είχε ποτέ... συνέπεσε να γίνει η έκρηξη στο στρατόπεδο που φέρει το όνομά του.
 
 
 
 
 

 
 
 
Αν είχαν εκραγεί και τα άλλα 96 containers η καταστροφή θα ήταν απερίγραπτη
 
 Καθαρό θαύμα έσωσε από ολοσχερή καταστροφή ολόκληρη τη νότια Κύπρο, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξερράγησαν «μόνο» μερικά από τα 98 συνολικά containers που πήραν φωτιά.

Κατά την αρχική τουλάχιστον εκτίμηση του εκπροσώπου της κυπριακής αστυνομίας, «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις», κάτι που δεν έχει εισέτι επιβεβαιωθεί..
 
 
 
Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο είναι το ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νεκρός διοικητής Νικόλας Ιωαννίδης (απόφοιτος τάξεως 1981 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, βατραχάνθρωπος και πρώην διοικητής της επίλεκτης κυπριακής Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών), όταν ειδοποιήθηκε και μπήκε μέσα στη μονάδα στις 04.00 τα ξημερώματα και αντιλήφθηκε αμέσως την κρισιμότητα της κατάστασης, διέταξε την άμεση εκκένωση της βάσης από το σύνολο του προσωπικού της, παραμένοντας ωστόσο ο ίδιος επικεφαλής του ηρωικού τμήματος κατάσβεσης και των ηρωικών πυροσβεστών που έμειναν και έπεσαν (ή τραυματίστηκαν) στο καθήκον.
 
 
 
Σε πολύ κοντινή απόσταση φυλασσόταν και η πυροβολαρχία των παράκτιων βλημάτων ξηράς - επιφάνειας, τύπου ΜΜ-40 Exocet (Block II), γαλλικής κατασκευής, που μεταφέρονται πάνω σε οχήματα.

Με την εμβέλεια των 45-50 ναυτικών μιλίων έκαστο, το μέγεθος της Κύπρου και τις αποστάσεις από τις έναντι αυτής τουρκικές ακτές αποτελεί ένα «στρατηγικής» σημασίας όπλο.

Ολοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα γινόταν αν έσκαγαν και αυτά.

Επίσης, στην ίδια αυτή βάση ήταν και η έδρα της επίλεκτης ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού της Κύπρου, που ευτυχώς χθες τα ξημερώματα έλειπε σε εκπαιδευτική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή.
 
  
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει καμία απολύτως πιθανότητα για την αιτία της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένης και της δολιοφθοράς. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκαν από την Ελλάδα και στάλθηκαν με ειδική πτήση μεταφορικού αεροσκάφους C-27J της 354 MTM της Πολεμικής Αεροπορίας ειδικοί πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ της Ελληνικής Αστυνομίας, του Στρατού Ξηράς και της Π.Α., ειδικοί στα στρατιωτικά εκρηκτικά, καθώς και δύο αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, του τμήματος Διαλεύκανσης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
   
Η βάση αυτή, όπως και η αντίστοιχη αεροπορική «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, αποτέλεσε τις έμπρακτες αποδείξεις-κατάλοιπα του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: