Σύμφωνα με... ακριβείς πληροφορίες, το αμερικανικό αίτημα μεταφέρθηκε προφορικώς στον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο και ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης εξετάζουν από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανόμενης και της νομικής, την υλοποίηση του αμερικανικού αιτήματος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό αίτημα, ζητείται η επέκταση των εγκαταστάσεων της αμερικανικής βάσης στη Σούδα έτσι ώστε να μπορούν να σταθμεύουν κατά μόνας ή σε συνδυασμό:
► 6 αεροσκάφη KC135 για τον ανεφοδιασμό στον αέρα μαχητικών
► 10 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου
► 20 μαχητικά αεροσκάφη
Βουλή
Το αμερικανικό αίτημα αναφέρεται στην εν ισχύ ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η τροποποίηση όμως της οποίας πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή.
Αν το «καθαρώς αμερικανικό» αυτό αίτημα προκαλέσει «δυσκολίες» στην υλοποίηση του στην ελληνική κυβέρνηση, τότε το ίδιο αίτημα -υποστηρίζει η αμερικανική πλευρά- θα μπορούσε να τροποποιηθεί, έτσι ώστε η στάθμευση των επιπλέον αυτών αεροσκαφών να γίνει μέσω αιτήματος του NATO, γιατί ως γνωστόν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει την παραχώρηση των στρατιωτικών αεροδρομίων της χώρας, σε καιρό ειρήνης, στην Ατλαντική Συμμαχία.
Η Ουάσινγκτον φυσικά στο αίτημα της αυτό δεν αναφέρεται και στους λόγους για τους οποίους εξαναγκάζεται να ζητήσει την επέκταση της Σούδας προκειμένου να σταθμεύει ο νέος αυτός μεγάλος αριθμός ετοιμοπόλεμων μαχητικών της.
Περιοχές
Όμως είναι σαφές ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο ενδιαφέρεται αυτήν τη στιγμή για δύο περιοχές οι οποίες μπορούν να εξυπηρετηθούν από την αμερικανική βάση της Σούδας.
Η πρώτη είναι η περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κατά τις πρόσφατες επαφές, μάλιστα, των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ ζήτησε οπό την Ουάσινγκτον να της διαθέσει πρόσθετο αριθμό αεροσκαφών ανεφοδιασμού εν πτήση KC135, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ισραηλινά μαχητικά στην Ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση εξελίξεων στη Συρία και πολύ περισσότερο στο Ιράν.
Η δεύτερη περιοχή αμερικανικού ενδιαφέροντος είναι η Αφρική, τόσο στα μεσογειακά παράλιά της όσο και στην Κεντρική Αφρική.
Επομένως η βάση της Σούδας για μια ακόμα φορά καλείται να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ΗΠΑ από Ευρώπη προς Ανατολή και Νότο και αντιστρόφως.
http://staratalogia.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου