Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Γιατί διαδήλωσε ο Γαβράς στην Κωνσταντινούπολη;



  Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣΣε διαδήλωση  στην Κωνσταντινούπολη κατά της οποίας χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και νερό πήρε μέρος ο ελληνικής καταγωγής γνωστός Γάλλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που βρέθηκε στην Τουρκία για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης όπου και  βραβεύτηκε με το βραβείο «Επιτυχίας εφ’ όρου ζωής».


 Ο Κ. Γαβράς σε δηλώσεις του  αναφέρθηκε στο νέο του έργο, «Le capitale», λέγοντας πως εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ήθελε να γυρίσει μια ταινία, με θέμα το χρήμα και ότι άρχισε να αποτελεί πρόβλημα, στο σύνολο του κόσμου, το γεγονός ότι οι άνθρωποι, συνεχώς και περισσότερο εξαρτώνται από το χρήμα και διαρκώς επιδιώκουν περισσότερα αγαθά.

Ο Γαβράς ακόμα, είπε ότι αισθάνθηκε μεγάλη περηφάνεια για το βραβείο, ότι επισκέπτεται πάντα με ευχαρίστηση στην Κων/πολη. «Λυπάμαι για το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Επίσης λυπούμαι για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό και κατά καιρούς αυξάνεται η ένταση».

Η Posta με τον τίτλο «Έκκληση από τον Γαβρά στον Πρωθυπουργό : Σώσε το ΕΜΕΚ» κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε  στην Κωνσταντινούπολη, για τον γνωστό Κινηματογράφο ΕΜΕΚ όπου έλαβε μέρος και ο  Κώστας Γαβράς.
Ο διάσημος σκηνοθέτης  του ''Ζ''  ζήτησε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν να βοηθήσει στο να σωθεί αυτή η αίθουσα που είναι ιστορική.

Ο κινηματογράφος αυτός,  που βρίσκεται στη Λεωφόρο του Πέρα, θα μεταφερθεί σε όροφο που βρίσκεται ψηλά για να γίνει το κτίριο εμπορικό κέντρο.
Όσοι αντιτίθενται σε αυτή την ενέργεια, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή μαζί και ο Κώστας Γαβράς για να αποτραπεί αυτή η αλλαγή. Στη συγκέντρωση επενέβη η Αστυνομία με δακρυγόνα και πεπιεσμένο νερό.
Οι συγκεντρωθέντες κάλεσαν τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τσελίκ, να παραιτηθεί.

 Για την κρίση στην Ελλάδα
Ο Γαβράς ρωτήθηκε και για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα για την οποία είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ μεγάλη κρίση», αλλά πρόσθεσε πως η Ελλάδα ξεπέρασε, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, πολύ μεγάλες κρίσεις, και ότι θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: