Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Σε κέντρο δοκιμών των Βαλκανίων και της Μεσογείου μετατρέπεται το ΠΒΚ

Καιρό είχαμε να ακούσουμε ευχάριστα νέα απο τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων !
 
Σύμφωνα με σοβαρότατες πληροφορίες κατάπληκτος έμεινε ο Α/ΓΕΕΘΑ της  Ρουμανίας   Αντιπτέραρχος Stefan DANILA       από τις εγκαταστάσεις και τις διευκολύνσεις του ΠΒΚ και του NAMFI !
 

 
Μετά την ενημέρωση που του έγινε και εντυπωσιασμένος από τα RADAR ελέγχου αλλά και το τρόπο λειτουργίας ,προετοιμασίας ,ασφάλειας αλλά και το υψηλό ποσοστό εκπαίδευσης -αξιολόγησης των Μονάδων που χρησιμοποιηθούν το ΠΒΚ ζήτησε να εκτελέσει βολή ''ΧΩΚ""  στο αμέσως επόμενο διάστημα ....

 Ως γνωστόν η Ρουμανία διαθέτει το σύστημα ''ΧΩΚ ''και οι βολές της μέχρι τώρα γινόταν στη Μα'υρη Θάλασσα χωρίς αξιολόγηση ,χωρίς στόχους και χωρίς υποδομές !

 
Την μεγαλύτερη όμως επιτυχία του ΠΒΚ είναι η βολή των Μιράζ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα από τα Μαχητικά του Κατάρ με πυραύλους αέρος -αέρος σε ιπτάμενους στόχους ! 
 
...Η συμφωνία έκελισε στις 12 Ιουνίου με επίσκεψη της αντιπρωσοπείας του Κατάρ στις εγκαταστάσεις του ΠΒΚ (φώτο )


 Η συμμετοχή του ΠΒΚ με περίπτερο στη  διεθνή έκθεση IDEX 2013 βοήθησε να γίνει γνωστό  σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ οι δυνατότητες του ΠΒΚ

  Στα πλαίσια της προβολής των δυνατοτήτων του, το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην Διεθνή Αμυντική έκθεση IDEX 2013 στο Abu Dhabi (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΑΕ) από 17 έως 22 Φεβρουαρίου 2013. 
 
Το περίπτερο του ΠΒΚ επισκέφθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ Πάνος Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στγο Μιχαήλ Κωσταράκο, καθώς και ξένοι αξιωματούχοι και πλήθος επισκεπτών.

Η αντιπροσωπεία του ΠΒΚ, ενημέρωσε τους επισκέπτες για τις δραστηριότητές του, τις δυνατότητες εκπαίδευσης και αξιολόγησης Μονάδων – Σχηματισμών και Οργανισμών, καθώς και για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υποστήριξης και φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του. 
 
Στις ενημερώσεις κεντρική θέση είχε η προβολή του ΠΒΚ ως του μοναδικού στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή Πεδίου Βολής με δυνατότητες και εμπειρία διεξαγωγής αντιβαλλιστικών βολών όπως επίσης ως του μοναδικού Πεδίου Βολής στον κόσμο που αξιολογεί τις Μονάδες σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και κανονισμούς και με Πολυεθνική Ομάδα αξιολόγησης (Tactical Evaluation Team) υπαγόμενη υπό το SHAPE.

 
Ιδιαίτερη προβολή έγινε στις δυνατότητες του ΠΒΚ να υποστηρίξει σχεδόν κάθε είδους δραστηριότητες και βολές πολεμικών πλοίων και Α/Φ πλέον των διεξαγομένων βολών και αξιολογήσεων επίγειων μονάδων αεράμυνας (Ground Based Air Defense Units). 
 
Επίσης πιθανή είναι η μελλοντική ένταξη του Πεδίου Βολής Κρήτης στο πρόγραμμα “Smart Defence” του ΝΑΤΟ. 
 
Επισημάνθηκε ότι το ΠΒΚ λειτουργεί συνεχώς από το 1964 και κατά το διάστημα της λειτουργίας του έχουν εκπαιδευθεί στις εγκαταστάσεις του πάνω από 400.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων χωρών μελών του ΝΑΤΟ αλλά και λοιπών χωρών μη μελών του ΝΑΤΟ καθόσον τα τελευταία χρόνια το ΠΒΚ έχει ανοίξει τις πόρτες του και σε κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ (κατόπιν μιας διαδικασίας που προϋποθέτει την έγκριση της MILITARY COMMITTEE του ΝΑΤΟ) αλλά και σε εταιρείες αμυντικού υλικού και τεχνολογικά ιδρύματα ερευνών.  
Στα πλαίσια της παραπάνω πολιτικής προσέλκυσης πελατών από χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, υπήρξε συνέχιση επαφών και αντίστοιχο ενδιαφέρον από χώρες της περιοχής για πραγματοποίηση δραστηριοτήτων στο ΠΒΚ. 
 
Αντίστοιχο ενδιαφέρον επιδείχθηκε και από εταιρείες αμυντικού υλικού για περαιτέρω συνεργασία σε διαφόρους τομείς.
 
H συμφωνία έκλεισε στο  Κατάρ πριν από λίγο καιρό και με  την επίσκεψη -ενημέρωση Ανωτάτων Αξιωματικών του Α/ΓΕΕΘΑ με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ !(φώτο)


Τα οφέλη της Ελλάδος εκτός από οικονομικά είναι διπλωματικά ...εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί η Τουρκία προσπάθησε να επιβάλλει την εκπαίδευση των μονάδων της Ρουμανίας από Τούρκους Αξιωματικούς και στον Τομέα της Αεράμυνας !

Όσο για τα οφέλη από τις βολές του Κατάρ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω και καλά θα είναι να καταλάβουμε και να ξεχωρίζουμε ότι οι Άραβες είναι μεν Μουσουλμάνοι αλλά δεν είναι Τούρκοι !
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: