Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Κηδεύτηκαν δύο ήρωες που πολέμησαν τον Τούρκο εισβολέα το μαύρο καλοκαίρι του 1974


Ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου δήλωσε πως η Τουρκία συνεχίζει προκλητικά την άτεγκτη στάση της, προωθώντας απαράδεκτες αξιώσεις, που ουσιαστικά οδηγούν σε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων της εισβολής.




Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακρορείο, στον επικήδειο λόγο του, για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή Παναγή Σπύρο και Ξενή Ρούσο, ο κ. Φωτίου είπε ότι «η σχεδόν καθημερινή αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», προσθέτοντας πως «παρά τις προκλήσεις, μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία και συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων, επιδιώκουμε επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής που κρύβει, δυστυχώς, τη λύση του στη βούληση της Τουρκία παρά στις προσταγές της διεθνούς νομιμότητας».

Τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει σταθερή και αμετακίνητη  στις θέσεις της, για απόσυρση των προτάσεων που κρίνονται από την πλειοψηφία του λαού και της πολιτικής ηγεσίας ως απαράδεκτες, σημειώνοντας ότι δεν θα αποδεχτεί εκπτώσεις στα όσα ο λαός  διεκδικεί και επισφραγίζει μέσα από θυσίες ηρωικώς πεσόντων παλικαριών της.

«Τριάντα εννέα χρόνια μετά την εισβολή, ο Αττίλας συνεχίζει να κατέχει τμήμα της πατρίδας μας. 

Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματος επιστροφής.
 Αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη πολλών αγνοουμένων μας. 

Οι εγκλωβισμένοι συνεχίζουν πεισματικά τον αγώνα επιβίωσης τους, στην κατεχόμενη πατρώα γη. 

Η Κυβέρνηση, συναισθανόμενη το βαρύ χρέος προς του ηρωικώς πεσόντες και αγνοούμενους συμπατριώτες μας, δεσμεύεται σε συνέχιση του αγώνα τους για απελευθέρωση της πατρίδας μας», είπε ο κ. Φωτίου.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο υπουργός Αμυνας πρόσθεσε πως «σε αυτό το πλαίσιο από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για επανέναρξη συνομιλιών ουσίας πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την υποβοήθηση της όλης προσπάθειας με πρακτικά μέτρα, όπως η παράδοση της κλειστής πόλης των Βαρωσίων στους μόνιμους κατοίκους της».

Ανέφερε ακόμα πως «το παράδειγμα των ηρώων μας προστάζει πάνω απ’ όλα εθνική ομοψυχία, οργάνωση και επαγγελματισμό, για διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων του Κυπριακού Ελληνισμού», για να προσθέσει πως «στις δύσκολες αυτές ώρες, η ανάγκη για ενότητα αποτελεί όρο επιβίωσης για μάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Ο διχασμός», είπε, «πρέπει να παραμείνει στο παρελθόν, γιατί εκεί ανήκει. 

 Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς αντιπαραθέσεις και ατέλειωτες αντιδικίες. 

Προχωρούν μπροστά μέσα από διάλογο, μετριοπάθεια και συναίνεση.

 Τα κρίσιμα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τόπο μας, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνεννόηση και κοινή προσπάθεια».

Απευθυνόμενος στις οικογένειες του Ξενή και του Παναγή, ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη συμπάθεια αλλά και τον θαυμασμό του, για τα τόσα χρόνια υπομονής και μαρτυρικής καρτερικότητας που επέδειξαν μέχρι να μάθουν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Κατέληξε λέγοντας: 
«Σίγουρα θα θέλατε, όπως και εμείς, ο Ξενής και ο Παναγής να βρίσκονται σήμερα ανάμεσα μας. Δυστυχώς η μοίρα αποφάσισε διαφορετικά(…)
Ο τρόπος με τον οποίο απωλέσατε τους δικούς σας ανθρώπους, μαρτυρά το γεγονός ότι παρά τις κατακτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, εντούτοις υπάρχουν ακόμα λαοί που εξακολουθούν να παρουσιάζουν έλλειμμα πολιτισμού». 

Πηγή: http://www.cna.org.cy/

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: