Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Αναδιάρθρωση και ενοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας


Και οι τρεις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν ανεκτέλεστες συμβάσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.


Συγχώνευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (EΛΒΟ), της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και αναδιοργάνωση της εταιρείας που θα προκύψει εν λειτουργία  αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Αμυνας, Φ. Γεννηματά. 

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η απόσυρση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. 

Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων και ο περιορισμός κόστους λειτουργίας μέσω ενοποίησης των διοικητικών δομών. 

Συνολικά στις τρεις αμυντικές βιομηχανίες απασχολούνται 2.650 εργαζόμενοι (1.350 στην ΕΑΒ, 950 στα ΕΑΣ και 350 στην ΕΛΒΟ). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΑΒ στελεχώνεται σε ποσοστό 70% από διοικητικούς υπαλλήλους ενώ παράλληλα μαστίζεται από έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού.

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα η απάντηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί ως παράνομες τις κρατικές επιδοτήσεις που έχουν λάβει τα ΕΑΣ.

Η ελληνική πλευρά θα αντικρούσει τη θέση της Κομισιόν επικαλούμενη το Άρθρο 346 της Συνθήκης της Λισσαβόνας που προβλέπει ότι επιτρέπονται ενισχύσεις επιχειρήσεων για προγράμματα  που σχετίζονται ουσιωδώς με θέματα  άμυνας και ασφάλειας της εκάστοτε χώρας.

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: