Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ - Κινεζικούς S-300 παίρνει η Τουρκία για να αντιμετωπίσει την ΠΑ - Οικονομικοί και φονικοί...


Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έχει προεπιλέξει ως νικητή του προγράμματος μακρού βεληνεκούς πυραυλικού αντιαεροπoρικού συστήματος, το κινεζικό σύστημα HQ-9, ένα αντίγραφο του S-300PMU1!


Όπως γράφει η "Βίβλος του Πενταγώνου" η εφημερίδα Defense News επικαλούμενη δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, η απόφαση είναι οριστική και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση από τον υπουργό Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιλογή του συστήματος ήταν απόρροια πολλών λόγων που δεν σχετίζονται άμεσα μόνο με την απόδοσή του, αλλά με την ανάγκη της Τουρκίας να μην εξαρτάται από κανένας από τους άμεσους ανταγωνιστές τους σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Διότι η Άγκυρα θεωρεί ανταγωνιστικές και τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες και - φυσικά - την Ρωσία.που εμπλέκονται με τις στρατιωτικές προμήθειες. 

Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι το κινεζικό σύστημα είναι πολύ πιο φθηνό από τους ανταγωνιστές του, ενώ το τεχνολογικό του επίπεδο χαρακτηρίζεται ως «ικανοποιητικό».

Έχει ακτίνα δράσης 200 χλμ, μπορεί να καταρρίπτει αεροσκάφη μέχρι το ύψος των 30.000 μέτρων και το βλήμα κατευθυνεται προς τον στόχο με ταχύτητα 4,2 Mach, μεταφέροντας την κεφαλή βάρους 180 κιλών!

Οι διεκδικητές του συμβολαίου ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η κοινοπραξία των αμερικανικών εταιρειών Raytheon και Lockheed Martin, ( Patriot PAC-3), η ρωσική Rosoboronexport (S-300PMU-2) , η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία Eurosam (SAMP/T Aster 30) και η κινεζική China Precision Machinery Export-Import Corp. με το HQ-9…

Το δεύτερο είναι ότι η Κίνα δίνει πλήρη πρόσβαση και τεχνογνωσία στην Τουρκία για κατασκευή όχι μόνο του συγκεκριμένου πυραυλικού συστήματος, αλλά ολόκληρης γενιάς πυραυλικών συστημάτων.

Που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2020, μπορεί η Τουρκία να κατασκευάζει το δικό της Α/Α σύστημα μακρού βεληνεκούς εγχώριας ανάπτυξης. 

Από εκεί και πέρα υπάρχει και ο παράγοντας της οργής του Ρ.Τ.Ερντογάν για τον ρόλο που θεωρεί ότι έχουν παίξει οι ΗΠΑ και οι δυτικοί στις ταραχές που εξακολουθούν και συγκλονίζουν την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται εκνευρισμένοι με την επιλογή και θέτουν ζητήματα διασύνδεσης των κινεζικών συστημάτων με την όλη ΝΑΤΟϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα, αφού τα κινεζικά Α/Α δεν θα μπορούν να συνεργάζονται με τα δυτικά συστήματα, αλλά οι Τούρκοι τους καθησυχάζουν λέγοντας ότι έχουν τις τεχνολογικές λύσεις ισχυριζόμενοι ότι "Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα".

Αν τελικά γίνει πραγματικότητα η προμήθεια των κινεζικών συστημάτων, θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά η γεωστρατηγική της διάσταση: 

Η Τουρκία θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα απεξάρτησης από τις ΗΠΑ και τις δυτικές βιομηχανίες όπλων γενικότερα και αυτό σημαίνει ότι θα είναι νιώθει πολύ πιο ελεύθερη για να κάνει πράξη τους στρατηγικούς της στόχους στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Και θα έχει προμηθευτεί ένα σύστημα το οποίο αν τοποθετηθεί σε μικρό βάθος από τις ακτές της Ιωνίας θα μπορεί να εγκλωβίζει και να καταρρίπτει τα ελληνικά μαχητικά πριν αυτά φτάσουν στο μέσον του Αιγαίου....







Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: