Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ρωσία: Κωδική ονομασία “Τόξο- Από -Ατσάλι”- Ανάλυση ναυτικής της δύναμης στο Αιγαίο

600x7473ceb1ceafcebf

Τουσοσ Ανέστη Καλλιγά, Δημ/φου

Ο ναύαρχος Μαρκ Φέργκιουσον, επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, είχε δηλώσει πρόσφατα πως η Ρωσία κατασκευάζει ένα «τόξο από ατσάλι» από την Αρκτική έως τη Βαλτική, έως την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα, «μας δείχνουν και μας προειδοποιούν ότι ο θαλάσσιος τομέας είναι χώρος που μπορεί να προσβληθεί».


στολος ρωσια
Κινήσεις  τακτικής από την πλευρά της Ρωσίας που προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να δείξει τα δόντια της, σε Αμερική και Ευρώπη.


Μια χώρα που διψάει για αναγνώριση και εξουσία.
Μια συμπεριφορά που κρίνεται άκρως επικίνδυνη.


Σαν μια αρκούδα κλεισμένη στο κλουβί, χωρίς φίλους, που ξαφνικά δραπετεύει, με τα τα σημάδια παράνοιας και σταλινισμού χαραγμένα στο μυαλό της.


Με πολύ θυμό και αγανάκτηση.

Αυτή η τακτική επίδειξης δύναμης από τη Ρωσία οδηγεί ορισμένους παρατηρητές να υπερασπίζονται τη μεγαλύτερη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Μεσόγειο.

Οι λόγοι προφανείς.
Οταν μια αρκούδα με βίαιες ορέξεις δραπετεύει από το κελί της, το πρώτο πράγμα που παρατηρείται είναι  να λαμβάνονται  τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Τον Σεπτέμβριο, το αντιτορπιλικό «Κάρνεϊ» έφτασε στην Ισπανία για να προστεθεί στη δύναμη τριών ακόμη όμοιων πλοίων που στάλθηκαν εκεί.

Τα τέσσερα αντιτορπιλικά είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένα αμυντικά συστήματα πυραύλων και αποτελούν την ευρωπαϊκή βαλλιστική πυραυλική ασπίδα, ενισχύοντας κατά πολύ τις δυνατότητες του 6ου στόλου.

«Οι φίλοι του ναυτικού θα είναι περισσότεροι στην περιοχή», σχολίασε διπλωματικά ο αντιναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, Πίτερ Χάντσον, απερχόμενος επικεφαλής ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ, πριν ενα μήνα.

Η εμπλοκή της Ρωσίας με την Τουρκία δια του αέρος  αποδεικνύει, την θέληση του Πούτιν, να επεκταθεί, τουλάχιστον, στη συνείδηση τον αξιωματούχων εκπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ως  ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη Ρωσίας-Τουρκίας, η Ρωσία σαφώς έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα απο την θάλασσα.  Το απέδειξε και με τα καίρια πλήγματα κατά των τζιχαντιστών. 

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ρωσικό ναυτικό με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα», είπε ο ίδιος. 


«Οι επιχειρησιακές δραστηριότητές τους στη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο, η κατεύθυνση προς τον Ινδικό Ωκεανό αποτελούν ένα δείγμα της έμφασης που δίνει η Ρωσία στις στρατιωτικές της δυνάμεις», υποστήριξε.

Το 2015, το ΝΑΤΟ αύξησε τον αριθμό των ναυτικών ασκήσεων κατά 40%, επικεντρώνοντας στις δεξιότητες που θα χρειαστούν οι συμμαχικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο σαν τη Ρωσία.


 «Μόλις πριν από δύο εβδομάδες πραγματοποιήσαμε άσκηση ενάντια σε υποβρύχια στην κεντρική Μεσόγειο», ανέφερε ο Χάντσον.

Τα τέσσερα αντιτορπιλικά έχουν δώσει ώθηση στη συμμαχία και έχουν προσδώσει νέο χαρακτήρα στη διαδικασία εκπαίδευσης, καθώς μπορούν να εκτελεστούν περισσότερες και πολυπλοκότερες ασκήσεις.


 «Πάντα προσπαθούμε να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας, να βοηθήσουμε μερικά από τα πιο μικρά κράτη να εξελίξουν τις δυνάμεις τους.

Η παρουσία αυτού του είδους των πλοίων αποτελεί πολλαπλασιαστή της δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», κατέληξε.

 Αξίζει να αναφέρουμε πως μερικά από τα βοηθητικά σκάφη του Ρωσικού στόλου έχουν ορατά  πάντως τα σημάδια γήρανσης.



Ορισμένα από τα μεγαλύτερα πλοία του στόλου, όπως το καταδρομικό «Kerch» και το αντιτορπιλικό «Smetlivy», μετρούν πλέον τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.


Ίσως για αυτόν τον λόγο, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας προσπαθεί να επωφεληθεί από σημαντικές επενδύσεις κατά τα προσεχή έτη.


Έξι προηγμένα υποβρύχια κλάσης Kilo πρόκειται να παραδοθούν στην BSF, ενώ το δεύτερο από τα δύο κλάσης Mistral πλοία αμφίβιας επίθεσης θα είναι μέρος αυτού του στόλου.

Στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου εκτελούν αποστολές 12 πολεμικά πλοία και σκάφη εξασφάλισης του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου του βαριού πυρηνοκίνητου πυραυλικού καταδρομικού «Μεγάλος Πέτρος» και του βαριού αεροπλανοφόρου καταδρομικού «Ναύαρχος Κουζνετσόφ».


Είναι αναμενόμενο όταν μια χώρα όπως η Ρωσία να έχει στο δυναμικό της πυρηνοκίνητα καταδρομικά, με την συμπεριφορά και ψυχολογία που επέδειξαν τον τελευταίο διάστημα, (συνάντηση Ασαντ_Πούτιν, ρωσικά στρατεύματα στη Συρία) οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και κατ επέκταση και της Ελλάδος να βρίσκονται σε θέση άμυνας και εγρήγορσης απέναντι στο μεγαλόπνοο από τι φάνηκε- κρυφό σχέδιο της Ρωσίας, για την  μελλοντική υπερδύναμη της Μεσογείου κ Μέσης Ανατολής.

To Απόρρητο Πυρηνικό του Ρωσικού Βορείου Στόλου

Στο τέλος Ιουνίου από την πόλη Σεβεροντβίνσκ, όπου βρίσκεται η κύρια βάση του Βόρειου Στόλου, απέπλευσε το πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Akula, «Ντμίτρι Ντονσκόι».


Βγήκε στη Λευκή θάλασσα για την εκτέλεση των αποστολών που του έχουν ανατεθεί, μια εκ των οποίων είναι η συνεργασία με τις ανθυποβρυχιακές δυνάμεις της Ρωσίας.

Αυτά τα υποβρύχια καταδρομικά (project 941, κατά την ορολογία του ΝΑΤΟ Typhoon) διαθέτουν ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά.
Θεωρούνται τα μεγαλύτερα υποβρύχια στον κόσμο, με μήκος 172 μ., δηλαδή όσο ενάμιση ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Το ύψος του είναι περίπου όσο ένα εννιαόροφο κτίριο.
Και τα έξι υποβρύχια, λόγω του φανταστικού μεγέθους τους, έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.


Οι  διαστάσεις του προέκυψαν λόγω της ανάγκης να τοποθετηθούν σ’ αυτό βαλλιστικοί πύραυλοι ασυνήθιστου μεγέθους, τους οποίους δεν μπορούσαν να δεχτούν τα κοινά υποβρύχια. 


Σήμερα έχουν απομείνει στο Στόλο τρία Akula, από τα έξι που είχαν ναυπηγηθεί: 
Τα ТК-17 «Αρχάνγκελσκ», ТК-20 «Σεβερστάλ» και ТК-208 «Ντμίτρι Ντονσκόι», το οποίο χάρη στον εκσυγχρονισμό του το διάστημα 1996-2002, αποτελεί την πιο σύγχρονη μονάδα μεταξύ των Akula.


submarine_alexander_nevsky_sevmash
Ο εκσυγχρονισμός συνδεόταν με τις τροποποιήσεις του Υ/Β προκειμένου να μπορεί αυτό να πραγματοποιήσει τις δοκιμές του νεότατου βαλλιστικού πυραύλου Bulava, ο οποίος αναπτυσσόταν για τα στρατηγικά πυραυλοφόρα τύπου 955 Borei.


Παρ’ ότι οι δοκιμές του Bulava έχουν ολοκληρωθεί πλέον, το «Ντμίτρι Ντονσκόι» εξακολουθεί να υπηρετεί στη 18η μοίρα υποβρυχίων του Βορείου Στόλου και βρίσκεται στη βάση του ΠΝ στη Λευκή θάλασσα, στην πόλη Σεβεροντβίνσκ.


Το Υ/Β βγαίνει συνεχώς στη θάλασσα καθώς το πλήρωμά του πραγματοποιεί διάφορες δοκιμές και ασκήσεις.

Τα σημάδια του έτους 2013 και οι τακτικές κινήσεις του Ρωσικού στόλου για το τι θα επακολουθήσει… 

 Το Μαιο του 2013 με την Ρωσία να φλερτάρει την Κύπρο για μόνιμη εγκατάσταση του Ρωσικού στόλου στη περιοχή, μιας και η Κύπρος γεωστρατηγικά βρίσκεται σε μια κρίσιμη γεωγραφικά θέση για τη Μεσόγειο αλλά και τη Συρία, πολεμικά πλοία του ρωσικού Ναυτικού προερχόμενα από τον στόλο του Ειρηνικού είχαν εισέλθει στην  Μεσόγειο Θάλασσα ερχόμενα από τη διώρυγα του Σουέζ, με προορισμό την Συρία.


  Στην ομάδα συμπεριλαμβάνονταν τότε το αντιτορπιλικό «Admiral Panteleyev», τα αποβατικά «Peresvet» και «Admiral Nevelsky», το δεξαμενόπλοιο «Pechenga», ενώ  το ναυαγοσωστικό «Fotiy Krylov» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στις 19 Μαρτίου του 2013 και εντάχθηκε στη ειδική ρωσική ομάδα του στόλου της Μεσογείου.


Τα πλοία πέρασαν τη Διώρυγα υπό την αυστηρή επίβλεψη του αιγυπτιακού στρατού, ανέφεραν τουρκικά δημοσιεύματα επικαλούμενα τις αιγυπτιακές αρχές της Διώρυγας.

 Στο ρωσικό στόλο που είχαν φτάσει στα ανοιχτά της Συρίας περιλαμβάνονταν επίσης το μεγάλο ανθυποβρυχιακό σκάφος «Severomorsk», η φρεγάτα «Yaroslav Mudry», τα ναυαγοσωστικά «Αλτάι» και SB-921 καθώς και το δεξαμενόπλοιο “ Lena” του βόρειου στόλου της Βαλτικής όπως και το «Ropucha-II Class», και το αποβατικό «Azov» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2013 ότι η χώρα έχει αρχίσει τη σύσταση της ναυτικής δύναμης στην περιοχή της Μεσογείου, αποστέλλοντας πολλά πολεμικά πλοία στου Στόλου του Ειρηνικού, στην περιοχή.

ρωσια...............

Ο Ναύαρχος Βλαντίμιρ Κομογέντοφ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, όπως είχε δηλώσει στο ρωσικό πρακτορείο Νόβοστι, η μεσογειακή ναυτική ομάδα θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 10 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, ως μέρος της τακτικής ομάδας και να είναι έτοιμη  για υποβρύχιο ή εναέριο πόλεμο.


Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου είχε τονίσει σχεδόν 3 χρόνια πριν, το Μάρτιο πως η μόνιμη ρωσική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο κρίνεται απαραίτητη για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή. 


Μια δήλωση που τότε φάνταζε για πολλούς αναλυτές ανώριμη και χωρίς ουσία.


Φυσικά πολλοί αναλυτές καταλάβαιναν  ποια είναι τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή, και ότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι η Συρία και η πρόληψη τυχόν περίεργων “σκέψεων” του 6ου αμερικανικού στόλου.


 Το πιο περίεργο είναι πως μέχρι πρόσφατα σχεδόν όλοι οι αναλυτές πίστευαν πως η συγκέντρωση των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη Συρία και το φλερτ με την Κύπρο  αποσκοπούσε στην εκκένωση Ρώσων πολιτών, σε περίπτωση που θα εγένετο δυτική επέμβαση.


Όμως η δήλωση από το Ρώσο Υπουργό Άμυνας για μόνιμη ρωσική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, δεν  έδειχνε  με αποστολή εκκένωσης, αλλά περισσότερο με αποστολή προστασίας και εξουσίας. 


Μια δήλωση που ούτε το ΝΑΤΟ με τους συμβούλους- καταξιωμένους αναλυτές τους, αλλά ούτε τα υπουργεία άμυνας χωρών που εμπλέκονται  όπως της Κύπρου,  σκέφτηκαν ή έλαβαν σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις αυτές.

Η πραγματικότητα είναι πως ακόμη και οι καλοί αναλυτές που ουσιαστικά έχουν και έναν ρόλο άχαρο, δηλαδή να προβλέπουν το μέλλον, ακούγονταν  στα αυτιά κάθε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, η σημερινή κατάσταση μάλλον, αστεία και  σενάριο επιστημονικής φαντασίας με τρελό σεναριογράφο.

ρωσια ......

Αιφνιδιαστική ναυτική άσκηση του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι

Τα 10 ρωσικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν εκτεταμένη ναυτική άσκηση στην Ανατολική  Μεσόγειο και στο Αιγαίο, «αποστέλλοντας» πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.



Τουλάχιστον 10 μονάδες επιφανείας, σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα,   που ανήκουν διοικητικά στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας,  πραγματοποίησαν μια σειρά από ασκήσεις  συμπεριλαμβανομένων αποστολών προστασίας και  συνοδείας  καθώς προσομοίωσης επιθέσεων  εναντίον του υποτιθέμενου  εχθρού.


 Τα νέα ρωσικά υποβρύχια improved kilo, που «σουλατσάρουν» στην Μαύρη Θάλασσα, κοντά στις τουρκικές ακτές ,  διαθέτουν πυραύλους Κρούζ με εμβέλεια έως την Μέση Ανατολή.
Κάτι που είδαμε πρόσφατα με τα πλήγματα σε ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία.


Όσο για την  πυραυλική δυνατότητα του ρωσικού  στόλου της Μεσογείου αυτή είναι  ακόμη μεγαλύτερη.


Το σίγουρο είναι πως οι ισορροπίες πλέον στη Μεσόγειο έχουν αλλάξει, με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία και την Ελλάδα να βρίσκεται γεωγραφικά σε μια θέση φωτιά για τις τακτικές κινήσεις πολέμου μεγαλύτερων χωρών, με τη μόνη διαφορά πως η εσωτερική κατάσταση της χώρας με την αποσταθεροποίηση της σε οικονομικό επίπεδο, δημιουργεί την ανασφάλεια για το εάν συνεχίσει να ακολουθεί πιστά τα σχέδια του ΝΑΤΟ ή όχι.



Από την άλλη η Κύπρος έδειξε πρόσφατα σημάδια αδυναμίας με τις συζητήσεις κάτω από το τραπέζι με την στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας σχετικά με την δημιουργία μόνιμης ναυτικής δύναμης στην περιοχή.


Ενα μέλλον αβέβαιο, για την Ελλάδα με την μόνη διαφορά όμως πως υπάρχει μια ελπίδα, ευρισκόμενη  κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, μια ομπρέλα που την έχει σώσει από πολλές κακοτοπιές και λύκο- φιλίες το τελευταίο διάστημα.


Το σίγουρο είναι πως η σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες.


Δύο χώρες με ισχυρή θέληση και δίψα για εξουσία και επιβεβαίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: