Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Μετά την πρόσφατη πρόσκληση του Μαυροβουνίου για ένταξη στο ΝΑΤΟ και παρά τις σημαντικές αντιδράσεις της Ρωσίας, που φυσικά ακόμα είναι σε ισχύ, έχοντας τονίσει στο Μαυροβούνιο ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή και θα επηρεαστούν δυσμενέστατα οι σχέσεις με την Ρωσία, βλέπουμε τώρα και την Βοσνία- Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με την Balkan Insight, να παίρνει σιγά σιγά σειρά μέσω προγραμμάτων και σχεδίων προετοιμασίας των προς ένταξη χωρών.
Βέβαια σε αυτή την προοπτική αντιδρά η Σερβική συνιστώσα του κρατικού αυτού μορφώματος, που ανθίσταται όπως είναι φυσικό σθεναρά, τόσο για λόγους εθνικούς όσο και δρώντας σε συνεννόηση με την Σερβία υποστηρικτικά προς την Ρωσική προσπάθεια, να μην χάσει τα ερείσματα της στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων αλλά και την Αδριατική.
Θεωρούμε ότι το Μαυροβούνιο και η Βοσνία είναι εξαιρετικά σημαντικές χώρες για το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία πάρα το μικρό μέγεθος τους καθόσον διαθέτουν στρατηγικής σημασίας λιμάνια.
Ουσιαστικά, όπως άλλωστε εκτιμούν και γνωστοί αναλυτές η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ μετατρέπει την Αδριατική σε Νατοϊκή θάλασσα αφού όλες οι παραθαλάσσιες χώρες θα ανήκουν στη Συμμαχία ενώ και η Βοσνία με την προοπτική ένταξης μέχρι το 2019 θα συμβάλει ολοκληρωτικά σε αυτό (υπάρχει μια μικρή έξοδος της Βοσνίας στην Θάλασσα).
Στόχος φυσικά της Ρωσίας θα είναι να μην το επιτρέψει αυτό και να κατευθύνει τα πράγματα στο μοντέλο της Βαλτικής όπου στο θύλακα του Κάλλινινγκραντ, που είναι Ρωσικός, υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας και πυραυλικά συστήματα Ισκαντέρ.
Στην προκειμένη βέβαια περίπτωση μιλάμε για ναυτικές βάσεις, που και στο παρελθόν έδειξε ενδιαφέρον η Ρωσία.
Δύσκολα βεβαία φαίνεται να το πετυχαίνει στην Αδριατική αλλά ο Πούτιν πιστεύουμε κάποια έκπληξη ίσως ετοιμάζει και για τα μέρη μας, που θα αλλάξουν τα δεδομένα.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου