Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Χιονιάς θα σαρώσει τη χώρα - Στα «λευκά» και η Αττική!

και_3
ΘΑ ΖΗΣΕΙ Η ΑΘΗΝΑ "ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ" ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ;

της Μαρίνας Νικολάκη
 
Απότομη αλλαγή του "ανοιξιάτικου" έως τώρα καιρού αναμένεται τις επόμενες 72 ώρες ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία βρίσκεται σε κατάσταση "κίτρινου" συναγερμού για χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αθήνα!

 
Ανησυχία σε κατοίκους των ορεινών περιοχών αλλά και εντός της Αττικής έχουν προκαλέσει τα ακραία φαινόμενα που έρχονται, για πιθανά προβλήματα που θα ξεσπάσουν από τον παγετό. Είναι άραγε προετοιμασμένη κατάλληλα η πολιτεία για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα επικείμενα καιρικά φαινόμενα; 


Ή για μια ακόμη φορά θα είμαστε στο "ίδιο έργο θεατές" και θα θρηνήσουμε θύματα;

 
Στο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (29/12) προβλέπει κυρίως χιονοπτώσεις, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους.

 
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία θα κάνει «βουτιά» κατά 10-12 βαθμούς αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.

 
Δεν θα λείψει, μάλιστα, και ο παγετός τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου που θα είναι ισχυρότερος στο Ιόνιο και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.
 
Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξουν προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς οι βορειάδες θα φτάσουν σε ένταση στο Αιγαίο τα 7 με 8 μποφόρ.

 
Η μεγάλη αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει από την Τετάρτη και από τα βόρεια της χώρας. Οι πρώτες περιοχές που θα επηρεαστούν είναι τα ορεινά και ημιορεινά της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα εξαπλωθούν σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής-Ανατολικής Στερεάς και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

 
Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Πέμπτη σε όλα τα ορεινά, ημιορεινά και τις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ από το βράδυ θα επηρεαστούν και οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

 
Ύφεση των φαινομένων αναμένεται ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, την Παρασκευή, οπότε και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής-ανατολικής Στερέας (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

 
Μένει λοιπόν να δούμε αν θα "ντυθεί" η Αττική στα λευκά τη Πρωτοχρονιά και να ευχηθούμε να μην υπάρξουν προβλήματα ξανά στους δρόμους και στους κατοίκους κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας...
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: